Οκ, όλοι γνωρίζουμε τι είναι το router. Μας παρέχει το ίντερνετ που χρειαζόμαστε εντός του σπιτιού. Παρόλα αυτά, καθώς ο χρόνος περνάει, όπως είναι λογικό, ένα router χαλάει και δεν έχει την ίδια απόδοση που είχε στην αρχή. Αυτό είναι όντως εκνευριστικό. Επομένως, η πρώτη μας σκέψη είναι να πάρουμε ένα καινούριο και να πετάξουμε το παλιό στα σκουπίδια. Όμως, δεν πρέπει να το πετάξουμε. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταστήσουμε χρήσιμο. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δεις πώς να χρησιμοποιήσεις το παλιό σου router.
1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παλιό σου router ως ασύρματο repeater
Πολλές φορές έχουμε πρόβλημα με το σήμα του Wi-fi μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές το router είναι σε τέτοιο σημείο, ώστε το σήμα να μη “φτάνει” σε όλα τα δωμάτιο του σπιτιού με την ίδια ισχύ. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα repeaters. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει ένα repeater είναι να παίρνει το σήμα από το router και να το “ξαναστέλνει” μέσα στο σπίτι. Κάτι σαν επέκταση δηλαδή.
Βάσει αυτού, μία καλή λύση αντί να πετάξεις το παλιό router, είναι να το χρησιμοποιήσεις ως repeater. Θα σου δώσει την επέκταση στο σήμα του wi-fi που χρειάζεσαι. Έτσι, το σπίτι σου θα έχει μεγαλύτερη ένταση αναφορικά με το δίκτυο wi-fi και άρα μεγαλύτερη κάλυψη.
2. Χρησιμοποίησέ το μόνο για τους καλεσμένους σου
Ουσιαστικά με το παλιό σου router μπορείς να δημιουργήσεις ένα εντελώς καινούριο δίκτυο wi-fi για άτομα πέραν της οικογενείας σου που επισκέπτονται συχνά το σπίτι σου και μπαίνουν στο ίντερνετ.
Αυτό που κάνεις είναι να συνδέσεις το παλιό router στο καινούριο δίκτυο με κωδικό πρόσβασης. Στη συνέχεια, δημιουργήσεις ένα καινούριο δίκτυο, το οποίο μπορεί να είναι κοινόχρηστο, χωρίς κωδικό πρόσβασης, για να μπαίνουν στο ίντερνετ οι επισκέπτες σου. Πέραν της χρηστικότητάς του, η λύση αυτή σου προσφέρει και ένα τρόπον τινά επίπεδο ασφαλείας.
Διάβασε επίσης: Πώς να κλειδώσεις τους φακέλους – τα αρχεία σου στον υπολογιστή με 3 ΔΩΡΕΑΝ προγράμματα
3. Το παλιό σου router μπορεί να λειτουργεί και ως διαδικτυακό ραδιόφωνο
Ορισμένα routers μπορούν να ρυθμιστούν για αναπαραγωγή διαδικτυακού ραδιοφώνου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να εγκαταστήσεις προσαρμοσμένο firmware OpenWrt ή DD-WRT. Θα χρειαστείς επίσης και κάποιο άλλο software και κάρτα ήχου USB.
Δεν είναι γενικά πάρα πολύ εύκολο, αλλά και πάλι αξίζει να το ψάξεις. Αντί να πετάξεις το router θα το “μετατρέψεις” σε μία καινούρια και πολύ χρήσιμη συσκευή.
4. Χρησιμοποίησέ το ως Network switch για να έχεις περισσότερες θύρες Ethernet
Η ανάγκη σύνδεσης των συσκευών μέσα στο σπίτι σου με ethernet είναι τεράστια. Για παράδειγμα, το online gaming σε υπολογιστή ή κονσόλα είναι πολύ πιο αξιόπιστο μέσω Ethernet. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα router έχουν 4 με 6 θύρες ethernet. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δε σου φτάνουν.
Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεσαι ένα network switch. Είναι βασικά η έκδοση δικτύου μιας γραμμής τροφοδοσίας δικτύου, με πρόσθετες θύρες συνδεδεμένες σε μία θύρα του router. Επομένως, αντί να το πετάξεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παλιό router ως network switch.
5. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως NAS (Network Attached Storage)
Το Network Attached Storage (NAS) είναι βασικά μια μονάδα σκληρού δίσκου συνδεδεμένη στο δίκτυό σου. Ενώ οι συσκευές NAS είναι αρκετά προσιτές, με ένα παλιό router τριγύρω, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα.
Έχε βέβαια υπόψη σου ότι αυτό δουλεύει μόνο σε routers που μπορούν να εκτελούν προσαρμοσμένο firmware (όπως το DD-WRT) και να διαθέτουν θύρα USB. Μόλις ρυθμιστεί, το προσαρμοσμένο NAS θα σου δώσει άμεση πρόσβαση στα αρχεία σου από οπουδήποτε στο σπίτι.
Διάβασε επίσης: Windows 11 tips: Πώς να αυξήσεις την ταχύτητα του υπολογιστή σου
6. Χρησιμοποίησέ το και ως web server χαμηλών προδιαγραφών
Εκτός από τα παραπάνω, ένα παλιό router μπορεί να κάνει host, να φιλοξενήσει δηλαδή, μία βασική ιστοσελίδα. Αυτό το site μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα μόνο για το σπίτι, με σκοπό να μοιράζεσαι πληροφορίες ζωτικής σημασίας με την οικογένειά σου. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι ακόμη και ένα blog, καθώς το προσαρμοσμένο firmware του router θα υποστηρίζει LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσες ενδεχομένως να εγκαταστήσεις και WordPress.
7. Το παλιό router μπορεί να προσφέρει δίκτυο VPN για όλες τις συσκευές στο σπίτι σου
Τα παλιά router που υποστηρίζονται από προσαρμοσμένο firmware μπορούν να ρυθμιστούν με VPN software. Αυτό σημαίνει ότι εάν διαθέτεις λογαριασμό σε κάποιο πρόγραμμα VPN μπορεί να ρυθμιστεί στο router σου.
Κατά συνέπεια, κάθε συσκευή στο δίκτυό σου έχει προστασία VPN. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις μεμονωμένες εφαρμογές στον υπολογιστή ή στις κινητές συσκευές σου όταν συνδέεσαι σε ένα VPN μέσω του οικιακού σου δικτύου.
8. Απλά πούλησέ το!
Εάν δεν σου αρέσει να χάνεις χρόνο προσπαθώντας να ρυθμίσεις το παλιό σας router με σύγχρονο hardware, γιατί να μην το πουλήσεις; Υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα, φυσικά και online (κυρίως του εξωτερικού αλλά και στη χώρα μας) τα οποία είναι διατεθειμένα να αγοράσουν από εσένα τις παλιές σου συσκευές. Σε αυτές τις συσκευές ανήκει το router.
Πέραν αυτού, υπάρχουν πάρα πολλές online πλατφόρμες, στις οποίες μπαίνουν πάρα πολλά άτομα που δεν έχουν τεράστιο budget για να αγοράσουν καινούρια πράγματα. Αυτά τα άτομα δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις μεταχειρισμένες συσκευές. Επομένως, μπορείς απλά να το ανεβάσεις σε μία τέτοια πλατφόρμα, να γράψεις τα χαρακτηριστικά του και να ανεβάσεις φωτογραφία και να βγάλεις εύκολα και γρήγορα κάποια χρήματα.
Μην πετάς, σκέψου έξυπνα
Παραπάνω είδες μερικούς τρόπους, με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά το παλιό σου router. Αλλά αυτή η λογική δε δουλεύει μόνο με τα router. Γενικότερα, είναι καλό να ψάχνεις για εναλλακτικές λύσεις όταν μία τεχνολογική συσκευή που έχεις δεν αποδίδει όπως θα ήθελες. Στις μέρες μας έχοντας μία παλιά συσκευή μπορείς απλά είτε να δημιουργήσεις καινούρια πράγματα είτε να βγάλεις κάποια χρήματα.
Δεν είναι σίγουρα όλες οι παλιές συσκευές χρήσιμες ή “πολύτιμες” αλλά και πάλι είναι πολύ καλό να βλέπεις τι μπορείς να πάρεις από κάθε αντικείμενό σου πριν το πετάξεις. Θα κάνεις τρελή απόσβεση για τα χρήματα που έδωσες για να την αγοράσεις και θα νιώθεις απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή σου!
Διάβασε επίσης: Πώς να χρησιμοποιήσεις το iPhone ως webcam στον υπολογιστή με το EpocCam