Ένας SSD (Solid State Drive) μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του υπολογιστή σου, χωρίς να χρειάζεται να προβείς στην αγορά ενός καινούργιου. Οι SSD σκληροί δίσκοι ενισχύουν τους χρόνους φόρτωσης και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας ενός υπολογιστή. Το μόνο μειονέκτημα με έναν SSD είναι η μικρή χωρητικότητα του, αλλά αυτό βασίζεται στις ανάγκες του καθενός.
Για έναν Windows χρήστη, η αναβάθμιση από έναν HDD σε SSD είναι παιχνίδι, και με τη χρήση ενός απλού προγράμματος, η μεταφορά όλων των αρχείων από τον ένα σκληρό δίσκο στον άλλο δεν θα μπορούσε να ήταν ποτέ πιο εύκολη. Ολόκληρη η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά – και μερικές ώρες αναμονής.
Η μεταφορά, ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους. Ο τρόπος που αναφέρεται στο παρόν άρθρο θα σε βοηθήσει να μεταφέρεις όλα τα προσωπικά σου αρχεία μαζί με το λειτουργικό σύστημα. Συχνά, είναι καλύτερο να μεταφέρεις μόνο τα προσωπικά σου αρχεία και να ξεκινήσεις με ένα καθαρό format στον SSD, αλλά η επιλογή είναι δική σου.
Τι θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις τη μεταφορά από HDD σε SSD
Η διαδικασία της μεταφοράς θα χρειαστεί τα παρακάτω:
- Έναν SSD δίσκο με τουλάχιστον 32GB χωρητικότητας (προτείνεται να είναι 64GB και άνω).
- Έναν οποιοδήποτε εξωτερικό σκληρό δίσκο μεγαλύτερο ή με το ίδιο μέγεθος που έχει ο τωρινός σου HDD.
- Το πρόγραμμα Macrium Reflect (την δωρεάν έκδοση).
- Ένα άδειο φλασάκι ή ένα CD/DVD στο οποίο θα περάσεις το backup των Windows.
Πρώτο βήμα: Κάνε εγκατάσταση το Macrium Reflect
Κάποτε, η διαδικασία μεταφοράς σε έναν SSD απαιτούσε να έχεις τρία προγράμματα: ένα για την μεταφορά, ένα για την δημιουργία αντιγράφων και ένα για τη δημιουργία των κατατμήσεων. Αλλά με το Macrium Reflect μπορείς να τα κάνεις όλα με ένα πρόγραμμα.
Η διαδικασία εγκατάστασης του Macrium Reflect είναι εύκολη. Μόλις κατεβάσεις το πρόγραμμα από την ιστοσελίδα, κάνεις διπλό κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο του (ReflectDL.exe) και στη συνέχεια ακολουθείς τις οδηγίες που σου παρέχονται.
Βήμα δεύτερο: Σβήσε τα αρχεία που δεν χρειάζεσαι
Προτού ξεκινήσεις να κάνεις το οτιδήποτε, καλό είναι να σκεφτείς ποια αρχεία θέλεις να κρατήσεις και ποια όχι. Συχνά, οι SSD έρχονται με μικρότερη χωρητικότητα από τους HDD, οπότε θα χρειαστεί να καθαρίσεις τον υπολογιστή σου από αρχεία που δεν είναι χρήσιμα ή δεν χωράνε στο νέο σου σκληρό δίσκο.
Για να σου δώσω ένα καλύτερο παράδειγμα, αν ο SSD που αγόρασες είναι 120GB και ο HDD που έχεις είναι 200GB, θα χρειαστεί με κάποιον τρόπο να σβήσεις τουλάχιστον 80GB για να γίνει η μεταφορά.
Μια καλή αρχή που μπορείς να κάνεις με τη διαγραφή αρχείων είναι να διαγράψεις όλα τα Windows Restore Points. Τα Windows έχουν μια τάση να δημιουργούν συνεχώς Restore Points με αποτέλεσμα να καταναλώνουν ένα σημαντικό μέρος της χωρητικότητας του σκληρού δίσκου.
Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και το WinDirStat ή το Disk Cleanup, το οποίο είναι ήδη προ-εγκατεστημένο στο λειτουργικό σύστημα και είναι από την ίδια την Microsoft (μπορείς να το βρεις αναζητώντας το από την έναρξη).
Βήμα τρίτο: Ενεργοποίηση Compact OS
Το συγκεκριμένο βήμα δεν είναι απαραίτητο για όσους δεν θέλουν να το ακολουθήσουν, αλλά μπορεί να βοηθήσει αρκετά με τη μείωση του χώρου. Στα Windows 10, η Microsoft αποκάλυψε το Compact OS, το οποίο έχει την ικανότητα να μειώσει από 1.6 έως και 2.6GB από την χωρητικότητα του σκληρού. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να διαγράψουν τυχόν Recovery Partitions ώστε να γλυτώσουν έως και 4GB χωρητικότητας. Για να τον ενεργοποιήσεις απλά ανοιξε το Command Prompt και πληκτρολόγησε την παρακάτω εντολή:
Compact /CompactOS:always
Πάτα enter και το Compact OS θα ενεργοποιηθεί.
Τέταρτο βήμα: Δημιούργησε αντίγραφο ασφαλείας (backup) χρησιμοποιώντας το Macrium Reflect
Υποθέτοντας πως έχεις ήδη συνδέσει το φλασάκι ή το CD/DVD στον υπολογιστή σου, με τη χρήση του Macrium Reflect θα χρειαστεί να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας. Αρχικά, επέλεξε το ‘Create a backup’ και στη συνέχεια επέλεξε ‘Image this disk’ και ξεκίνα το backup.
Μην ξεχάσεις να επιλέξεις τις κατατμήσεις που θέλεις να κρατήσεις σε backup, γιατί αυτές είναι που έχουν όλα τα αρχεία σου μέσα (ο C: δίσκος είναι ο βασικότερος).
Μόλις σιγουρευτείς πως επέλεξες όλες τις κατατμήσεις, στη συνέχεια επέλεξε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο που σύνδεσες στον υπολογιστή σου για να ξεκινήσεις τη διαδικασία του backup πατώνοντας το κουμπί ‘Finish’ τέρμα κάτω δεξιά.
Πέμπτο βήμα: Αφαίρεσε τον HDD σκληρό σου δίσκο και πέρνα τον SSD
Για τους περισσότερους χρήστες το συγκεκριμένο βήμα είναι και το ευκολότερο. Αν, ωστόσο, δεν γνωρίζεις πως να αφαιρέσεις τον HDD σου για να περάσεις τον SSD σου ή είσαι ιδιοκτήτης laptop, τότε με μια γρήγορη αναζήτηση στο YouTube θα δεις αρκετά βιντεάκια που δείχνουν βήμα προς βήμα την διαδικασία.
Έκτο βήμα: Επανέφερε το backup
Κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σου και επέλεξε να κάνει boot από το φλασάκι ή από το CD/DVD που έχει τα αντίγραφα ασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο θα φορτωθεί το recovery image του Macrium Reflect – και όχι το λειτουργικό σύστημα. Επέλεξε ‘Restore’ και στη συνέχεια ‘Browse for an image file to store…’ για να επιλέξεις τα αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού σου συστήματος.
Επέλεξε να κάνεις αντιγραφή όλα τα αρχεία σου στον SSD απλά σέρνοντας τα στη κατάτμηση του SSD. Μετά από περίπου μισή ώρα το λειτουργικό σου σύστημα θα τρέχει χωρίς κανένα πρόβλημα στον SSD.
Αν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα ή έχεις απορίες, μη δυστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου παρακάτω.