Πόσες φορές έχεις αρχίσει γυμναστήριο και το σταμάτησες μέσα σε μια βδομάδα; Πότε ήταν εκείνη η στιγμή που αγόρασες ένα καινούργιο βιβλίο μόνο και μόνο για να διαβάσεις μέχρι τη δεύτερη σελίδα; Ή όταν αποφάσισες να ασχοληθείς με τον προγραμματισμό ή την μουσική αλλά μέσα σε 2 βδομάδες σταμάτησες, ίσως χωρίς καν να το καταλάβεις. Οι περισσότερες προσδοκίες που χτίζουμε για κάτι καινούργιο που θέλουμε να μάθουμε «καταρρέουν». Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσουμε, σε όλους συμβαίνει.
Γιατί όμως συμβαίνει;
Παρακάτω βρίσκονται οι βασικοί, κατά τη γνώμη μου, λόγοι που δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες μας.
Προσδοκίες και σκέψεις
Τις περισσότερες φορές που θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα συνήθεια (πχ γυμναστική ή διάβασμα), το μυαλό μας κατασκευάζει μια «φανταστική ιστορία». Ένα φανταχτερό τέλος, σύμφωνα με το οποίο έχουμε καταφέρει αυτό που θέλουμε αβίαστα. Βλέπουμε την κορυφή του βουνού και πιστεύουμε ότι φτάσαμε ήδη!
Επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στην επικείμενη και υποθετική μας νίκη που ξεχνάμε ότι πρέπει πρώτα να αρχίσουμε με συνεχή και σταθερά βήματα. Όταν λαμβάνεις όλα τα θετικά συναισθήματα από τα αποτελέσματα που ακόμα δεν έχεις, τότε ο εγκέφαλος σου μεταφράζει αυτή τη συμπεριφορά σαν πραγματική επιτυχία.
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο σκληρή και τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες) χρειάζεται να δώσεις πολύ περισσότερα για να πετύχεις τους στόχους σου. Έτσι ανήμποροι να διαχωρίσουμε τις σκέψεις μας από την πραγματικότητα, απογοητεύομαστε γιατί πιστεύουμε στην ιστορία που φτιάχνουμε κάθε φορά στο μυαλό μας.
Οι πιο πετυχημένοι και παραγωγικοί άνθρωποι στον κόσμο, καταλαβαίνουν ότι η συγκέντρωση σε μικρές καθημερινές πράξεις είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων. Μπορεί να έχεις διαβάσει σε μερικά κείμενα ότι οι προσδοκίες είναι «κακό πράγμα». Θα ήθελα να γίνω πιο συγκεκριμένος και να πω ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες και η δημιουργία μιας ιστορίας στο κεφάλι σου με τίτλο «πως πρέπει να εξελιχθεί η ζωή μου» δεν είναι κακό αλλά εύκολα αμφισβητήσιμο από την ίδια την καθημερινότητα. Βασικό στοιχείο μέσα στις προσδοκίες που χτίζουμε θα μπορούσε να είναι και το σκεπτικό «οι προσδοκίες που χτίζω μπορεί να καταστραφούν ανά πάσα στιγμή». Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε ένα “Plan B”.
Προσδοκίες και αισιοδοξία
Η αισιοδοξία που μας διακατέχει στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσα στη μέρα ίσως είναι ο πιο «ύπουλος εχθρός» μιας και κατά γενική ομολογία «πρέπει να είσαι αισιόδοξος». Παρόλο αυτά οι προσδοκίες και οι υπερβολικοί στόχοι που θέτουμε είναι ο κύριος λόγος που αποτυγχάνουμε να διατηρήσουμε μια νέα συνήθεια ή να τελειώσουμε μια δουλειά. Έρευνες που έχουν γίνει σε εργαζομένους εταιριών στην Αμερική, παρουσιάζουν πως από το συνολικό 8ωρο, οι υπάλληλοι δουλεύουν συγκεντρωμένα για 2 ώρες. Ο μέσος άνθρωπος αν υποθέσουμε ότι δεν έχει πολλές κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις μπορεί να δουλέψει συγκεντρωμένα και αναπόσπαστα 3 με 4 ώρες, καθημερινά. Οι υπόλοιπες ώρες, είναι αφιερωμένες στις βασικές του ανάγκες, στον ύπνο, στην οικογένεια του, στους φίλους του κτλ.
Μια πρακτική λύση: Μπορείς να κάνεις ένα πείραμα και να χρονομετρήσεις τις ώρες που δουλεύεις πραγματικά και να δεις πόσες είναι. Δοκίμασε το για μια βδομάδα και φτιάξε το πρόγραμμα σου και προσάρμοσε τις προσδοκίες σου σύμφωνα με αυτό. Όταν το είχα κάνει για πρώτη φορά ήμουν φοιτητής, πίστευα ότι έχω 10 ώρες ελεύθερες για διάβασμα. Όπως καταλαβαίνεις οι προσδοκίες μου δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, οπότε μέτρησα πόσο χρόνο δίνω σε δραστηριότητες που θα μπορούσα είτε να μειώσω είτε κόψω εντελώς.
Αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος. Δες τη διαχείριση χρόνου σαν παιχνίδι, ακόμα και αν έχεις να διεκπεραιώσεις την πιο σοβαρή δουλειά. Εσύ κάνεις κουμάντο στο χρόνο σου και αντίστοιχα εσύ είσαι υπεύθυνος για τις προσδοκίες που θέτεις. Δυστυχώς οι περισσότεροι κρυβόμαστε πίσω από τη φράση «Πνίγομαι στη δουλειά». Να είσαι σίγουρος/η ότι αυτή η φράση δεν θα βελτιώσει την κατάσταση ακόμα και αν πραγματικά πνίγεσαι στη δουλεία.
Είναι το περιβάλλον σου κατάλληλο;
Αν θέλεις να κάνεις καινούργια πράγματα θα ήταν προτιμότερο να διαμορφώσεις το περιβάλλον σου γύρω από αυτά. Για παράδειγμα αν θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο σε 2 μήνες, μπορείς να ελαττώσεις χρόνο σε μια άλλη δραστηριότητα. Ίσως να είναι και η ευκαιρία να αντικαταστήσεις το διάβασμα με μια συνήθεια που θέλεις να αποβάλλεις.
Τροφή για σκέψη: Οι περισσότερες κακές συνήθεις δεν κόβονται αλλά αντικαθιστούντε από μια καλύτερη ή χειρότερη, από εσένα εξαρτάται.
Ο βασικός μηχανισμός με τις κακές συνήθειες είναι ότι χτίζονται χωρίς καν να το καταλάβουμε. Μείωσε τον χρόνο που βλέπεις τηλεόραση ή χαζεύεις στα social media και κάνε αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις. Διάβασε 10 σελίδες από ένα βιβλίο, κάνε 20 push ups, κάνε 2 ασκήσεις στο σχέδιο, οτιδήποτε έχεις βάλει στόχο. Στην αρχή όλο σου το σώμα θα αντιστέκεται αλλά με τον καιρό θα συνηθίσει στην νέα συνήθεια.
Συνοψίζοντας
- Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, οι προσδοκίες που θέτεις καθώς και το πως διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου, είναι δικιά σου ευθύνη.
- Άσε τις σκέψεις για το μακρινό σου μέλλον να περνάνε και δες τι μπορείς να κάνεις τώρα.
- Φτιάξε το περιβάλλον σου, μειώνοντας τον χρόνο από δραστηριότητες που σε απομακρύνουν από τους στόχους σου.
Δεν υπάρχουν Σχόλια
[…] Όσο και να ανησυχούμε ή να χαιρόμαστε για μια κατάσταση που θα έρθει στο μέλλον, ο χρόνος θα περάσει και αυτό που τόσο πολύ προσμένουμε ή αποφεύγουμε θα έρθει. Βέβαια με ποια μορφή θα έρθει δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να χτίσουμε ατελείωτες προσδοκίες. […]