Όλοι οι άνθρωποι έχουμε παράσιτα μέσα στον οργανισμό μας και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Όσο και να μην μας αρέσει αυτό σαν ιδέα,μας είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία ζωτικών μας οργάνων. Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται όταν για διάφορους λόγους τα παράσιτα αναπτύσσονται σε μεγάλα νούμερα μέσα στον οργανισμό μας και να φτιάχνουν ολόκληρες αποικίες.
Τι είναι τα παράσιτα;
Πρόκειται για οργανισμούς που χρησιμοποιούν άλλους οργανισμούς για να ζουν,να αναπαράγονται και να τρέφονται από αυτούς. Εμείς θα μιλήσουμε για τα εσωπαράσιτα δηλαδή για οργανισμούς που ζουν στο εσωτερικό άλλων οργανισμών και συγκεκριμένα του ανθρώπου
Τέτοια είναι οι ταινίες,οι ασκαρίδες και οι έλμινθες. Πολλές φορές είτε δεν υπάρχουν συμπτώματα μόλυνσης,είτε παρουσιάζονται κάποια ελαφριά συμπτώματα που δεν κρούουν το καμπανάκι.Σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο εμφανή,όπως πρόκληση αναιμίας από σκώληκες που θρέφονται με ερυθρά αιμοσφαίρια,κόπωση ημικρανίες,μυϊκοί πόνοι,αδικαιολόγητη κούραση και μεταβολές στο εντερικό σύστημα όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν ακόμα και σοβαρές επιπλοκές, ειδικά όταν τα παράσιτα και τα σκουλήκια μετακινούνται από το πεπτικό σύστημα που ζουν συνήθως σε άλλα όργανα, όπως πνεύμονες και καρδιά. Χαρακτηριστικά έχουν βρεθεί σκουλήκια ακόμα και μέσα σε ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ταινία 3 μέτρων βρέθηκε μέσα στο σώμα Κινέζας
Αυτή η ταινία μήκους 3 μέτρων βρέθηκε μέσα στο πεπτικό σύστημα μιας Κινέζας όταν επισκέφθηκε τον γιατρό της λόγω κοιλιακού άλγους.Παρά το τεράστιο μέγεθος της δε θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη.Ζει κυρίως μέσα στο έντερο όπου τρέφεται με το φαγητό που καταφθάνει εκεί. Οι άνθρωποι που είναι μολυσμένοι με ταινίες συχνά νιώθουν το αίσθημα της πείνας,αφού ένας μέρος της τροφής που τρώνε καταναλώνεται από τα σκουλήκια. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση των κοπράνων.
Πως μεταδίδονται τα παράσιτα και τα σκουλήκια
1)Από μη καλά μαγειρεμένο κρέας,από λαχανικά και φρούτα που δεν έχουμε πλύνει καλά και από μολυσμένο νερό.
2)Από την επαφή μας κατοικίδια ζώα και έντομα.Ειδικά όταν συμβιώνουμε με ζώα και αδιαφορούμε για την υγεία τους και για τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
3)Από την επαφή μας με μολυσμένους ανθρώπους ή από αντικείμενα ακάθαρτα στα οποία διαβιούν παράσιτα.
Θεραπεία και πρόληψη για παράσιτα
Σε επίπεδο της πρόληψης δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των παρασίτων και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής,να πλένουμε τα χέρια μας ,να απολυμαίνουμε και να μαγειρεύουμε σωστά τα φαγητά κτλ. Θα βρείτε στο ίντερνετ πολλές θεραπείες με βότανα τις οποίες δε συνιστούμε ως αποτελεσματική λύση. Σίγουρα η καλή διατροφή και η διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε καλά επίπεδα είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κυρίως.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια φάρμακα που συνιστά ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας.Π.χ. για την ασκαριδίαση (μόλυνση από ασκαρίδες) συστήνεται μεμπενδαζόλη ή λεβαμιζόλη. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ειδικά αντιπαρασιτικά συμπληρώματα για τα παράσιτα στον ανθρώπινο οργανισμό,όπως το detoxic,για το οποίο έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε συμπτώματα παρασιτικών μολύνσεων