Αν πίστευες πως οι κλασικοί SSDs είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά, τότε είμαστε εδώ για να σε διορθώσουμε. Υπάρχει μια νέα τεχνολογία στην αγορά που θα κάνει το σύστημα σου πιο γρήγορο από ποτέ άλλοτε. Αυτοί είναι οι M.2 SSD σκληροί δίσκοι, οι οποίοι παρέχουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 3500MB/s σε ταχύτητα ανάγνωσης και τα 2100MB/s σε ταχύτητα εγγραφής.
Η M.2 υποδοχή, παρόλα αυτά, όσο καλή και γρήγορη και αν ακούγεται, στην πραγματικότητα η διαδικασία εγκατάστασης της είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη. Σε αντίθεση με τους κλασικούς SSDs που απλά τους κουμπώνεις, ένας M.2 SSD σκληρός δίσκος απαιτεί πολλά περισσότερα – και αυτό αν είναι συμβατός με τον υπολογιστή / laptop σου.
Έχει ο υπολογιστής μου M.2 υποδοχή;
Οι περισσότεροι υπολογιστές που φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια συχνά υποστηρίζουν την υποδοχή για M.2 SSD δίσκους και το ίδιο συμβαίνει και με τα πιο πρόσφατα laptops. Παρόλα αυτά, χρειάζεσαι δύο πράγματα για να προσθέσεις έναν M.2 δίσκο στον υπολογιστή σου:
- Το πρώτο είναι ο διαθέσιμος χώρος. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχεις τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο για να χωρέσει ο M.2 στον υπολογιστή σου (ακόμα κι αν έχεις την υποδοχή).
- Το δεύτερο είναι το slot, το οποίο σημαίνει πως ο M.2 που θα αγοράσεις, θα πρέπει να υποστηρίζει το slot στον οποίο θα το προσθέσεις.
Για τους σταθερούς υπολογιστές, το μέγεθος συχνά δεν αποτελεί πρόβλημα. Ακόμα και η μικρότερη μητρική πλακέτα συχνά παρέχει τον μικρότερο απαραίτητο χώρο για την προσθήκη ενός M.2 δίσκου, ο οποίος συχνά είναι ο M.2 PCB δίσκος που είναι μόλις 110 χιλιοστά σε μέγεθος. Για να σιγουρευτείς πως ο δίσκος που θα αγοράσεις θα είναι απόλυτα συμβατός με την μητρική σου πλακέτα και πως θα κάθεται σωστά, έλεγξε στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας της μητρικής σου πλακέτας να δεις τι αναγράφεται περί των M.2 δίσκων.
Όλοι οι M.2 δίσκοι χρησιμοποιούν το ίδιο μάκρος το οποίο ορίζεται από την σύνδεση τους. Το “μέγεθος” ορίζεται με τις παρακάτω μορφές, οπότε έλεγξε την συμβατότητα με το laptop ή την μητρική πλακέτα του desktop σου:
- M.2 2230: 22 χιλιοστά σε πλάτος από 30 χιλιοστά σε μήκος.
- M.2 2242: 22 χιλιοστά σε πλάτος από 42 χιλιοστά σε μήκος.
- M.2 2260: 22 χιλιοστά σε πλάτος από 60 χιλιοστά σε μήκος.
- M.2 2280: 22 χιλιοστά σε πλάτος από 80 χιλιοστά σε μήκος.
- M.2 2210: 22 χιλιοστά σε πλάτος από 110 χιλιοστά σε μήκος.
Ορισμένες μητρικές είναι εύκαμπτες και προσφέρουν οπές στερέωσης για τη βίδα συγκράτησης.
Μπορώ να προσθέσω έναν M.2 δίσκο σε έναν υπολογιστή που δεν υποστηρίζει αυτούς τους δίσκους;
Για τους κατόχους με laptops, η απάντηση είναι όχι, δεν μπορείς να βάλεις έναν M.2 δίσκο αν το μοντέλο σου δεν το υποστηρίζει. Ακόμα κι αν γνώριζες πως να κάνεις μια παντέντα για να το κουμπώσεις, τα περισσότερα σύγχρονα laptops δεν παρέχουν τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο για M.2 δίσκους. Αν είσαι κάτοχος σταθερού υπολογιστή (desktop), τότε είσαι τυχερός. Υπάρχουν αρκετά ανταπτοράκια στην αγορά τα οποία χρησιμοποιούν την PCIe x4 θήρα στην μητρική σου πλακέτα. Παρόλα αυτά, αν η μητρική σου πλακέτα δεν μπορεί να μπουτάρει από το PCIe, τότε δεν θα έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τον M.2 δίσκο ως boot drive, που σημαίνει πως δεν θα επωφεληθείς και από τις ταχύτητες που παρέχει.
Με όλα αυτά κατά νου, αν η μητρική σου πλακέτα δεν υποστηρίζει M.2 δίσκους, θα χρειαστεί απλά να αναβαθμίσεις το hardware σου με έναν κλασικό SSD σκληρό δίσκο. Ακόμα και αυτοί παρέχουν εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες και είναι έως και 10 φορές πιο γρήγοροι από τους κλασικούς HDD δίσκους. Αν είσαι κάτοχος laptop και σκέφτεσαι να αγοράσεις καινούργιο, τότε προτίμησε αυτά που υποστηρίζουν τους M.2 δίσκους ή, ακόμα καλύτερα, αγόρασε laptop που έχει ήδη προ-εγκατεστημένο έναν M.2 δίσκο.
Πως γίνονται εγκατάσταση οι M.2 SSD σκληροί δίσκοι;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι M.2 SSD σκληροί δίσκοι δεν απαιτούν από τον χρήστη να προχωρήσει σε επιπλέον διαδικασίες. Τα πιο καινούργια λειτουργικά συστήματα αναγνωρίζουν τους M.2 δίσκους αυτόματα χάρη στους AHCI drivers. Στα Windows 10, η αναγνώριση των δίσκων γίνεται εύκολα και γρήγορα, αρκεί το λειτουργικό να είναι συνδεδεμένο στο ίντερνετ. Ακόμα και οι Bluetooth κάρτες αναγνωρίζονται αυτόματα στα Windows 10 χάρη στους προ-εγκατεστημένους και ενεργοποιημένους γενικούς οδηγούς που παρέχει η Microsoft.
Παρόλα αυτά, ίσως χρειαστεί να μπεις στα BIOS ή στα UEFI του υπολογιστή σου για να ενεργοποιήσεις τη θύρα M.2 ώστε να αναγνωριστεί. Αν δηλαδή είσαι σίγουρος πως ο υπολογιστής σου δέχεται τους M.2 δίσκους και έχεις αγοράσει και προσθέσει τον σωστό, αλλά ο υπολογιστής σου δεν μπουτάρει, απλά μπες στα BIOS/UEFI και ενεργοποίησε την λειτουργία.
Οικονομικοί M.2 SSD σκληροί δίσκοι
Εξαιρετικά φθηνούς και οικονομικούς M.2 σκληρούς δίσκους θα βρεις σε αρκετά ελληνικά καταστήματα. Αλλά αν θέλεις να κάνεις ορισμένες δοκιμές χωρίς να βάλεις το χέρι βαθιά στη τσέπη, τότε επίτρεψε μας να σου παρέχουμε μια λίστα με άκρως οικονομικούς M.2 δίσκους οι οποίοι ναι μεν παρέχουν την ταχύτητα ενός κλασικού SSD δίσκου, ναι μεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να κάνεις τα πρώτα σου τεστ.
WD Green PC Solid State Drive – 120GB
Αυτός ο οικονομικός WD Green M.2 δίσκος κοστίζει κάτω από 40 ευρώ και είναι συμβατός τόσο με κάθε έκδοση των Windows, όσο και με macOS και Linux. Παρέχει 540MB/s ταχύτητα ανάγνωσης και 430MB/s ταχύτητα εγγραφής, ενώ ζυγίζει μόλις 0.2000 γραμμάρια και έρχεται με control chip MLC.
KingDian N480 – 240GB
Στο ίδιο εύρος τιμών έρχεται και ο KingDian N480, ο οποίος παρόλα αυτά παρέχει 240GB χωρητικότητας και η ταχύτητα μεταφοράς του ξεπερνάει τα 6GB/s. Η ταχύτητα ανάγνωσης του ανέρχεται στα 540MB/s και η ταχύτητα εγγραφής του στα 430MB/s. Ζυγίζει μόλις 0.2000 γραμμάρια, έχει MLC control chip και υποστηρίζει κάθε λειτουργικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων όλων των εκδόσεων των Windows, macOS και Linux.
RECADATA SATA M.2 – 120GB
Ο συγκεκριμένος M.2 δίσκος ξεπερνάει τα 50 ευρώ αλλά είναι ιδανικός για τα περισσότερα laptops και ultrabooks, ενώ είναι επίσης συμβατός και με τους περισσότερους σταθερούς υπολογιστές. Παρέχει 120GB χωρητικότητας, ζυγίζει μόλις 0.0050 γραμμάρια, το control chip του είναι Intel 9x και είναι συμβατός αποκλειστικά για Windows 7, 8, 8.1, 10, macOS και Linux.
Η δική σου μητρική πλακέτα ή το laptop σου υποστηρίζουν τους M.2 δίσκους; Και αν ναι, οι παραπάνω M.2 SSD σκληροί δίσκοι είναι συμβατοί; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω, ενώ αν έχεις κάποιο προβληματισμό, μη διστάσεις να ανοίξεις μια νέα ερώτηση στην ιστοσελίδα μας.
Δεν υπάρχουν Σχόλια
[…] Οι SSDs δίσκοι δεν έχουν επίσης κινούμενα μέρη, και έτσι δεν χρειάζονται ανεμιστηράκια για να τα κρατάνε δροσερά. Αν δεν γνωρίζεις τι SSD δίσκο να αγοράσεις, ρίξε μια ματιά στο άρθρο μας με τίτλο «Οικονομικοί SSD σκληροί δίσκοι για μεγάλες ταχύτητες«, καθώς επίσης και στο άρθρο «M.2 SSD σκληροί δίσκοι – Τι είναι και που θα τους βρεις σε …«. […]
[…] Διάβασε επίσης: M.2 SSD σκληροί δίσκοι – Τι είναι και που θα τους βρεις σε … […]
[…] 10, παρέχει Bluetooth 4.1, δέχεται LAN κάρτα, υποστηρίζει τους M.2 SSD σκληρούς δίσκους, έχει μια μονή μπροστινή κάμερα στα 1.0MP και η μπαταρία […]