Πόσες φορές έχεις δει κάποιον χρήστη σε πλατφόρμες με βίντεο, όπως το Tiktok, να χρησιμοποιεί το πρόσωπο ενός άλλου ανθρώπου, συνήθως διασήμου; Επίσης, πόσες φορές έχει δει ένα άσεμνο βίντεο με κάποιον διάσημο και στη συνέχεια μαθαίνεις ότι ήταν επεξεργασμένο το βίντεο; Σίγουρα πολλές. Σε αυτό οφείλεται η τεχνολογία Deep Fake. Τι ακριβώς όμως είναι το Deep Fake, πώς λειτουργεί και πώς χρησιμοποιείται;
Τι είναι το Deep Fake;
Εν ολίγοις, το Deep Fake συνιστά ψεύτικες εγγραφές εικόνων, ήχου και βίντεο που ακούγονται και φαίνονται αληθινές. Αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά έχει επίσης βάλει λόγια στα στόματα πολιτικών, έχει ενεργοποιήσει απάτες και έχει βάλει πρόσωπα διασημοτήτων σε πορνογραφικό υλικό χωρίς τη δική τους συναίνεση.
Η πιο συνήθης μέθοδος είναι το face swap deep fake, το οποίο αντικαθιστά το πρόσωπο ενός ατόμου σε ένα βίντεο με το πρόσωπο ενός άλλου ατόμου. Μπορεί να το έχεις προσέξει ακόμη και σε ταινίες του Χόλιγουντ. Ωστόσο, δεν είναι πάντα φιλική η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας. Δεν έχει δηλαδή πάντα στόχο την τέχνη και την ψυχαγωγία.
Διάβασε επίσης: Ai-Da: Το ρομπότ που ζωγραφίζει εξαιρετικά με την τεχνητή νοημοσύνη
Πώς δημιουργείται και πώς λειτουργεί;
Η μέθοδος εναλλαγής προσώπου, που αναφέραμε ανωτέρω, βασίζεται στην τροφοδοσία δεδομένων βίντεο του αρχικού ατόμου και φωτογραφιών του προσώπου αντικατάστασης σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης AI. Το AI αναλύει το αρχικό πρόσωπο και το νέο πρόσωπο, βρίσκει ομοιότητες και “χαρτογραφεί” το νέο πρόσωπο στο υπάρχον βίντεο καρέ προς καρέ.
Η όλη διαδικασία δημιουργίας ενός deep fake μπορεί να αυτοματοποιηθεί από υπηρεσίες που βασίζονται στον ιστό, αλλά οι αλγόριθμοι AI είναι επίσης διαθέσιμοι για λήψη, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε έχει τις κατάλληλες τεχνολογικές γνώσεις να δημιουργήσει deep fakes στον υπολογιστή του.
Παρόμοιες διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψεύτικων εικόνων που φαίνονται αληθινές, για να ζωντανεύουν στατικές φωτογραφίες χρησιμοποιώντας δεδομένα κίνησης από έναν ηθοποιό και ακόμη και να υποδύονται ρεαλιστικά τη φωνή ενός ατόμου. Όλα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για τη διάσπαση δεδομένων εισόδου, όπως φωτογραφίες, βίντεο και ηχογραφήσεις, και στη συνέχεια τη σύνθεση νέων μέσων που δεν διακρίνονται από τα πραγματικά.
Διάβασε επίσης: Θα μας πάνε ένα βήμα εμπρός ή ένα βήμα πίσω τα γυαλιά της Google και η AR τεχνολογία τους;
Πώς να εντοπίσεις τα Deep Fakes;
Καθώς η τεχνολογία προχωρά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστεί η διαφορά ανάμεσα σε ένα deep fake και το αληθινό πράγμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια στο πρόσωπο κάποιου ανθρώπου σε ένα βίντεο που θα “χτυπήσουν το καμπανάκι” και θα σου δείξουν ότι όντως αυτό που βλέπεις δεν είναι πραγματικό, αλλά αλλοιωμένο. Παρακάτω θα δεις μία λίστα με κάποια από αυτά τα σημάδια:
- Το στόμα και τα δόντια: Η τεχνητή νοημοσύνη συνήθως αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δημιουργία μεμονωμένων δοντιών, το οποίο μπορεί να είναι εύκολο να εντοπιστεί εάν το βίντεο είναι αρκετά υψηλής ανάλυσης. Επίσης, μπορείς να ψάξεις για τυχόν σφάλματα όταν το στόμα ανοίγει και κλείνει.
- Οι άκρες του προσώπου: Εάν η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει τα απαραίτητα δεδομένα εισόδου, το νέο πρόσωπο μπορεί να επικολληθεί με λάθος τρόπο στο αρχικό κεφάλι δημιουργώντας εμφανείς γραμμές οριοθέτησης με αποτέλεσμα ένα σχήμα προσώπου να μη φαίνεται σωστό.
- Τα μαλλιά: Αν μπορείς να δεις μεμονωμένες τρίχες να διασχίζουν το πρόσωπο, είναι πιθανώς ένα πραγματικό βίντεο. Η τεχνητή νοημοσύνη δυσκολεύεται να δημιουργήσει ρεαλιστικά μαλλιά και οι μεμονωμένες τρίχες συνήθως δεν θα είναι ορατές σε τμήματα ενός βίντεο που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Διάβασε επίσης: Τι είναι το Decoy Effect και πώς μας ξεγελούν οι εταιρείες για να αγοράσουμε το προϊόν που θέλουν;