Υγεία & Αυτοβελτίωση
2,504 προβολες

Γιατί τα βιβλία για την αυτοβελτίωση δε σε βοηθάνε;

Γιατί τα βιβλία για την αυτοβελτίωση δε σε βοηθάνε;

Όταν είχα ανακαλύψει για πρώτη φορά τα βιβλία αυτοβελτίωσης είχα πείσει τον εαυτό μου ότι όλα μου τα προβλήματα θα λυθούν. Διάβαζα βιβλία για το πώς να βελτιώσω την καθημερινότητα μου γεμάτος χαρά και σιγουριά ότι δεν θα ξανα-είμαι ο ίδιος άνθρωπος μετά την ανάγνωση του εκάστοτε βιβλίου, αλλά κάποια καλύτερη έκδοση (ότι και αν σημαίνει αυτό). Όπως μπορείς να καταλάβεις αρκετά γρήγορα ήρθε η στιγμή που έπεσα από το βουνό τον προσδοκιών που είχα χτίσει σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο που λέγεται πραγματικότητα. Σήμερα συνεχίζω να διαβάζω βιβλία που αφορούν την αυτοβελτίωση αλλά τα βλέπω μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Σε προσκαλώ να μάθεις από τα λάθη μου και να δεις από κοντά γιατί τα βιβλία για την αυτοβελτίωση δεν σε βοηθάνε.

Διαβάζεις βιβλία για αυτοβελτίωση για να αποφύγεις τα πραγματικά προβλήματα

Πολλές φορές στην καθημερινότητα μας κάνουμε πράγματα για να αποφύγουμε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία τρέμουμε και δεν θέλουμε να βιώσουμε σε καμία περίπτωση. Στο βιβλίο «Ψυχολογικές Σχέσεις» , ο κ. Φλαμούρης αναφέρει μια έρευνα κατά την οποία οι περισσότεροι εθελοντές που έλαβαν μέρος προτίμησαν να δεχθούν μια μικρή τάση ρεύματος από το να μείνουν για πολύ ώρα μόνοι με τις σκέψεις τους.

Κοινώς προτίμησαν να τους χτυπήσει ρεύμα από το να ακούσουν τις σκέψεις τους.

Για να είμαστε ικανοί να δεχθούμε πόνο από το ακούμε τον εαυτό μας, φαντάσου πόσο ικανοί είμαστε να διαβάζουμε βιβλία αυτοβελτίωσης για να μην ακούμε το εαυτό μας. Όχι μόνο τιμωρούμε τον εαυτό μας, αλλά τον επιβραβεύουμε γιατί έχουμε την ψευδαίσθηση ότι διαβάζοντας τέτοιου είδους βιβλία γινόμαστε καλύτεροι. Στη πραγματικότητα όμως απλά συνεχίζουμε να απομακρυνόμαστε από το πραγματικούς μας φόβους.

Το θετικό της κατάστασης αυτής είναι να επιταχύνει την αυτογνωσία όσον αφορά το φαινόμενο της αποφυγής των πραγματικών μας φόβων.Έτσι με τον καιρό βλέπουμε το βιβλίο ως ένα μέσο για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και όχι να τρέχουμε μακριά από αυτόν, στον όνομα της «αυτοβελτίωσης».

Χαιρόμαστε με τη γνώση και αγνοούμε την πράξη

«Αυτά που κάνεις φωνάζουν τόσο δυνατά, που δεν ακούω τι λες» Ραλφ Γουόλντο Έμερσον

Αν θέλεις να μάθεις πραγματικά ποιος είσαι κάνε μια απογραφή των συνηθειών σου και όχι των γνώσεων σου, ειδικά αν μιλάμε για βιβλία με στόχο την αυτοβελτίωση.

Μερικές ερωτήσεις μπορεί να είναι:

Με τι ασχολούμαι όταν βαριέμαι ή όταν έχω ελεύθερο χρόνο;

Πως νιώθουν οι γύρω μου με την παρουσία μου;

Πόσο συγκλίνουν αυτά που κάνω με αυτά που λέω;

Ποια ήταν η τελευταία φορά που έκανα κάτι για κάποιον/α άλλον;

Βλέπω πολύ συχνά το γνωστό quote «Η γνώση είναι αντίστροφος ανάλογη του εγωισμού». Συνήθως παρουσιάζεται στη μορφή ισοδυναμίας διπλά σε μια φωτογραφία του Αϊνστάιν.

Fun fact:  «Σε λίγο οποιοδήποτε quote που έχει να κάνει με τη γνώση, θα λέμε ότι το έχει πει ο Αϊνστάιν» Άλμπερτ Αϊνστάιν

Όσον αφορά την αυτοβελτίωση διαφωνώ κάθετα ακόμα και αν το έχει πει όντως ο Αϊνστάιν με το συγκεκριμένο quote μιας και το να ξέρεις πράγματα για την αυτοβελτίωση δεν σημαίνει ότι έχεις όντος βελτιώσει την κατάσταση της ζωής σου. Αρκετές φορές η γνώση χρησιμοποιείται για να ταΐσει τον εγωισμό μας και την πεποίθηση «δεν είμαι αρκετός και μπορώ να γίνω μέσα από 10 βιβλία αυτοβελτώσης»

Πολλές φορές στα βιβλία αυτοβελτίωσης μπορεί να ξεχάσεις να επικεντρωθείς στο πρακτικό μέρος και να αφοσιωθείς αποκλειστικά στις ιδέες που παρουσιάζει το εκάστοτε βιβλίο. Όσες ιδέες και να μαζέψεις δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα εκτός από μικρές δώσεις θετικών συναισθημάτων. Το μυστικό βρίσκεται στο να μαζέψεις τις ιδέες που διαβάζεις και να τις προσαρμόσεις στον δικό σου χαρακτήρα, μέσα από δοκιμές και λάθη.

Μια φιλική συμβουλή : Όσα βιβλία για την αυτοβελτίωση και αν έχεις διαβάσει ακολούθησε μια μοναδική συμβουλή και κάν’ την πράξη σε καθημερινή βάση. Μετά από 2 μήνες συνέχισε στην επόμενη που θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, και πάει λέγοντας.

Το διαβάζεις σαν μυθιστόρημα

Κάθε είδος βιβλίου είναι διαφορετικό, οπότε θα ήταν καλύτερο για σένα να το διαβάζεις και με διαφορετικό τρόπο. Στην Ελλάδα οι περισσότερες κοινότητες και λέσχες ανάγνωσης αφορούν το μυθιστόρημα, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε είδος βιβλίου να αντιμετωπίζεται από τον αναγνώστη ως μυθιστόρημα, ακόμα και αν ανήκει στην κατηγορία non-fiction όπως τα περισσότερα βιβλία αυτοβελτίωσης.

Παρόλο αυτά ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης μπορεί να διαβαστεί πολύ πιο αποτελεσματικά ακολουθώντας τις εξής παραδοχές:

  • Άρχισε βλέποντας τα περιεχόμενα και διάβασε τα κεφάλαια που πραγματικά σε ενδιαφέρουν.
  • Δεν χρειάζεται να διαβάσεις όλο το βιβλίο για να πεις ότι το τελείωσες.
  • Τα περισσότερα βιβλία που αφορούν την αυτοβελτίωση, παρουσιάζουν το κύριο νόημα στις πρώτες δύο παραγράφους, ενώ στη συνέχεια εμπλουτίζουν το κεφάλαιο με ιστορίες και παραδείγματα. Αξιοποίησε αυτό το μοτίβο προς όφελος σου.

Συνοψίζοντας

  • Χρησιμοποίησε τα βιβλία για την αυτοβελτίωση ως ανάδειξη των πραγματικών σου φόβων και όχι ως αποφυγή αυτών.
  • Δες το βιβλίο σαν εργαλείο.
  • Άλλαξε τον τρόπο που διαβάζεις βιβλία αυτοβελτίωσης ακολουθώντας τις 3 παραπάνω παραδοχές και φέρε το βιβλίο «στα μέτρα σου».
Tags: αυτοβελτίωση, Βιβλία

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: