H βιταμίνη D αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιστήμονες και ερευνητές θεωρούν ότι αποτελεί τη βιταμίνη του μέλλοντος. Η συμβολή της είναι πολύ σημαντική σε πληθώρα παθήσεων και όχι μόνο. Τη βιταμίνη D μπορούμε να τη βρούμε εύκολα σε συμπληρώματα διατροφής και χάπια αλλά υπάρχει και σε διάφορες τροφές για όσους δεν προτιμούν σκευάσματα. Ποιες τροφές είναι όμως πλούσιες σε βιταμίνη D και μπορούμε να τις ενσωματώσουμε στο διατροφολόγιό μας;
Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, αφού το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης που βρίσκεται στον οργανισμό μας, παράγεται στο δέρμα μας από την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι ίσως από τις βασικότερες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας αφού ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου, υποστηρίζει τη μυϊκή και σκελετική υγεία, βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και διατηρεί γερά τα οστά και τις αρθρώσεις. Επίσης συμβάλλει δραστικά σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, η νόσος Parkinson, ψυχικές ασθένειες αυτοάνοσα νοσήματα, οστεοπόρωση, ραχίτιδα και πολλά ακόμα. Ας δούμε όμως ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτή την υπερβιταμίνη που τόσα προσφέρει.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι το μοναδικό λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D. Ειδικά τα άγρια μανιτάρια, τα οποία έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου, περιέχουν ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D.
Αυγά
Τα αυγά θεωρούνται μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αλλά συγκεκριμένα ο κρόκος είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.
Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D
Ολοένα και περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα στα supermarkets κυκλοφορούν εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Έτσι μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία από γάλα, γιαούρτι και τυρί, από ζωικό ή φυτικό γάλα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Λιπαρά ψάρια
Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, η πέστροφα και η σαρδέλα. Αυτά είναι πλούσια και σε Ω-3 λιπαρά οξέα.
Στρείδια
Μια ακόμη τροφή πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα στρείδια που αποτελούν και δυνατή επιλογή για όσους αγαπούν τα θαλασσινά.
Αλλαντικά
Aλλαντικά, όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι και η μορταδέλα Bologna, θεωρούνται καλές πηγές βιταμίνης D.
Δείτε ακόμα: Βότανα: Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες κατανάλωσης τους
Χοιρινό κρέας
Το χοιρινό θεωρείται γενικά μια τροφή αρκετά πλούσια σε βιταμίνη D, και ειδικά κάποια σημεία όπως είναι τα παϊδάκια έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Δημητριακά
Πολλά δημητριακά που συνήθως χρησιμοποιούνται για πρωινό είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. Θα βρείτε πολλά είδη και ποικιλίες τέτοιων δημητριακών σε supermarkets.
Μοσχαρίσιο ή βοδινό συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι επίσης μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, και έχοντας αρκετά χαμηλές θερμίδες είναι μια πολύ καλή διατροφική επιλογή.
Διαβάστε ακόμα: Φύλλα Δάφνης: Θαυματουργά και άκρως θεραπευτικά
Μαργαρίνη
Και ίσως να μην το ξέραμε αλλά η μαργαρίνη είναι μια “τροφή” πλούσια σε βιταμίνη D και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμεμε πολλούς συνδυασμούς.