Υγεία & Αυτοβελτίωση
4,230 προβολες

Πως να ξανά πιστεύεις στον εαυτό σου

Πως να πιστεύεις στον εαυτό σου

Πολλοί άνθρωποι δεν θα τολμήσουν να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Οι σκέψεις «μπορεί να μην τα καταφέρω» «δεν έχω τα εφόδια» «τι θα πουν οι φίλοι μου και η οικογένεια μου» «δεν έχω τα χρήματα» κατακλύζουν από νωρίς το μυαλό. Όλες αυτές οι σκέψεις έχουν έναν κοινό παράγοντα που απαντά στη φράση «δεν πιστεύεις στον εαυτό σου». Όπως θα δούμε και παρακάτω δύο είναι οι βασικοί μύθοι και λόγοι που συνεχίζεις και δεν πιστεύεις στον εαυτό σου.

Δεν πιστεύεις στον εαυτό σου γιατί:

  • Νομίζεις ότι τα χαρακτηριστικά σου είναι παγιωμένα και δεν αλλάζουν.
  • Φοβάσαι να βγεις έξω από αυτά που έχεις συνηθίσει να κάνεις.

Πίστη και αλλαγή

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν αλλάζουν. Για παράδειγμα:

«Δεν μπορώ να αλλάξω και να πιστεύω στον εαυτό μου γιατί έτσι μεγάλωσα.»

Μέσα στο μυαλό τους κάνουν πάρτι όλες οι αναμνήσεις που έχουν για να ενισχύσουν αυτήν την άποψη. Οι αναμνήσεις τις περισσότερες φορές δεν είναι ακριβείς αλλά σίγουρα ενισχύουν αυτά που φοβούνται να κάνουν. Έχουν φτιάξει ένα σύστημα πιστεύω και αξιών που δεν μπορεί να το κουνήσει κανένας, ούτε καν οι ίδιοι οι κατασκευαστές τους.

Πως λειτουργεί ένα πιστεύω;

Φαντάσου ένα τραπέζι το οποίο γράφει επάνω «δεν πιστεύω στον εαυτό μου». Το τραπέζι αποτελείται από 4 πόδια. Κάθε ένα από αυτά είναι και μια αρνητική ανάμνηση που έχεις βιώσει στο παρελθόν και στηρίζει όλο το τραπέζι.

Όλοι μας έχουμε φτιάξει τέτοια τραπέζια μέσα στο μυαλό μας. Σαμποτάρουμε τον εαυτό μας με ιστορίες και επαναλαμβάνουμε τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Πολλές φορές είναι τόσο ισχυρή η ιστορία που έχουμε χτίσει μέσα στο μυαλό μας που απαιτούμε από τους άλλους να κάνουν πράγματα για μας χωρίς να τους το ανταποδώσουμε. Κοιτάμε μόνο να πάρουμε και αρνούμαστε να δώσουμε.

«Δεν πιστεύω στον εαυτό μου άρα οι γύρω μου πρέπει να με βοηθήσουν»

Τι γίνεται αν βγάλεις ένα πόδι από το τραπέζι;

Όχι πολλά…αλλά αν ασκήσει κάποιος δύναμη πάνω του πολύ πιθανό να πέσει.

Τι γίνεται αν βγάλεις 2 πόδια από το τραπέζι;

Αυτή είναι η πιο σωστή ερώτηση που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αν έχεις κουραστεί να μην πιστεύεις στον εαυτό σου.

Τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου σμιλεύονται από τις καθημερινές του πράξεις. Όσο και να σκέφτεσαι ότι θέλεις να πιστεύεις στον εαυτό σου το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο. Φυσικά μια πρωταρχική σκέψη θα σε βοηθήσει να σταθείς στα πόδια σου και να αντιμετωπίσεις τα πράγματα, αλλά μέχρι εκεί.

Αυτό που θα σε πάει ένα βήμα παραπέρα είναι να κάνεις μικρές πράξεις για να κατακτήσεις αυτό που θέλεις. Βάλε στόχο κάτι που φοβάσαι να κάνεις και άρχισε να δουλεύεις πάνω σε αυτό.

Θέλεις να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο αλλά δεν έχεις τα χρήματα; Δες πως μπορείς να το αρχίσεις σε πάρα πολύ μικρή κλίματα και με ελάχιστα έξοδα.

Με το που ξεκινήσεις να δρας δίνεις την άδεια στον εαυτό σου να μην δίνει βάση στο τι δεν μπορείς να κάνεις και επικεντρώνεται σε αυτά που μπορείς να κάνεις. Σιγά σιγά αρχίζουν και χτίζονται περισσότερες συνάψεις στον εγκέφαλο σου, ενισχύοντας την πίστη στον εαυτό σου.

Το μυστικό βρίσκεται στη συνέπεια των καθημερινών σου πράξεων.

Φυσικά ισχύει και το ανάποδο. Τι θέλω να πω;

Αν έχεις συνηθίσει να σκέφτεσαι και να κάνεις πάρα πολλά πράγματα αλλά δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, αυτό που μπορεί να σε φοβίζει είναι να μην κάνεις τίποτα.

Τρέμεις μόνο και στην ιδέα ότι θα μείνεις «άπραγος» για μισή ώρα, εσύ και το σώμα σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο λόγος που δεν πιστεύεις στον εαυτό σου βρίσκεται στο βαθύτερο πιστεύω «δεν αξίζω αν δεν είμαι παραγωγικός». Οπότε η πρόκληση βρίσκεται να αφιερώσεις ένα μέρος της ημέρας ( π.χ 1 ώρα) που δεν θα κάνεις απολύτως τίποτα.

Διαβάστε επίσης: 8 βήματα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Για να πιστεύεις στον εαυτό σου πρέπει να αποτύχεις

Βασικό συστατικό για να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι να «αγκαλιάσεις» την αποτυχία.

Αν διαβάσεις βιογραφίες από οικονομικά ή πνευματικά επιτυχημένους ανθρώπους θα διαπιστώσεις ένα κοινό στοιχείο. Όλοι αντέχουν πολύ μεγάλο συναισθηματικό πόνο. Μπορούν να δοκιμάζουν πράγματα που πιθανόν να καταστρέψουν την επιχείρηση και τη ζωή τους αλλά θα αυτό δεν είναι απαγορευτικό για αυτούς. Υπάρχει ένα στοιχείο αποστασιοποίησης μεταξύ τους συναισθημάτων τους και το ποιοι είναι πραγματικά.

Για να πιστέψεις στον εαυτό σου χρειάζεσαι μια συναισθηματική απεξάρτηση. Αν έχεις ενδοιασμούς για αυτό δοκίμασε το. Λάμβανε τα γεγονότα που σου συμβαίνουν πιο χαλαρά, με περισσότερη συναισθηματική αποστασιοποίηση.

Πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ και αυτά που σου συμβαίνουν είναι δύο διαφορετικά πράγματα, παρόλο που μπορεί να έχεις πειστεί ότι είναι ίδια. Όταν ζεις με βάση αυτό το σκεπτικό τότε μπορείς να είσαι ελεύθερος από τον φόβο της αποτυχίας, θα δοκιμάζεις πράγματα και θα πιστεύεις στον εαυτό σου.

Συνοψίζοντας

  • Πιστεύεις στον εαυτό σου όταν αποδέχεσαι την αλλαγή.
  • Πιστεύεις στον εαυτό σου όταν δοκιμάζεις αυτό που φοβάσαι περισσότερο απ’ όλα
  • Πιστεύεις στον εαυτό σου όταν δεν είσαι ένα με τα συναισθήματα σου αλλά μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι.
Tags: Ζωή, πίστη, ποιότητα ζωής

Διάβασε επίσης

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: