Μέλι: Ένας μοναδικός θησαυρός στην κουζίνα μας αλλά και στην καθημερινή μας διατροφή! Και εάν δεν είναι θα πρέπει άμεσα να το εντάξετε. Το μέλι είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο, απόρροια φυσικών διαδικασιών και συγκαταλέγεται στις γλυκαντικές ουσίες. Το παράγουν οι μέλισσες, καθώς συλλέγουν το νέκταρ των φυτών.
Το μέλι αποτελεί το προϊόν των μελισσών κατά κανόνα, αλλά παράγεται και από το νέκταρ ανθών ή από τις εκκρίσεις δέντρων και φυτών τα οποία τελικά παράγουν νέκταρ μελιού. Αγνό θεωρείται το μέλι εκείνο που δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι και έτσι έχει διατηρήσει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες. Το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά σε όλο τον κόσμο για την αγνότητα, τη γεύση και όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η χρήση του πλέον έχει αποκτήσει τέτοια εμβέλεια, ώστε πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας κλάδος εναλλακτικής ιατρικής με την ονομασία ‘μελισσοθεραπεία’.
Από την αρχαιότητα το μέλι είχε αμέτρητες διατροφικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες συγκεκριμένα θεωρούσαν ότι το μέλι λόγω των ιδιοτήτων του αποτελούσε δώρο από τους θεούς. Όμως και άλλοι πολιτισμοί όπως οι Ινδοί και οι Αιγύπτιοι το θεωρούσαν θρεπτικό και ευεργετικό. Με πάνω από 180 θρεπτικές ουσίες, το μέλι αποτελεί όντως ένα μοναδικό διατροφικό θησαυρό που μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα την αξία ενός μεσογειακού διατροφικού προγράμματος.
Διαβάστε εδώ: Θυμάρι: Ένα ισχυρό βότανο με ευεργετικές δράσεις και πολλά οφέλη
Το μέλι περιέχει σάκχαρα, μικρά ποσά πρωτεΐνης, ένζυμα (καταλάση, ασκορβικό οξύ, καροτενοειδείς ουσίες, οξειδάση της γλυκόζης), αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία βιταμίνες και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο αλλά και πολλαπλά ωφέλιμο τρόφιμο, υπερτρόφιμο θα μπορούσαμε να πούμε! Υπάρχουν πολλά είδη μελιού, αλλά θεωρείται ότι τα πιο σκουρόχρωμα είναι πιο ευεργετικά αφού διαθέτουν και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Οφέλη και ιδιότητες
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- Θεωρείται μια πολύ καλή φυσική πηγή ενέργειας
- Το μέλι έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές & επουλωτικές ιδιότητες. Λόγω αυτού συμβάλλει ενεργά στη φροντίδα εγκαυμάτων αλλά και άλλων τραυμάτων.
- Λόγω της περιεκτικότητας του σε φρουκτόζη βοηθάει στο να μεταβολίζεται γρηγορότερα το αλκοόλ
- Μπορεί να εξαλείψει στομαχικά προβλήματα και δρα επουλωτικά σε πληγές των βλεννογόνων
- Θεωρείται ένα σημαντικό ελιξίριο ομορφιάς λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί το νερό στα μόρια του. Έτσι προσφερεί τροφή και ενυδάτωση στο δέρμα
- Αποτελεί ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν και λειαίνει έτσι την υφή του δέρματος
- Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της ακμής
- Είναι σούπερ αντιοξειδωτικό
- Χάρη στις μαλακτικές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει στα φθαρμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά ως μάσκα
- Βοηθάει στην φροντίδα του εντέρου
- Χάρη στην κολλώδη υφή του προστατεύει το βλεννογόνο και βοηθάει έτσι σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
- Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα
- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
- Συμβάλλει στη χαλάρωση και στη βελτίωση του ύπνου
- Βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερίνης
- Βοηθάει στη φροντίδα της στοματικής υγιεινής και στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής
- Βοηθά στην αντιμετώπιση μολύνσεων
- Δρα κατασταλτικά έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
- Έχει ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώνουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες
- Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση μεταστατικών καρκινικών κυττάρων
- Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων
- Είναι ωφέλιμο σε δερματικές λοιμώξεις αλλά και σε περιπτώσεις ψωρίασης
- Στο μαγείρεμα, μαρινάροντας το κρέας με μέλι μειώνεται η παραγωγή καρκινογόνων που δημιουργούνται από το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα
- Θεωρείται πως έχει σημαντική πρεβιοτική δράση
- Ρυθμίζει το μεταβολισμό
- Μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος
- Βοηθάει στη μείωση της διάρροιας
- Είναι ένας τέλειος αντικαταστάτης της ζάχαρης
Δείτε επίσης: Κανέλα: Ένα δώρο Θεού και το 2ο πιο δημοφιλές μπαχαρικό
Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα ενός μελιού
Κάποιοι είμαστε τυχεροί και μπορούμε να βρίσκουμε μέλι από γνωστούς που ασχολούνται με την παραγωγή μελιού, μιας και πλέον ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε αυτού του είδους εργασία ή και χόμπι. Αν όμως δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε αν είναι καλό το μέλι ή όχι.
Ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβουμε την ποιότητά του και αν είναι αγνό είναι να κουνήσουμε το βάζο για να δούμε τη ρευστότητά του. Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.
Ακόμα ένας τρόπος να το ελέγξουμε είναι να βάλουμε μία κουταλιά από το μέλι μέσα σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Εάν το μέλι διαλυθεί στο νερό τότε είναι νοθευμένο. Αν είναι καλής ποιότητας και αγνό θα παραμείνει συμπαγές και αυτούσιο και έτσι θα παραμείνει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί.
Παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένες παρενέργειες αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή του γιατί έχει υψηλή θερμιδική αξία και είναι ακατάλληλο αν κάποιος έχει διαβήτη. Επίσης δεν επιτρέπεται η κατανάλωση του σε μωρά μέχρι περίπου 2 ετών, αλλά ειδικότερα θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο σας. Τέλος θα πρέπει πάντα να προμηθεύεστε μέλι καλής ποιότητας ώστε να πληρεί τις σωστές προδιαγραφές και να προσφέρει τις τόσες σημαντικές του ιδιότητες.