Υγεία & Αυτοβελτίωση
2,150 προβολες

Η εξάρτηση των social media: Κέρδισε χρόνο και χρήμα

social media

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα social media είναι σοκαριστικός και εδώ θα σας αποκαλύψουμε όλες τις λεπτομέρειες. Ξοδεύουμε πάνω από 1 δις ώρες κάθε μήνα σε παιχνίδια στο κινητό .Τα παιχνίδια βρίσκονται στη δεύτερη θέση, πίσω από τη χρήση των social media σε όρους χρήσης και χρόνου σύμφωνα με μια έρευνα του 2016. Για να κερδίσεις χρόνο και χρήμα ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με τις social εφαρμογές καθώς και σε ποιο βαθμό Η εξάρτηση των social media σε επηρεάζει.

Κατά μέσο όρο ξοδεύουμε 2 ώρες την ημέρα στα social media , κάτι που αντιστοιχεί σε πάνω από 5 χρόνια κατά τη διάρκεια της ζωής μας

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να πας και να γυρίσεις στη σελήνη 32 φορές! Να σημειώσουμε πως αυτός δεν είναι καν όλος ο χρόνος που χάνουμε ασχολούμενοι με αυτές τις εφαρμογές! Αφορά μόνο τα παιχνίδια.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν από εμάς εκατομμύρια κάθε μέρα!

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές οι οποίες κοστίζουν λίγα ευρώ ή λίγα λεπτά του ευρώ. Για κάθε εφαρμογή υπάρχουν αντίστοιχα αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι να αγοράσουν. Είναι απλά μαθηματικά!

Εκατομμύρια άνθρωποι x Εκατομμύρια εφαρμογές x λίγα € = Εκατομμύρια €

Για παράδειγμα ένα δημοφιλές παιχνίδι,το Pokemon Go κερδίζει περίπου 2 δις την ημέρα! Ακόμα ένα εκπληκτικό παράδειγμα κερδοφόρας εφαρμογής/παιχνιδιού είναι το γνωστό σε όλους μας Candy Crush. Με κέρδη άνω του 1 δις την ημέρα! Ξαναγράφω για να γίνει σαφές πως τα κέρδη αυτά είναι για ΚΑΘΕ μέρα!

Ίσως αυτά τα στατιστικά μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αναφερόμαστε στα παιχνίδια. Ακόμα περισσότερο την επόμενη φορά που θα κατεβάσουμε ένα ”παιχνιδάκι”.

Ένας από τους βασικούς λόγους που περνάμε τόσο χρόνο μπροστά στην οθόνη ενός κινητού είναι ότι βαριόμαστε εύκολα και το κινητό είναι πολύ κοντά

Η βαρεμάρα που νιώθουμε πολλές φορές είναι ένα αρνητικό συναίσθημα , το οποίο επιζητούμε να ξεφορτωθούμε με κάθε τρόπο. Το να πιάσουμε το κινητό μας είναι μια αυθόρμητη αντίδραση και ταυτόχρονα μια αποτελεσματική λύση.

Το κινητό μας προσφέρει μια σίγουρη και ασφαλή διέξοδο από τη βαρεμάρα. Το ατελείωτο scroll down (αντίστοιχο του ζάπινγκ) μας χαρίζει μια αίσθηση χαλάρωσης και αποφόρτισης η οποία είναι καλύτερη από το να κάθεσαι και να μην έχεις να κάνεις τίποτα. Απλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε και αυτό δεν μας βοηθά να χαλαρώσουμε τελικά.

Ειδικότερα ο λόγος που τα social media μας ελκύουν τόσο είναι πως μας χαρίζουν μια μικρή δόση ενθουσιασμού. Έστω και μικρή, αυτή είναι αρκετή για να μας βγάλει από τη λούπα της βαρεμάρας. Bonus σε όλο αυτό είναι πως η πρόσβαση στα social μέσω των κινητών είναι τρομερά εύκολη. Τα έχουμε συνεχώς δίπλα μας. Ακόμα και στο μπάνιο.

Η ενασχόληση με το κινητό δεν μπορεί να σταματήσει τη βαρεμάρα

Αν και πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεχαστούμε λιγάκι και να περάσουμε ευχάριστα οι έρευνες δείχνουν κάτι άλλο.Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο κινητό μας τόσο περισσότερο χάνουμε σε αυτοέλεγχο και υπομονή. Συνεπώς, γινόμαστε πιο παρορμητικοί άρα ακόμα περισσότερο δύσκολο να αντισταθείς στη χρήση του κινητού. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος χρήσης, βαρεμάρας και πάλι χρήσης. Η ουσία είναι πως πρέπει να κάνουμε μια λογική χρήση και αξιοποίηση του χρόνου μας. Το καλό είναι πως υπάρχουν αρκετά tips για να το πετύχουμε.

Προσπάθησε να μην τσεκάρεις ο κινητό σου τόσο συχνά

Η εκπαίδευση για να αυξήσεις την υπομονή σου είναι το κλειδί. Προσπάθησε να θέσεις κάποιους απλούς κανόνες σχετικά με τη χρήση του κινητού σου. Για παράδειγμα αν κάνεις ένα πεντάλεπτο διάλειμμα στη δουλειά ή αν είσαι στο λεωφορείο σε μια σύντομη διαδρομή ή αν είσαι στο μπάνιο. Σε κάθε περίπτωση μην το χρησιμοποιήσεις. Δες το σαν δοκιμασία. Αν μπορείς να αντισταθείς. Το να εξοικειωθείς με την αίσθηση της βαρεμάρας δεν είναι κακό. Απεναντίας, το να αποδεχθείς πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει μόνο καλό θα σου κάνει.

Κρύψε τις social εφαρμογές

Το να παρασυρθείς επί ώρες σε αυτή τη διαδικασία του ατελείωτου scrolling στο fb ή στο instagram και να προσπαθήσεις να βάλεις ένα τέλος είναι αρκετά δύσκολο. Πριν προλάβεις να δεις την ώρα βρίσκεις ήδη τον εαυτό σου να έχει ξενυχτίσει βλέποντας άσχετα video στο Youtube.

Μια λύση σε αυτό είναι να μην το ξεκινήσεις καν! Όπως είπαμε και πριν η ευκολία πρόσβασης σε αυτές τις εφαρμογές είναι ένας από τους παράγοντες που τις κάνει τόσο ελκυστικές και ταυτόχρονα εθιστικές. Κάνε το εξής απλό τρικ. Βάλε όλες σου τις social εφαρμογές, όλες όμως, σε έναν φάκελο. Ύστερα βάλε αυτό το φάκελο στην τελευταία σελίδα του κινητού σου. Με αυτό τον τρόπο όταν ξεκλειδώνεις την οθόνη σου δεν θα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις!

Το συμπέρασμα; Γίνε social (κανονικός)

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι τα social και η εξάρτηση των social media είναι ένα αρνητικό φαινόμενο εύκολο να διακοπεί. Την επόμενη φορά που θα θέλεις να δεις τις φωτογραφίες κάποιου ή να ακούσεις κάτι στο youtube ή να τσατάρεις δίχως αύριο σκέψου. Γιατί να μην πάρω κάποιον τηλέφωνο και να τα κάνω κάτι άλλο; Σε καμία περίπτωση η χρήση των εφαρμογών δεν είναι κακή. Κακό είναι να ξεχάσουμε τι σημαίνει πραγματικά να είσαι social. Μέτρα τις ώρες που χάνεις και κάνε σύγκριση με το τι θα μπορούσες να επιτύχεις αυτές τις ώρες. Δες μια ταινία. Διάβασε ένα βιβλίο. Κάνε μια βόλτα. Πιες έναν καφέ με κάποιον. Ακόμα και στο ερώτημα ΄΄ναι, μα είναι 2 το πρωί, τι να κάνω;΄΄ η απάντηση θα είναι η ίδια. Γιατί απλά υπάρχουν αρκετοί, αν όχι πολλοί που εκείνη την ώρα έχουν το ίδιο ερώτημα. Χρησιμοποίησε τα social media για να τους βρεις και ύστερα άστα στην άκρη τα για να τους κρατήσεις.

Tags: , Χρήματα, χρόνος

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης:
Exit mobile version