Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, από servers, στο παλιό σου laptop μέχρι και σε Raspberry Pi. Γι ‘αυτό το λόγο, ορισμένες Linux διανομές για προγραμματιστές είναι η λύση για να είναι πιο δημιουργικοί και να έχουν ένα πιο οργανωμένο λειτουργικό σύστημα, που τους παρέχει ό,τι χρειάζονται για να δημιουργήσουν προγράμματα, ιστοσελίδες, πλατφόρμες κ.α.
Αν και υπάρχουν εκατοντάδες Linux διανομές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αν ασχολείσαι με τον προγραμματισμό, τότε επίτρεψε μας να σου παρουσιάσουμε παρακάτω τις καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές που έχουμε χρησιμοποιήσει και εμείς όλα αυτά τα χρόνια.
Οι καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές
Προτού προχωρήσουμε με την λίστα, καλό είναι να δεις μερικά από τα πιο δημοφιλή μας άρθρα που αφορούν το Linux. Πολλά από αυτά θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι λειτουργικό είναι, ποια είναι η ιστορία του και πως να κάνεις ορισμένα βασικά πράγματα στις διανομές που χρησιμοποιείς.
- Τι είναι το Ubuntu; Η δημοφιλέστερη Linux διανομή
- Πως να κάνεις ένα bootable USB με το Linux από τα Windows
- Δωρεάν GTK Ubuntu themes και icons (και πως να τα εγκαταστήσεις)
- Επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu: Προγράμματα για video editing
- Εγκατάσταση του Spotify στο Ubuntu (ο επίσημος τρόπος)
- Τι είναι το Unix και γιατί είναι τόσο σημαντικό;
- Linux παιχνίδια: Τα καλύτερα διαθέσιμα games μέσω Steam
- Οι καλύτερες Linux διανομές που υπάρχουν
Περισσότερα άρθρα που αφορούν το Linux μπορείς να βρεις στην ετικέτα “Linux” του Tsouk.
1. Fedora
Το Fedora είναι μια από τις αγαπημένες Linux διανομές του Linus Torvalds χάρη στην εύκολη διαδικασία που απαιτεί για να εγκατασταθεί και να ρυθμιστεί. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε πως το Fedora ήταν μια από τις προτεινόμενες του διανομές.
Το Fedora όμως δεν παρέχει απλά ένα φιλικό περιβάλλον εγκατάστασης και ρύθμισης, είναι επίσης η διανομή που όλες οι νέες τεχνολογίες πάνε πρώτα σε αυτήν και μετά καταλήγουν σε άλλες διανομές. Αν ψάχνεις μια διανομή για να ξεκινήσεις να δεις το οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο του Linux, τότε η συγκεκριμένη διανομή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.
Οι ενημερώσεις του Fedora εν τέλη φτάνουν και στο Red Hat Enterprise Linux, καθώς η Red Hat είναι σπόνσορας της συγκεκριμένης διανομής.
Θα βρεις τρεις διαφορετικές εκδόσεις της διανομής: Το Fedora Workstation, το Fedora Server και το Fedora Atomic. Αυτό είναι πολύ βασικό για τους προγραμματιστές, καθώς μπορούν να έχουν μια έκδοση για το laptop τους, για τον server τους και μια για τις cloud υπηρεσίες τους.
2. CentOS
Όπως και με το Fedora, έτσι και το CentOS είναι αρκετά “δεμένο” με την Red Hat. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αντί για να κοιτάει στο μέλλον, το CentOS εστιάζει περισσότερο στην κοινότητα του, η οποία φυσικά συγχωνεύεται με το Red Hat Enterprise Linux. Αυτό σημαίνει πως με το CentOS δεν θα λαμβάνεις τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις που κυκλοφορούν, αλλά αντίθετα μόνο όσες είναι αξιόπιστες και σταθερές.
Η επίδοση και η σταθερότητα είναι το παν, αλλά το CentOS είναι κυρίως χρήσιμο όταν δημιουργείς enterprise software. Ο κύριος λόγος γι ‘αυτό είναι επειδή οτιδήποτε έχει φτιαχτεί με σκοπό να τρέξει στο Red Hat Enterprise Linux, συχνά τρέχει και στο CentOS.
3. Arch
Το Arch Linux έχει αγαπηθεί από χιλιάδες προγραμματιστές και όχι αδίκως. Είναι μια διανομή η οποία λαμβάνει συνεχώς νέες μικρές ενημερώσεις και όχι μεγάλες που αλλάζουν πολλά πράγματα κατευθείαν. Αν σου αρέσει επίσης να λαμβάνεις όλα τα bleeding edge updates, όπως και οι περισσότεροι προγραμματιστές άλλωστε, τότε το Arch είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Όταν κάνεις εγκατάσταση το Arch για πρώτη φορά, ουσιαστικά εγκαθιστάς μια διανομή την οποία φτιάχνεις εσύ κομμάτι – κομμάτι. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, δεν θα έχεις πολλά πράγματα εγκατεστημένα, και όσα έχεις, θα είναι επειδή εσύ επέλεξες να εγκατασταθούν. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχεις περιττά προγράμματα να σου αποσπούν την προσοχή, αλλά μόνο ό,τι πραγματικά θέλεις εσύ και θεωρείς πως σου χρησιμεύει.
Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το Antergos ή το Manjaro στην περίπτωση που βρίσκεις την εγκατάσταση του Arch περίπλοκη.
4. Debian
Αν έχεις δοκιμάσει αρκετές Linux διανομές, τότε οι πιθανότητες για να έχεις χρησιμοποιήσει έστω και μια που βασίζεται στο Debian είναι τεράστιες. Το Ubuntu, για παράδειγμα, έχει φτιαχτεί πάνω στο Debian. Αν όλες αυτές οι διανομές έχουν φτιαχτεί πάνω από το Debian, αυτό σημαίνει πως κάτι πάει σωστά με την συγκεκριμένη διανομή.
Το Debian τρέχει επίσης σε πάρα πολλούς servers στο ίντερνετ. Επειδή πάρα πολλές διανομές βασίζονται στο Debian, αρκετά tutorials εστιάζουν εξίσου σε αυτό. Αυτό σημαίνει πως αν είσαι προγραμματιστής, θα σου είναι εύκολο να βρίσκεις how-to οδηγούς στο ίντερνετ για διανομές που βασίζονται στο Debian, ή ακόμα καλύτερα, για το ίδιο το Debian.
Άλλος ένας βασικός λόγος που κάνει το Debian μια από τις καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές είναι η τεράστια γκάμα προγραμμάτων που παρέχει. Αν δεν θέλεις να κάθεσαι και να φτιάχνεις ένα λειτουργικό σύστημα και θέλεις απλά να πέσεις με τα μούτρα στον κώδικα, τότε το Debian είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες επιλογές.
5. Kali
Κατά πάσα πιθανότητα έχεις δει το Kali Linux σε διάφορες ταινίες ή σειρές του Χόλιγουντ, καθώς θεωρείται ιδανική διανομή για όσους θέλουν να μάθουν να χακάρουν. Εκτός όμως από το γεγονός πως το Kali βασίζεται στο Debian, διαχωρίζεται από αυτό χάρη στην απίστευτη ασφάλεια που παρέχει. Κυρίως αν θέλεις να τεστάρεις και να ελέγχεις την ασφάλεια ή να την σπας σε ιστοσελίδες, προγράμματα και συστήματα, τότε η συγκεκριμένη διανομή είναι must-have.
Το Kali Linux έχει σχεδιαστεί επίσης για να αντέχει και τις πιο μπρούταλ επιθέσεις. Μπορεί επίσης να τρέξει σε διαφορετικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και του Raspberry Pi.
Σύνοψη..
Εν τέλη, όποια Linux διανομή και αν χρησιμοποιήσεις, δεν θα έχεις πρόβλημα με το να κάνεις την δουλειά σου. Κάθε διανομή είναι ιδανική για διαφορετικά πράγματα, αλλά στο τέλος, πρέπει να τις δοκιμάσεις για να μάθεις ποια είναι αυτή που σε βολεύει περισσότερο.
Οι καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές δεν βασίζονται ποτέ σε λίστες που βρίσκεις σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αλλά στην εμπειρία που έχεις με αυτές. Οπότε, πάρε ένα USB φλασάκι και ξεκίνα να τις τρέχεις και να τις ελέγχεις.
Δεν υπάρχουν Σχόλια
[…] Διάβασε επίσης: Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές […]