Όλοι όσοι παίζουμε βιντεοπαιχνίδια, είτε σε κονσόλες, είτε στον υπολογιστή έχουμε ακούσει για τον όρο Variable Refresh Rate. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το VRR αποτελεί τρόπο βελτίωσης αναφορικά με την απόδοση σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Ωστόσο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε επακριβώς τι είναι το Variable Refresh Rate και πώς λειτουργεί. Αυτό το άρθρο λοιπόν θα σου λύσει συνοπτικά αυτές τις απορίες.
Τι είναι το Variable Refresh Rate
Να πούμε αρχικά ότι το Variable Refresh Rate (VRR) ή Dynamic Refresh Rate (DRR) σημαίνει τον μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης. Με απλά λόγια, το VRR εισάγει μια πιο ομαλή εμπειρία παιχνιδιού και πιο ευκρινή γραφικά. Προσφέρει δηλαδή, όπως λέμε, ένα πιο smooth gameplay με περισσότερη ευκρίνεια. Η εμπειρία που προσφέρει το VRR δεν αφορά μόνο στους επαγγελματίες παίκτες βιντεοπαιχνιδιών, αλλά και σε όλους τους άλλους.
Η Microsoft έκανε διαθέσιμη την υποστήριξη VRR στις κονσόλες της Xbox Series X/S πριν από λίγο καιρό και εισήγαγε το DRR στα Windows 11. Η Sony ακολούθησε το παράδειγμά της όταν κυκλοφόρησε το VRR σε κονσόλες PS5 σε όλο τον κόσμο.
Σημειωτέον ότι το VRR χρήζει μιας οθόνης η οποία να είναι συμβατή. Για παράδειγμα, αν η οθόνη σου λειτουργεί με HDMI 2.1, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι μπορεί να είναι συμβατή με VRR. Βέβαια, αυτό δε συμβαίνει πάντα. Θα χρειαστεί να ελέγξεις τις προδιαγραφές σου, καθώς ορισμένες μάρκες δεν προσφέρουν συμβατότητα VRR, ακόμη και στα πιο πρόσφατα μοντέλα τους.
Διάβασε επίσης: Οι 7 καλύτεροι επεξεργαστές Intel 12ης γενιάς (σύγκριση)
Πώς λειτουργεί το VRR
Το VRR προσφέρει μία πολύ καλύτερη εμπειρία πλέον στα παιχνίδια, ειδικά στα open world παιχνίδια. Ας το δούμε καλύτερα μέσα από ένα παράδειγμα, όπως το Dying Light 2.
Η πόλη είναι η το playground σου καθώς πηδάς από κτίριο σε κτίριο. Το επόμενο πράγμα που κάνεις είναι ότι μόλις νυχτώσει καλείσαι να πολεμήσεις τις ορδές των μολυσμένων.
Ο επεξεργαστής γραφικών της κονσόλας σου λειτουργεί για να διατηρεί τα πράγματα ομαλά καθώς προχωράς στο παιχνίδι σου. Οι αλλαγές στις δραστηριότητες, όπως η συζήτηση με άλλους, η διέλευση της πόλης με parkour και η αντιμετώπιση των εχθρών, προκαλούν διακύμανση των ρυθμών καρέ.
Εάν η τηλεόρασή σου έχει καθορισμένο ρυθμό ανανέωσης, δεν συγχρονίζεται με την κονσόλα σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρήσεις οπτικές δυσλειτουργίες όπως το tearing ή το stuttering.
Η δυνατότητα VRR και στις δύο συσκευές επιτρέπει στον ρυθμό ανανέωσης της τηλεόρασής σου να διατηρείται ή να επιβραδύνεται με την έξοδο του ρυθμού καρέ της κονσόλας σου. Αυτό σημαίνει λιγότερα οπτικά blips, με αποτέλεσμα ένα πιο ομαλό gameplay.
Χωρίς υποστήριξη VRR στην τηλεόρασή σου, η δυνατότητα δεν θα λειτουργήσει, καθώς η κονσόλα δεν μπορεί να επικοινωνήσει τη διακύμανση του ρυθμού καρέ.
Εάν δεις ότι η τηλεόραση ή η οθόνη σου δεν προσφέρει υποστήριξη VRR, μπορείς απλά να απενεργοποιήσεις τη λειτουργία και να απολαύσεις τα παιχνίδια σου ως συνήθως. Ωστόσο, εάν αποφασίσεις να αγοράσεις μια νέα οθόνη, τσέκαρε πρώτα ότι είναι συμβατή με VRR.
Αν έχεις λοιπόν τα χρήματα για μία νέα τηλεόραση, σίγουρα αξίζει τον κόπο. Το VRR θα σου προσφέρει μία τελείως διαφορετική εμπειρία. Ο συγχρονισμός του ρυθμού ανανέωσης μεταξύ τηλεόρασης και κονσόλας μπορεί να σου παρέχει ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι.
Διάβασε επίσης: Τηλεοράσεις OLED & QLED: Ποιά είναι καλύτερη;