Διάφορα
3,632 προβολες

Fintech: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Όλο και πιο συχνά ακούμε τον όρο “Fintech”. Όμως, τι ακριβώς είναι το Fintech; Ο όρος αυτός ουσιαστικά αποτελεί μία σύνδεση μεταξύ των λέξεων “finance” και “technology”. Η συγκεκριμένη έννοια αφορά σε κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει ή να αυτοματοποιήσει τις χρηματοοικονομικές της υπηρεσίες και διαδικασίες.

Το Fintech περιλαμβάνει μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων με πολλούς τρόπους. Έχει πάρα πολλές εφαρμογές. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να είναι από mobile banking μέχρι εφαρμογές για κρυπτονομίσματα και επενδύσεις.

Ο κλάδος του Fintech είναι τεράστιος και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι τράπεζες. Ουσιαστικά, οι τράπεζες υποστηρίζουν τον κλάδο επενδύοντας η κάνοντας συνεργασία με fintech startups, διότι με αυτόν τον τρόπο παρέχουν τις υπηρεσίες τους πιο εύκολα στους πελάτες τους.

Πώς λειτουργεί το Fintech;

Το Fintech δεν αποτελεί ουσιαστικά μία καινούρια βιομηχανία του χρηματοοικονομικού κόσμου, απλά έχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης. Η εισαγωγή πιστωτικών καρτών, τα ATM και οι εφαρμογές για οικονομικές συναλλαγές δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς. Οι εξελίξεις στον κλάδο έχουν να κάνουν με τους αλγορίθμους, με τα blockchains και με το data science. Είναι γεγονός πως οι παραπάνω έννοιες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Όμως, λόγω αυτής της εξέλιξης της τεχνολογίας και του Fintech υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η μαζική ανάπτυξη δηλαδή των εταιρειών και των αγορών fintech σε παγκόσμια κλίμακα έχει οδηγήσει σε αυξημένη έκθεση σε τρωτά σημεία στο Fintech που το καθιστά στόχο κυβερνοεπιθέσεων.

Αν και ο κλάδος δημιουργεί εικόνες νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογίας που αλλάζει τη βιομηχανία, οι παραδοσιακές εταιρείες και οι τράπεζες υιοθετούν επίσης συνεχώς υπηρεσίες fintech για τους δικούς τους σκοπούς. Παρακάτω θα δεις ορισμένα παραδείγματα αναφορικά με τους τομείς, επί τους οποίους κυριαρχεί το Fintehc.

Banking

Το Mobile banking είναι ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας fintech. Οι καταναλωτές απαιτούν όλο και περισσότερο εύκολη ψηφιακή πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ειδικά σε φορητές συσκευές. Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες προσφέρουν πλέον κάποιου είδους δυνατότητα mobile banking, ειδικά με την άνοδο των τραπεζών που προέρχονται από την ψηφιακή τεχνολογία ή των «Neobanks».

Oi neobanks είναι ουσιαστικά τράπεζες χωρίς φυσικές τοποθεσίες υποκαταστημάτων. Εξυπηρετούν πελάτες με επιταγές, αποταμιεύσεις, υπηρεσίες πληρωμών και δάνεια σε πλήρως κινητή και ψηφιακή υποδομή. Μερικά παραδείγματα neobanks είναι η Chime και η Varo.

Κρυπτονομίσματα και Blockchains

Το Fintech έχει ουσιαστικά συνδράμει στη δημιουργία των κρυπτονομισμάτων και των blockchains. Το Blockchain είναι η τεχνολογία που επιτρέπει τo mining κρυπτονομισμάτων, ενώ οι εξελίξεις στην τεχνολογία κρυπτονομισμάτων μπορούν να αποδοθούν τόσο στο blockchain όσο και στο fintech.

Τα blockchains και τα κρυπτονομίσματα είναι μοναδικές τεχνολογίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του fintech θεωρητικά. Όμως και τα δύο είναι απαραίτητα για τη δημιουργία πρακτικών εφαρμογών που προωθούν το fintech.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τελικά τα NFTs;

Επένδυση και αποταμίευση

Το Fintech έχει προκαλέσει έκρηξη στον αριθμό των επενδυτικών και αποταμιευτικών εφαρμογών τα τελευταία χρόνια. Περισσότερο από ποτέ, τα εμπόδια στις επενδύσεις καταρρίπτονται από εταιρείες όπως η Robinhood, η Stash και η Acorns. Ενώ αυτές οι εφαρμογές διαφέρουν ως προς την προσέγγιση, η καθεμία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αποταμιεύσεων και αυτοματοποιημένων μεθόδων επένδυσης.

Trading

Το να μπορείς να προβλέψεις πού κατευθύνονται οι αγορές είναι το “Άγιο Δισκοπότηρο” των οικονομικών. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το “Machine Learning:” έχει διαδραματίσει απίστευτα σημαντικό ρόλο στο fintech. Η δύναμη αυτού του υποσυνόλου AI έγκειται στην ικανότητά του να εκτελεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων μέσω αλγορίθμων σχεδιασμένων να εντοπίζουν τάσεις και κινδύνους, επιτρέποντας στους καταναλωτές, τις εταιρείες, τις τράπεζες και τους πρόσθετους οργανισμούς να έχουν μια πιο ενημερωμένη κατανόηση των κινδύνων επένδυσης και αγοράς.

Πληρωμές

Η μετακίνηση χρημάτων είναι κάτι για το οποίο το fintech είναι πολύ καλό. Οι εταιρείες πληρωμών έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε όλοι. Είναι πιο εύκολο από ποτέ να στέλνουμε χρήματα ψηφιακά οπουδήποτε στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες πληρωμών για κινητά τηλέφωνα. Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς είναι η Venmo, η Zelle και φυσικά η Paypal.

Δανεισμός

Η Fintech αναθεωρεί επίσης την πίστωση εκσυγχρονίζοντας την αξιολόγηση κινδύνου και επιταχύνοντας τις διαδικασίες έγκρισης. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για δάνειο από τα κινητά τους. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν αναφορές πίστωσης πολλές φορές το χρόνο πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα. Οι πιο δημοφιλείς εταιρείες είναι η Tala και η Credit Karma.

Ασφάλιση

Ενώ η τεχνολογία γύρω από την ασφάλιση αποκτά τη δική βιομηχανία, εξακολουθεί να εμπίπτει στην ομπρέλα του fintech. Η ασφάλιση υιοθετεί κάπως αργά την τεχνολογία και πολλές fintech startups συνεργάζονται με παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες για να βοηθήσουν στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και στην επέκταση της κάλυψης. Από την ασφάλιση κινητού αυτοκινήτου μέχρι την ασφάλιση υγείας, η βιομηχανία καινοτομεί.

Διάβασε επίσης: Οι top 5 πλατφόρμες για εικονική γη στο Metaverse

Tags: ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης:
Exit mobile version