Τεχνολογία
6,479 προβολες

Τι είναι το 5G; Σε τι διαφέρει από το 4G σήμα κινητής τηλεφωνίας;

Τι είναι το 5G; Σε τι διαφέρει από το 4G σήμα κινητής τηλεφωνίας;

Πολλά έχουν ακουστεί για το νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G το οποίο υπόσχεται ότι θα αλλάξει για πάντα τα δεδομένα που γνωρίζαμε έως σήμερα για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το 2020 είναι η χρονιά που θα εδραιωθεί το 5G παγκοσμίως και όσο περισσότερο πλησιάζουμε στην ακρινή ημερομηνία, τόσα περισσότερα ερωτήματα γεννιούνται. Τι είναι το 5G; Σε τι διαφέρει από το 4G; Γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα γύρω από το νέο αυτό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματά σου θα απαντήσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

Τι είναι το 5G δίκτυο;

Το 5G αποτελεί την επόμενη γενιά στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας το οποίο μέσω μεγαλύτερης χρήσης ραδιοφάσματος, θα επιτρέπει την σύνδεση περισσότερων συσκευών στο διαδίκτυο ταυτοχρόνως.  Αυτό φυσικά συνεπάγεται υψηλότερες ταχύτητες τόσο στην λήψη δεδομένων όσο και στο ανέβασμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο αυτό δίκτυο θα ξεπεράσει κατά πολύ τους προκατόχους του (3G και 4G) αφού μιλάμε για το μέλλον στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ένα πολύ εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι τι ακριβώς θα προσφέρει και πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά του από το 4G;

5g connection

Τι θα προσφέρει το νέο δίκτυο 5G;

Δίκτυο 5G τι είναι
Τι είναι το 5G;

Το βασικό πλεονέκτημα του δικτύου 5G είναι ότι θα παρέχει την δυνατότητα για ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών, χωρίς να επηρεάζεται η ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα έναντι των μέχρι τώρα δικτύων.

Σίγουρα και εσύ θα έχεις διαπιστώσει ότι μερικές φορές, παρόλο που το σήμα 3G ή 4G στο κινητό σου έχει 5 γραμμές, η ταχύτητα του είναι αρκετά χαμηλή. Αυτό συμβαίνει γιατί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός συσκευών είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητά του.  Το πρόβλημα αυτό όμως δεν θα υπάρχει όταν χρησιμοποιείς το δίκτυο πέμπτης γενιάς. 

Φυσικά, στόχος του 5G δεν μόνο η εξασφάλιση υψηλότερων ταχυτήτων για περιήγηση στο διαδίκτυο από φορητές συσκευές όπως κινητά και tablets. Λόγω των ελάχιστων έως καθόλου καθυστερήσεων που θα έχει, κύριος στόχος του είναι η εφαρμογή του σε μια πληθώρα εφαρμογών που απαιτούν την σύνδεση σε ένα δίκτυο. Όπως για παράδειγμα στον τομέα της τηλεϊατρικής και των αυτόνομων αυτοκινήτων, της ρομποτική, της τεχνητής νοημοσύνης και φυσικά το IoT (Internet of Things).

Σε τι διαφέρει το 5G από το 4G;

 Όπως προαναφέραμε, το βασικότερο πλεονέκτημα του δικτύου 5G είναι ότι θα παρέχει αρκετά υψηλότερες ταχύτητες τόσο στην λήψη όσο και στο upload δεδομένων. Αναλυτικότερα οι διαφορές 5G με 4G είναι:

1. Ταχύτητα

Οι ταχύτητες που θα προσφέρει το 5G θα ξεπερνούν κατά πολύ τις μέχρι τώρα που παρείχε το ανεπτυγμένο δίκτυο 4G LTE. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ακριβής ταχύτητα δεν μπορεί να είναι σίγουρη. Εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων, όπως σε ποιο δίκτυο θα συνδεθείς, από ποια συσκευή και πόσο απασχολημένο θα είναι το συγκεκριμένο δίκτυο. Ωστόσο το εύρος στο οποίο θα κυμαίνεται η ταχύτητα του 5G ανέρχεται στα 1-10Gbps έναντι των 300Mbps-1Gbps που προσφέρει το 4G LTE. Παρακάτω σας ετοιμάσαμε έναν πίνακα με τις ταχύτητες από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας:

Διαφορές 4g με 5g

Ωστόσο όπως και το 4G έτσι και το 5G  συνεχώς θα βελτιώνεται. Έτσι, τα νούμερα αυτά μπορεί να διαφοροποιηθούν. Όπως καταλαβαίνεται η διαφορά είναι τεράστια, αφού η ταχύτητα του 5G θα ξεπερνάει το 4G έως και στο δεκαπλάσιο.

Διάβασε επίσης: Δες πως να παρακολουθείς την ταχύτητά σου όταν σερφάρεις στο Internet

2. Καθυστερήσεις (Latency)

Τι είναι το 5g δίκτυο κινητής τηλεφωνίας

Ο όρος latency αναφέρεται στην καθυστέρηση από την στιγμή που τα δεδομένα θα μεταφορτωθούν από την συσκευή σας έως να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Με ένα από παράδειγμα, κατά την διάρκεια ενός shooting παιχνιδιού, το latency είναι το χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί μέχρι να πυροβολήσει το όπλο του χαρακτήρα σου. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετά μικρός και μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds ή ms). Ωστόσο παίζει καθοριστική σημασία τόσο στο gaming όσο και σε πιο εξειδικευμένες εφαρμογές. Για παράδειγμα σε ένα έξυπνο αυτοκίνητο, ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Σκέψουτο χρονικό διάστημα από όταν διαπιστωθεί ένα εμπόδιο στον δρόμο μέχρι να φρενάρει το αυτοκίνητο.

Στόχος του 5G είναι να μειώσει το latency στο 1ms, κάτι πολύ σημαντικό αφού ακόμη και ο άνθρωπος, χρειάζεται 10ms από την στιγμή που θα δει κάτι μέχρι να το επεξεργαστεί ο εγκέφαλός του. Αν και το 1ms είναι ένας εφικτός στόχος όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μέσω latency του δικτύου 5G θα είναι τα 10ms. Αυτή τη στιγμή το 4G έχει περίπου 50ms.

3. Κάλυψη Δικτύου

5g or 4g

Στόχος του 5G είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Ωστόσο όπως και με το 4G, θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να γίνει αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που το δίκτυο 5G θα βασιστεί αρκετά στο 4G όταν δεν υπάρχει κάλυψης. Ακριβώς ότι γίνεται και σήμερα με το 4G και το 3G. Σε όσα σημεία δεν πιάνει το ένα καλύπτεται από το άλλο. Κατά συνέπεια η εμφάνιση του 5G δικτύου δεν σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει το 4G.

Ποιες συσκευές μπορούν να υποστηρίξουν το δίκτυο 5G

Όπως εύκολα κατανοεί κανείς, το νέο αυτό δίκτυο δεν θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές. Οι μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, όπως η SAMSUNG, ήδη έχουν ξεκινήσει την κυκλοφορία συσκευών 5G-ready οι οποίες θα μπορούν να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο δίκτυο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Samsung Galaxy Note 10+ 5G. Σύντομα το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών θα κυκλοφορούν 5G-ready συσκευές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αγοράσεις μια νέα συσκευή κινητού τηλεφώνου ή tablet ώστε να μπορείς να συνδεθείς στο 5G δίκτυο και να απολαύσεις ταχύτητες που ούτε καν θα φανταζόσουν.

Διάβασε επίσης: Το Pioneer X1 με Snapdragon 855 είναι το πρώτο τηλέφωνο 5G της China Mobile

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: