Θέλεις λοιπόν να μάθεις πώς να αλλάξεις τα προεπιλεγμένα προγράμματα σε Windows, macOS και Android; Ως “δαιμόνιος” χρήστης θα γνωρίζεις πως ο υπολογιστής, το τηλέφωνό και το Tablet σου διαθέτουν όλα κάποιες “Προεπιλεγμένες εφαρμογές/Default Apps”, πρόκειται για το προ-φορτωμένο λογισμικό που ενεργοποιείται όταν χρειάζεται σε μια συγκεκριμένη εργασία. Κάνε κλικ σε μια εικόνα που μόλις έλαβες μέσω Emails για παράδειγμα και θα σου εμφανιστεί απευθείας το προεπιλεγμένο πρόγραμμα προβολής εικόνων. Εάν ακολουθήσεις έναν σύνδεσμο στο διαδίκτυο που κάποιος σου έστειλε σε μήνυμα, τότε θα ανοίξει το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης για το web.
Φυσικά, δεν είναι τίποτα να αλλάξεις μόνος σου τα προεπιλεγμένα προγράμματα σε Windows ή σε άλλα γνωστά λειτουργικά συστήματα.
Ναι φίλε μου, αν προτιμάς άλλες εφαρμογές εκτός από εκείνες που σου παρέχουν τα Windows, το Android ή η Apple γιατί έχεις πειστεί πως υπάρχουν προγράμματα με καλύτερα χαρακτηριστικά ή με ταχύτερους χρόνους φόρτωσης, μπορείς να τα αντικαταστήσεις. Είναι φυσιολογικό να μη συμφωνεί κάθε ιδιοκτήτης iPhone να χρησιμοποιεί το Safari, ούτε σε κάθε χρήστη ενός υπολογιστή είναι τόσο ευχάριστο να δουλεύει με μια προκαθορισμένη εφαρμογή Mail και ούτω καθεξής. Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί τους οποίους θα εξηγήσουμε παρακάτω, αλλά η λήψη των προεπιλεγμένων εφαρμογών σημαίνει ότι παίρνεις το προτιμώμενο λογισμικό σου πιο γρήγορα και αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και να κάνεις ευκολότερη την καθημερινότητά σου.
Μάθε πως θα αλλάξεις τα προεπιλεγμένα προγράμματα σε Windows
Εδώ για να ορίσεις τα προεπιλεγμένα προγράμματα σε Windows, ανοίγεις το μενού “Έναρξη/Start” και μπαίνεις απευθείας στον κύριο πίνακα ρυθμίσεων των Windows. Από εδώ, επιλέγεις “Εφαρμογές/Apps” και στη συνέχεια διαλέγεις το πεδίο “Προεπιλεγμένες εφαρμογές/Default Apps” για να δεις την τρέχουσα διαμόρφωση.
Θα δεις τις συνήθεις επιλογές, όπως το email, τους χάρτες, το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, το πρόγραμμα προβολής φωτογραφιών και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Εάν υπάρχει μια κατηγορία αρχείου για την οποία δεν έχει δοθεί ακόμη μια προεπιλεγμένη εφαρμογή, θα δεις μια επιλογή με την ετικέτα “Επιλέξτε προεπιλογή/Choose a default”, διαφορετικά, εμφανίζεται η τρέχουσα προεπιλογή.
Kάνε κλικ σε οποιαδήποτε από τις καταχωρήσεις για να επιλέξεις μια νέα προεπιλεγμένη εφαρμογή για αυτόν τον τύπο αρχείου. Όποιο πρόγραμμα και αν ορίσεις ως το προτιμότερο για εσένα κατά την αναπαραγωγή βίντεο, στην συνέχεια θα δεις πως αυτό το ίδιο πρόγραμμα ανοίγει κάθε φορά που κάνεις διπλό κλικ σε ένα αρχείο βίντεο στο File Explorer.
Έμαθες πως αντικαθιστάς τα προεπιλεγμένα προγράμματα σε Windows, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα για την “Επαναφορά/Reset”
Σου ήρθε η επιθυμία να επιστρέψεις στον τρόπο με τον οποίο τα Windows σου, σού είχαν επιλέξει αυτομάτως την εφαρμογή Mail για να διαβάζεις emails ή αποφάσισες να ορίσεις πάλι το Microsoft Edge ως βασικό περιηγητή στο Web; Απλά θα κάνεις ένα κλικ στο κουμπί “Επαναφορά/Reset” κάτω από τη λίστα με τις προεπιλεγμένες εφαρμογές. Ορίστε είδες και μόνος σου, δεν σε απασχολεί άλλα το ζήτημα με τα προεπιλεγμένα προγράμματα σε Windows, η λύση είναι πιο απλή απ΄ότι φανταζόσουν.
Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις “Προεπιλεγμένες εφαρμογές/Default” ανά τύπο αρχείου, ώστε να διαλέξεις έναν τύπο αρχείου και στη συνέχεια μια εφαρμογή για αυτό ή να ορίσεις προεπιλογές ανά εφαρμογή για να επιλέξεις μια εφαρμογή και στη συνέχεια να ορίσεις όλους τους τύπους αρχείων που θα πρέπει να είναι προεπιλεγμένοι.
Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα εργαλεία για να απελευθερώσεις χώρο στο PC σου
Tα βήματα για τις αλλαγές σε macOS
Για φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές που χρησιμοποιούν macOS, θα πρέπει να ανοίξεις το Finder και στη συνέχεια, να εντοπίσεις ένα αρχείο του τύπου που θέλει να ορίσεις, ένα αρχείο εικόνας JPEG για να ορίσεις την προεπιλεγμένη εφαρμογή για όλα τα αρχεία JPEG και την αντίστοιχη προεπιλεγμένη εφαρμογή για όλες τις ταινίες MP4.
Με το αρχείο που έχεις επιλέξει, θα ανοίξεις το “Αρχείο Μενού/File Menu” και στη συνέχεια πας εκεί που λέει “Λήψη πληροφοριών/Get Info”. Πηγαίνεις κάτω στο “Άνοιγμα με/Open With” και τσεκάρεις την εφαρμογή που προτιμάς από τη λίστα. Αφού γίνει αυτό, κάνε κλικ στην επιλογή “Αλλαγή όλων/Change All” και επιβεβαιώστε την επιλογή σου στο αναδυόμενο παράθυρο διαλόγου.
Εάν το κουμπί “Αλλαγή όλων/Change All” είναι γκρίζο, σημαίνει ότι η εφαρμογή που επέλεξες είναι ήδη η προεπιλογή από το σύστημα για τα αρχεία αυτού του τύπου, επομένως δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο.
Η ρύθμιση του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης ιστού γίνεται διαφορετικά: Ανοίγεις το μενού της Apple και στη συνέχεια, επιλέγεις “Προτιμήσεις συστήματος/System Preferences” και “Γενικά/Gneral”. Επέλεξε αυτό που προτιμάς στην επικεφαλίδα “Προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης/Defaul web browser” στο Web. Το Safari είναι η αρχική προεπιλογή.
Τέλος, μην ξεχνάς ότι υπάρχει και προεπιλεγμένο πρόγραμμα για ανάγνωση email και άλλων παρόμοιων εγγράφων, άρα και εδώ μπορείς να κάνεις την αλλαγή σου. Πας στο Apple Mail και στη συνέχεια ανοίγεις το “Mail Menu” και επιλέγεις “Προτιμήσεις/Preferences”. Μπορείτε να επιλέξεις μια εφαρμογή δίπλα στην προεπιλεγμένη συσκευή ανάγνωσης emails.
Kάνε τις αναπροσαρμογές στο Android
Το Android σού δίνει αρκετό έλεγχο σχετικά με τις εφαρμογές που έχουν οριστεί ως προεπιλογές. Τα ακριβή μενού και οι οθόνες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή που έκανε το τηλέφωνό σου, αλλά οι σχετικές επιλογές δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολες.
Στην τελευταία stock έκδοση του Android, πρέπει να ανοίγεις την εφαρμογή “Ρυθμίσεις/Settings”, στη συνέχεια να επιλέξεις “Εφαρμογές και ειδοποιήσεις/Apps & notifications”, στη συνέχεια “Για προχωρημένους/Advanced” και στη συνέχεια “Προεπιλεγμένες εφαρμογές/Default Apps”. Περιγράφονται όλες οι διαθέσιμες κατηγορίες, όπως το πρόγραμμα περιήγησης και το SMS.
Για να αλλάξεις μια προεπιλογή, απλώς αγγίζεις την κατηγορία και φτιάχνεις μια νέα επιλογή. Εμφανίζονται μόνο οι εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να χειρίζονται αυτήν την κατηγορία εφαρμογών ή εργασιών.
Το Android είναι τόσο προσαρμόσιμο ώστε να σου δίνει το ελεύθερο να αλλάξεις ακόμη και την εφαρμογή που αναλαμβάνει να σε επιστρέψει στην αρχική οθόνη.
Μπορείς επίσης να μεταβείς σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή από την οθόνη “Εφαρμογές και ειδοποιήσεις” και στη συνέχεια να πατήσεις “Προηγμένες” και “Άνοιγμα” από προεπιλογή, για να επιλέξεις τους τύπους αρχείων και συνδέσμων που έχει οριστεί να χειρίζονται μια συγκεκριμένη εφαρμογή.
Άλλαξε τα Default App σε iOS και iPadOS
Το iOS έχει την φήμη πως δεν σου επιτρέπει να αλλάξεις τις προεπιλεγμένες εφαρμογές γι ‘αυτό όλα τα links πάντα ανοίγουν στο Safari και οι εικόνες με συγκεκριμένο πρόγραμμα για Φωτογραφίες. Έχει την επιλογή να εγκαταστήσεις εναλλακτικά προγράμματα περιήγησης, προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών, προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ούτω καθεξής, απλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως προεπιλογές. Πολλές εφαρμογές, όπως το Twitter και το Facebook, χρησιμοποιούν τώρα τα δικά τους ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης, επομένως δεν χρειάζεται να μεταβείς στο Safari κάθε φορά που ακολουθείς έναν σύνδεσμο για τα κοινωνικά μέσα.
Εάν διαθέτεις αρκετές εφαρμογές Google στη συσκευή iOS και μπορείς να περάσεις συνδέσμους μεταξύ τους χωρίς να ξεκινήσεις τις εφαρμογές της Apple, διατηρώντας τα μέσα στο λογισμικό της Google.
Για το Gmail στο iOS, πατάς Ρυθμίσεις/Setting από το μενού και στη συνέχεια, επιλέγεις Προεπιλεγμένες εφαρμογές/Default Apps. Μπορείς να ρυθμίσεις το Google Chrome να ανοίγει όταν πατάς σε συνδέσμους web μέσα στο Gmail και οι χάρτες της Google ανοίγουν όταν ακολουθείς τους συνδέσμους του χάρτη, αντί του Apple Safari και Apple Maps αντίστοιχα. Υπάρχει μια παρόμοια επιλογή στο Chrome: Αν επιλέξεις Ρυθμίσεις/Setting, Ρυθμίσεις περιεχομένου/Content Settings και Προεπιλεγμένες/Default apps από το μενού και μπορείς να επιλέξεις να συντάξεις νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Gmail για iOS και όχι για Apple Mail, αρκεί να ξεκινήσεις από το Chrome. Μπορείς επίσης να ορίσεις το Gmail ως την κύρια υπηρεσία αλληλογραφίας όποτε θες, απλώς όλα γίνονται μέσω της εφαρμογής Mail του iOS.
Δεν είναι ακριβώς η ίδια με τη ρύθμιση των προεπιλεγμένων εφαρμογών με τον συνήθη τρόπο, αλλά σου δίνει τουλάχιστον έναν τρόπο να κολλήσεις με τις εφαρμογές της Google, αν τις προτιμάς έναντι αυτών της Apple. Όσο για την Apple, προσφέρει τελικά έναν προεπιλεγμένο διακόπτη εφαρμογής/App Switcher.