Όλοι μας γνωρίζουμε καλά πως το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας και συγκεκριμένα για την υγεία των οστών μας. Αποτελεί το μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό μας, ως συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Πέρα από χημικά σκευάσματα όμως, υπάρχει και φυσικός τρόπος να το βρούμε και δεν είναι άλλος από την τροφή. Ποιες είναι όμως οι πιο πλούσιες τροφές σε ασβέστιο; Γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο είναι το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετές ακόμα οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αυτού του τόσο σημαντικού στοιχείου.
Μελέτες ετών επίσης, έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, εκτός από το ότι δυναμώνει τα οστά και τα δόντια, δρα κατά της οστεοπόρωσης, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ελέγχει την πίεση, ηρεμεί τα νεύρα και βοηθά στην καύση του λίπους.
Γάλα και Γαλακτοκομικά προϊόντα
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας το γάλα και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται από τις πιο πλούσιες τροφές σε ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα μας παρέχει 306mg ασβεστίου αλλά είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Τυριά που θεωρούνται πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι το Ricotta (ένα φλιτζάνι, περιέχει 669mg ασβεστίου) ενώ η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το τσένταρ (30 γραμμάρια περιέχουν 204mg ασβεστίου). Τέλος ένα κεσεδάκι γιαούρτι των 225 γραμμαρίων περιέχει 488mg ασβέστιο.
Διαβάστε ακόμα: Γαρύφαλλο: Ένα μπαχαρικό που κάνει θαύματα
Ξερά φασόλια
Τα ξερά φασόλια είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, αλλά αποτελούν και μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι από αυτά μας προσφέρει 161mg ασβέστιο.
Ρόκα
Η ρόκα είναι μία ακόμα πλούσια τροφή σε ασβέστιο που μας προσφέρει πεντανόστιμες σαλάτες. Τρώγοντας ένα φλιτζάνι ρόκα προσλαμβάνουμε το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.
Μπρόκολο
Το πανίσχυρο αυτό λαχανικό που ωφελεί σημαντικά τον οργανισμό μας σε πολλά σημεία, περιέχει εκτός από τεράστιες ποσότητες σε βιταμίνες C και K, έχει και σημαντική ποσότητα ασβεστίου.
Αμύγδαλα
Αυτός ο αγαπημένος ξηρός καρπός είναι επίσης μια πολύ καλή τροφή που περιέχει ασβέστιο και πιο συγκεκριμένα, περίπου 20-22 αμύγδαλα περιέχουν 80 mg ασβεστίου. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνη Ε και ωφέλιμα λιπαρά που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
Δείτε επίσης: Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D
Σπανάκι
Μια εξαιρετική τροφή είναι και το σπανάκι αφού ένα μόλις φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 245mg ασβέστιο. Εκτός όμως από ασβέστιο το σπανάκι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, βιταμινών Α και Κ, φυλλικού οξέως, καλίου και ψευδαργύρου.
Γογγύλι
Τα γογγύλια θεωρούνται, και όχι άδικα, ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2,Β5, καροτίνη, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, θείο, μαγγάνιο κα.
Φασόλια σόγιας
Η σόγια εκτός από ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Δείτε εδώ: Φύλλα Δάφνης: Θαυματουργά και άκρως θεραπευτικά
Τόφου
Μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά και ασβέστιο αφού μισό φλιτζάνι σκληρού τόφου περιέχει 253mg ασβεστίου.
Σολομός σε κονσέρβα
Είναι εντυπωσιακό πόσο ασβέστιο περιέχουν μόλις 85 γραμμάρια, αφού προσφέρουν 200 mg. Ο σολομός κονσερβοποιείται μαζί με τα κόκαλα και έτσι περιέχει περισσότερη ποσότητα από άλλες κονσέρβες πχ τόνος.
Σπόροι σουσαμιού
Οι σπόροι σουσαμιού όπως και όλα τα προϊόντα τους (ταχίνι, χαλβάς) παρόλο που είναι γεμάτα θερμίδες έχουν υψηλή διατροφική αξία. Επίσης μας χαρίζουν περισσότερο από το 1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.
Σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι ένας διατροφικός θησαυρός γιατί εκτός του ότι περιέχουν υψηλή ποσότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, κάλιο και άλλες θρεπτικές ουσίες, 80 γραμμάρια σαρδέλας προσφέρουν και πάνω από το της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και πρωτεΐνες αλλά 7 περίπου καρύδια μας προσφέρουν μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο.
Ξερά σύκα
Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια τροφή που μας προσφέρει περίπου το 15-20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου αλλά είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες.