Η θερμοκρασία υπολογιστή μπορεί να μετρηθεί γρήγορα και εύκολα με τη χρήση απλών δωρεάν προγραμμάτων σε Windows, Mac και Linux. Αν η θερμοκρασία του υπολογιστή σου θεωρείς πως είναι ανεβασμένη, το laptop ξεκίνησε να ζεσταίνεται περισσότερο από τα συνηθισμένα, έχεις κάνει overclock τον επεξεργαστή σου, ή κλείνει στα καλά του καθουμένου, τότε καλό είναι να ξεκινήσεις να μετράς τη θερμοκρασία του υπολογιστή σου.
Η θερμοκρασία υπολογιστή είναι πολύ υψηλή – κίνδυνοι
Αν η θερμοκρασία υπολογιστή είναι πολύ υψηλή, τότε διατρέχει το σύστημα σου διάφορους κινδύνους. Οι πιο καινούργιοι υπολογιστές κλείνουν αυτόματα όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει το μέγιστο όριο. Ως εκ τούτου, αν ο υπολογιστής σου κάνει αυτόματα επανεκκινήσεις ή κλείνει εντελώς, τότε το πιο πιθανό είναι να ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία, ωστόσο, δεν αυξάνεται μόνο στον επεξεργαστή (CPU) αλλά και στην κάρτα γραφικών (GPU). Που σημαίνει ότι αν ξεκινάς να παρατηρείς διάφορα προβλήματα στα γραφικά κατά τη διάρκεια που παίζεις κάποιο παιχνίδι ή βλέπεις κάποιο βίντεο σε υψηλή ανάλυση, τότε – αν δεν βρίσκεται το πρόβλημα στο software – ξεκίνησε να αυξάνεται σημαντικά η θερμοκρασία της.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να επιλύσεις το πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών είναι να βάλεις θερμική πάστα. Στη συνέχεια, να τσεκάρεις αν τα ανεμιστηράκια λειτουργούν.
Η θερμική πάστα θα φροντίσει να κρατήσει τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών χαμηλούς. Καλό είναι να γίνεται αλλαγή της θερμικής πάστας κάθε 12 μήνες το αργότερο. Επίσης, αν ο υπολογιστής ή το laptop σου είναι καινούργια, καλό θα ήταν να αλλάξεις την πάστα μιας και οι εργοστασιακές θερμικές πάστες είναι φθηνές και πολλές φορές δεν κρατάνε την θερμοκρασία υπολογιστή αρκετά χαμηλά για να μειώσουν οι εταιρείες τα κόστη.
Διάβασε επίσης:
Ζεσταίνεται το laptop – Πως να αποφύγεις την υπερθέρμανση laptop
Παρακολούθηση θερμοκρασίας υπολογιστή μέσω BIOS
Ο πιο εύκολος και απλός τρόπος για να δεις τι θερμοκρασία του υπολογιστή σου με ότι λειτουργικό κι αν έχεις εγκατεστημένο είναι μέσα από τα BIOS. Φυσικά, όταν βλέπεις την θερμοκρασία μέσα από τα BIOS σημαίνει πως βλέπεις θερμοκρασίες χωρίς να τρέχει το λειτουργικό σύστημα, προγράμματα ή παιχνίδια από πίσω, άρα ίσως είναι χαμηλότερες απ ‘ότι είναι συνήθως.
Αν, φυσικά, ο υπολογιστής σου κάνει αυτόματα επανεκκίνηση ή κλείνει κατά τη διάρκεια που τον έχεις ανοιχτό, τότε μπορείς εκείνη την στιγμή να μπεις κατευθείαν στα BIOS για να ελέγξεις τις θερμοκρασίες.
Ανάλογα με την έκδοση των BIOS που έχεις θα βρεις τις θερμοκρασίες και στην ανάλογη καρτέλα. Κάποια BIOS έχουν τις θερμοκρασίες στην καρτέλα ‘Power’, άλλα στο ‘PC Health Status’ και πάει λέγοντας. Αν έχεις από τα καινούργια laptop της HP με έκτης γενιάς επεξεργαστή, ίσως δεν βρεις καν την επιλογή μέσα. Η σειρά HP 250 G για παράδειγμα δεν περιλαμβάνει στα BIOS πληροφορίες για τη θερμοκρασία υπολογιστή.
Παρακολούθηση θερμοκρασίας στα Windows
Στα Windows θα βρεις εκατοντάδες προγράμματα που σου παρέχουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία του υπολογιστή σου.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Core Temp, ένα πρόγραμμα το οποίο θα σου παρέχει πληροφορίες για τη θερμοκρασία του κάθε επεξεργαστή.
Σημείωση: Όταν πας να κάνεις εγκατάσταση το Core Temp θα έχει επιλεγμένα και κάποια άλλα προγράμματα για να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις. Μην τα επιλέξεις και πάτα next για να συνεχιστεί η εγκατάσταση του προγράμματος.
Αν κάνεις δεξί κλικ σε κάποιο από τα εικονίδια θα σου εμφανίσει πληροφορίες σχετικά με τον επεξεργαστή σου, όπως το μοντέλο, την ταχύτητα και τη θερμοκρασία. Το πρόγραμμα παρέχει επιπλέον πληροφορίες και σου παρέχει την επιλογή να ενεργοποιήσεις τις ειδοποίησεις στην περίπτωση που η θερμοκρασία ανέβει σε επικίνδυνα σημεία.
Αν θέλεις πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα που παρέχει περισσότερες πληροφορίες και εργαλεία, κατέβασε και εγκατέστησε το HWMonitor.
Το HWMonitor στην γενική καρτέλα του σου παρέχει πληροφορίες για τις πιο βασικές θερμοκρασίες του συστήματος σου. Αλλά αν θέλεις να δεις περισσότερες πληροφορίες, τότε πολύ εύκολα μπορείς να ανοίξεις όλες τις καρτέλες του από τις οποίες θα έχεις την ικανότητα να παρακολουθείς τη θερμοκρασία των επεξεργαστών σου, της κάρτας γραφικών σου, της μητρικής σου πλακέτας και των σκληρών δίσκων που έχεις συνδεμένους. Θα βρεις επίσης πληροφορίες για την ταχύτητα που έχουν τα ανεμιστηράκια σου.
Μπορείς να κατεβάσεις το πρόγραμμα εντελώς δωρεάν – σου προτείνουμε να κατεβάσεις τη ζιπαρισμένη έκδοση (σε ZIP αρχείο) διότι δεν απαιτεί να την εγκαταστήσεις στο σύστημα σου. Αν, ωστόσο, έχεις σκοπό να το κρατήσεις, τότε κατέβασε και εγκατέστησε την κανονική του έκδοση.
Σημείωση για τους AMD επεξεργαστές: Αν ο υπολογιστής σου έχει AMD επεξεργαστή, τότε προγράμματα παρακολούθησης όπως το HWMonitor θα σου εμφανίζουν θερμοκρασίες για CPU Temperature και Core Temperature. Το CPU Temperature είναι η θερμοκρασία του socket του επεξεργαστή σου, άρα αυτή είναι που πρέπει να κοιτάς. Το Core Temperature από την άλλη πλευρά δεν είναι καν θερμοκρασία. Είναι μια αυθαίρετη κλίμακα που μετράει σε βαθμούς Κελσίου και έχει σχεδιαστεί για να – κατά κάποιο τρόπο – μιμείται τον αισθητήρα θερμοκρασιών.
Παρακολούθηση θερμοκρασίας σε macOS
Στο macOS μπορείς να μετρήσεις τη θερμοκρασία του υπολογιστή σου με το Fanny, ένα πρόγραμμα ιδικά γι ‘αυτόν το σκοπό. Το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από τον Daniel Storm και υποστηρίζει την έκδοση macOS Sierra. Εκτός από τη θερμοκρασία του επεξεργαστή, το Funny παρέχει και πληροφορίες για τα ανεμιστηράκια και το τοις εκατό του σκληρού δίσκου, του επεξεργαστή, της μνήμης RAM και της μπαταρίας.
Μόλις κατεβάσεις το πρόγραμμα, απλά επικόλλησε τον στον φάκελο Applications και τρέξτο.
Μόλις το πρόγραμμα ξεκινήσει, θα εμφανίσει πληροφορίες για τη θερμοκρασία στη μπάρα του μενού. Απλά κάνε κλικ στο εικονίδιο με το ανεμιστηράκι που εμφανίστηκε και θα βρεις πληροφορίες για τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και την ταχύτητα στην οποία τρέχουν τα ανεμιστηράκια.
Το πρόγραμμα παρέχει επίσης την επιλογή ειδοποιήσεων στην περίπτωση που οι θερμοκρασίες ανέβουν σε επικίνδυνα υψηλό επίπεδο.
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία από τη Mac συσκευή σου, αλλά είτε είναι επί πληρωμής, είτε απαιτούν πολύ δουλειά για να τα στίσεις ώστε να τρέχουν σωστά. Θα μπορούσες επίσης να δεις τις θερμοκρασίες και μέσω του Terminal, αλλά γιατί να μπεις σε τόσο επώδυνες διαδικασίες;
Παρακολούθηση θερμοκρασίας στο Linux
Στο Linux υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία υπολογιστή και όλα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα και γρήγορα μέσω Terminal ή μέσω του Software Center της ανάλογης διανομής που έχεις.
Διάβασε επίσης:
psensor
Ένας καλός μετρητής θερμοκρασιών είναι ο psensor, ο οποίος εμφανίζεται στην επάνω μπάρα και εμφανίζει την θερμοκρασία του επεξεργαστή και την ταχύτητα από τα ανεμιστηράκια. Μπορείς να το εγκαταστήσεις από το Ubuntu Software Center ή με τις παρακάτω εντολές:
sudo apt-get install psensor
Οι καινούργιες εκδόσεις psensor μπορούν να εγκατασταθούν από το ppa:
sudo add-apt-repository ppa:jfi/ppa sudo apt-get update sudo apt-get install psensor
Στην περίπτωση που το πρόγραμμα δεν εμφανίζει όλα τα sensors:
sudo sensors-detect
HardInfo
Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το Hardinfo από το Ubuntu Software Center ή μέσω της παρακάτω εντολής:
sudo apt-get install hardinfo
Το Hardinfo παρέχει πληροφορίες για τη θερμοκρασία του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, για τη ταχύτητα που τρέχουν τα ανεμιστηράκια, για την ανάλυση της οθόνης σου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου και πάει λέγοντας.
Περισσότερα προγράμματα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας υπολογιστή για Linux μπορείς να βρεις στα Software Center – σχεδόν όλα είναι δωρεάν.
Εσύ ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς για να βλέπεις της θερμοκρασίες του υπολογιστή σου; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.
1 Σχόλιο. Leave new
[…] Θερμοκρασία υπολογιστή: Πως τη μετράμε σε Windows, Mac & Lin… […]