How-To Mobile
5,644 προβολες

Πώς να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία με κινητό smartphone

Πώς να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία με κινητό smartphone

Οι κάμερα των smartphone συνεχώς εξελίσσονται. Σίγουρα έχουν φτάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, αλλά και πάλι δεν είναι τέλειες. Ωστόσο η τέλεια φωτογραφία δεν εξαρτάται μόνο από την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου. Σήμερα θα δούμε πως μπορείς να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία με κινητό smartphone ακόμη και αν η κάμερα του κινητού σου δεν είναι η και η καλύτερη.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για επεξεργασία φωτογραφιών σε android

Η σημασία της φωτογραφίας από ένα κινητό τηλέφωνο

Πώς να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία με κινητό smartphone

Ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει να απαθανατίσει τις σημαντικές στιγμές του με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου. Ο λόγος φυσικά προφανής, αφού το κινητό αποτελεί από τα αντικείμενα που έχουμε πάντα μαζί μας. Είτε λοιπόν πρόκειται για μια φωτογραφία των παιδιών σου, είτε για ένα σημαντικό γεγονός, η κάμερα ενός smartphone αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή. Μάλιστα, οι εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα δίνουν ιδιαίτερα έμφαση στην ανάλυση της κάμερας και στο πως μπορούν να βελτιώσουν την λήψη φωτογραφιών.

Συμβουλές για το πώς να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία με κινητό smartphone

Όπως προαναφέραμε, η λήψη της τέλειας φωτογραφίας δεν εξαρτάται πάντα από την κάμερα. Η τεχνική κατά την φωτογράφιση παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Εφαρμόζοντας μερικές μικρές συμβουλές, θα μπορέσεις και εσύ να τραβήξεις εύκολα, μια υπέροχη φωτογραφία.

Ο ρόλος του φωτισμού

Ο ρόλος του φωτισμού

Ο φωτισμός θα λέγαμε παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο κατά την λήψη μιας φωτογραφίας από κινητό smartphone. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων προορίζονται για χρήση κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα σε μια νυχτερινή φωτογραφία με ενεργοποιημένο το φλας ή με τεχνητό φωτισμό, δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πρέπει λοιπόν να κοιτάξεις να υπάρχει ο κατάλληλος φυσικός φωτισμός στον χώρο.

Η θέση στην οποία θα τοποθετηθεί η πηγή φωτισμού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα μιας φωτογραφίας. Όπως για παράδειγμα όταν σε μια φωτογραφία προσώπου η πηγή του φωτός είναι από πάνω, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν ανεπιθύμητες σκιές κάτω από τα φρύδια και τα μάτια. Θα πρέπει λοιπόν η  κλήση του προσώπου να είναι τέτοια ώστε το φως να διαχέεται ομοιόμορφα σε όλο το πρόσωπο.

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τοποθετήσεις την πηγή του φωτός πίσω από το αντικείμενο που θες να φωτογραφίσεις. Για παράδειγμα μια φωτογραφία μπροστά από έναν παράθυρο σίγουρα θα βγει πολύ πιο σκοτεινή έναντι μιας φωτογραφίας ενός αντικειμένου που θα τοποθετηθεί αντίθετα από το παράθυρο.

Το κατάλληλο zoom για την τέλεια φωτογραφία με κινητό smartphone

zoom φωτογραφίας

Το zoom είναι μια ιδιαίτερη χρήσιμη λειτουργία σε μια φωτογραφική μηχανή. Δυστυχώς το ίδιο δεν ισχύει και στα κινητά τηλέφωνα. Η λειτουργία του zoom σε ένα smartphone ουσιαστικά δεν προσαρμόζει το zoom του φακού, αλλά μειώνει την φωτογραφία σε μικρότερο μέγεθος. Κάτι τέτοιο φυσικά μπορείς να κάνεις και μόνος σου στην επεξεργασία αφού βγάλεις την φωτογραφία. Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τραβάς φωτογραφίες με zoom εάν θέλεις να διατηρήσεις την υψηλή ποιότητα.

Διάβασε επίσης: Tα 3 Top δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία φωτογραφιών στα Windows

Σταθερότητα και εστίαση

Σταθερότητα και εστίαση

Η σταθερότητα των χεριών παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην λήψη της τέλειας φωτογραφίας με κινητό smartphone. Εάν τα χέρια σου παρουσιάζουν τρέμουλο, καλό θα ήταν να δοκιμάσεις να τοποθετήσεις το κινητό σε ένα σταθερό σημείο και να χρησιμοποιήσεις ή την ηχητική λειτουργία για λήψη της φωτογραφίας ή κάποια πρόσθετη συσκευή.

Μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες στην κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου είναι η αυτόματη εστίαση. Ανάλογα με την θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί το αντικείμενο φωτογράφισης, το κινητό θα εστιάσει αυτόματα και την κάμερα. Ωστόσο η λειτουργία αυτή δεν λειτουργεί πάντοτε όπως θα θέλαμε. Όταν διαπιστώσεις ότι η αυτόματη εστίαση δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να εστιάσεις χειροκίνητα, πατώντας στην οθόνη το σημείο στο οποίο θέλεις να εστιάσει η φωτογραφία σου. Με την κατάλληλη σταθερότητα και εστίαση, μπορείς να βγάλεις ευκολότερα την τέλεια φωτογραφία με κινητό.

Προσαρμογή φίλτρων και επεξεργασία

Προσαρμογή φίλτρων και επεξεργασία

Κάθε κινητό τηλέφωνο διαθέτει μια πληθώρα βελτιστοποιήσεων και φίλτρων για τις φωτογραφίες. Αν και δεν υπάρχει γενικός κανόνας στο τι φίλτρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις, μην διστάσεις να κάνεις αρκετές δοκιμές. Είτε κατά την διάρκεια της λήψης μιας φωτογραφίας, είτε κατά την επεξεργασία της μετά, μπορείς να πειραματιστείς με την φωτεινότητα, την αντίθεση, τον κορεσμό και τις λοιπές προσαρμογές.

Τακτικός καθαρισμός του φακού

Μερικές φορές, η αδυναμία λήψης μιας καλής φωτογραφίας δεν οφείλεται ούτε στην ανάλυση της κάμερας αλλά ούτε και στην τεχνική σου. Το πρόβλημα μπορεί αν είναι πολύ πιο απλό, ωστόσο όμως να δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό το έργο σου. Η κάμερα ενός smartphone συχνά λερώνεται, γεμίζει δαχτυλιές ή πιάνει σκόνες. Το αποτέλεσμα είναι η φωτογραφία να βγαίνει θολή και χωρίς την κατάλληλη εστίαση. Ο τακτικός καθαρισμός του φακού με ένα στεγνό μαντιλάκι σίγουρα θα βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της φωτογραφίας.

Χρησιμοποιήστε την πίσω κάμερα

Πίσω κάμερα κινητού τέλεια φωτογραφία με κινητό smartphone

Η ανάλυση της πίσω κάμερας ενός κινητού τηλεφώνου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της μπροστινής. Ακόμη λοιπόν και αν θέλεις να βγάλεις μια selfie, προτίμησε να δώσεις το κινητό σε κάποιον άλλον ώστε να σε βγάλει με την πίσω κάμερα. Η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι τεράστια.

Η τέλεια φωτογραφία με κινητό απαιτεί αρκετή εξάσκηση

Αυτό που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι η τέλεια φωτογραφία με κινητό smartphone δεν θα έρθει από τις πρώτες λήψεις. Θα πρέπει να πειραματιστείς και να δοκιμάσεις αρκετές εναλλακτικές ώστε να βρεις την κατάλληλη τεχνική. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι κάθε φωτογραφία είναι διαφορετική και απαιτεί και διαφορετικό χειρισμό. Διαφορετικά θα πρέπει να λάβεις μια φωτογραφία ενός προσώπου, και αλλιώς ενός αντικειμένου ή τοπίου. Όπως και να έχει, η συχνή εξάσκηση είναι και αυτή που θα σε βοηθήσει να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία με το κινητό σου τηλέφωνο.

Διάβασε επίσης: Επαναφορά φωτογραφιών από κινητό πού έχουν διαγραφεί

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: