Η FaceApp εφαρμογή πρώτο εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια και αυτή την στιγμή είναι μια από τις πιο δημοφιλής εφαρμογές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πόσο ασφαλής είναι όμως μια εφαρμογή που απλά σε κάνει γέρο βάση των φωτογραφιών σου;
Για να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε ακριβώς πως λειτουργεί η εφαρμογή, την κατεβάσαμε, την ελέγξαμε, την χρησιμοποιήσαμε και στην συνέχεια βγάλαμε τις αναφορές μας γι ‘αυτό το άρθρο. Αρχικά, για όσους δεν γνωρίζουν, το FaceApp αυτή την στιγμή έχει πάνω από 100 εκατομμύρια downloads μόνο στο Play Store της Google και η εφαρμογή βρίσκεται στην Ρωσία.
Το απόρρητο του FaceApp
Προτού ξεκινήσουμε, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε πως γίνονται συνεχώς αλλαγές στο διαδίκτυο – συνεχώς. Ο μόνος τρόπος για να μείνεις απόλυτα ασφαλής είναι φυσικά αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς κάθε είδους τεχνολογικού μέσου, συμπεριλαμβανομένων και των εφαρμογών, ιστοσελίδων, συσκευών και πάει λέγοντας.
Αν κοιτάξεις για λίγο στην παρακάτω φωτογραφία θα καταλάβεις πολύ γρήγορα και εύκολα τι έχω κάνει με αυτήν. Με έκανα 55 χρόνια πιο μεγάλο, με έκανα νεότερο και κάπου στα 20 μου. Ειλικρινά μιλώντας, με το FaceApp δεν με ένοιαξε ούτε λίγο για την online ιδιωτικότητα μου. Χρησιμοποιώ τόσες πολλές εφαρμογές καθημερινά και ανεβάζω τόσες πολλές φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, που το γεγονός πως το FaceApp απλά έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες της συσκευής μου, μου είναι εντελώς απροβλημάτιστο.
Το FaceApp είναι μια απλή εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις είτε από το App Store, αν έχεις iPhone και γενικά η συσκευή τρέχει με iOS, είτε από το Google Play, στην περίπτωση που έχεις Android συσκευή. Αν είσαι γνώστης της τεχνολογίας, τότε θα άκουσες για τα νέα που αναφέρουν πως το Google Play Store είχε για αρκετούς μήνες κρυμένο malware. Αν αυτό θεωρείται καλή ασφάλεια, τότε φαντάσου έστω και για πλάκα πόσες εφαρμογές δεν έχουν ελεγχτεί ακόμα – ειδικά αν το διαδίκτυο το χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά που δεν γνωρίζουν πως να προστατεύονται σωστά.
Σύμφωνα με το Fast Company, το FaceApp ανεβάζει αυτόματα όλες τις φωτογραφίες σου στους servers του και από εκεί κάνει τα μαγικά του με τη χρήση AI για να σε κάνει πιο νέο ή πιο γέρο. Το άρθρο αναφέρει επίσης πως η εφαρμογή δεν σε ενημερώνει για το ανέβασμα των φωτογραφιών σου στους servers της και ούτε αναφέρει στην Πολιτική της πως κρατάει στους servers της και τις γνώσεις φωτογραφίες σου, αλλά και αυτές που επεξεργάστηκες.
Αν και την πρώτη φορά που κατεβάσαμε και εγκαταστήσαμε την εφαρμογή δεν εμφανίστηκε καμία απολύτως ειδοποίηση σχετικά με το παρόν θέμα, λίγες ώρες αφότου δημοσιεύθηκε το άρθρο, το FaceApp ξεκίνησε να εμφανίζει τις πρώτες του ειδοποιήσεις, ενώ έκανε και την Πολιτική Απορρήτου του εμφανής και διαθέσιμη προς όλους. Η ειδοποίηση που εμφανίστηκε έγραφε τα εξής:
“Κάθε φωτογραφία που επιλέγετε για επεξεργασία θα ανεβαίνει στους servers μας για επεξεργασία εικόνας και μετασχηματισμό του προσώπου.”
FaceApp
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν ήθελα κάτι τέτοιο, μπορούσα να ακυρώσω την επιλογή της φωτογραφίας μου. Προηγουμένως, αναφέρεται πως η εφαρμογή δεν είχε προβεί σε αυτή την επιλογή καθώς η ίδια η Apple της επίτρεπε να μην το κάνει. Δυστυχώς, άσχετα με την Google που μπορεί να κάνει το ίδιο, η Apple έχει σοβαρά προβλήματα με τα δεδομένα των χρηστών της αλλά και τα δεδομένα που συλλέγουν άλλες εφαρμογές που γίνονται εγκαταστήσει μέσω του App Store σε iOS συσκευές – και όλα αυτά, χωρίς την έχεις γνώση για το οτιδήποτε.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την εφαρμογή, κυρίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι πως προέρχεται από την Ρωσία. Αυτό οφείλεται εν μέρη στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ το 2016, όπου αναφέρεται πως η Ρωσία χάκαρε emails και πιάστηκε στην συνέχεια για κλοπή δεδομένων από την Cambridge Analytica, η εταιρεία δηλαδή που λάμβανε όλα τα δεδομένα των χρηστών απευθείας από το Facebook.
Ξαφνικά λοιπόν εμφανίζεται μια εφαρμογή και γίνεται γνωστή παγκοσμίως, αλλά αυτό που ανησυχεί αρκετούς είναι το γεγονός πως προέρχεται από την Ρωσία. Άσχετα από το γεγονός πως η χώρα προαγωγής δεν σημαίνει αναγκαστικά πως η εφαρμογή όντως συλλέγει δεδομένα κατά την προηγούμενη ενημέρωση των χρηστών, αλλά φέρνει αρκετές σκέψεις οι οποίες αφορούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.
Να κατεβάσεις ή να μην κατεβάσεις το FaceApp;
Είτε κατεβάσεις είτε δεν κατεβάσεις το FacaApp, αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο εσένα και βρίσκεται στο χέρι σου. Αν ενδιαφέρεσαι έστω και λίγο για την online ιδιωτικότητα και ασφάλεια σου, τότε είναι σοφή επιλογή αν διαβάσεις τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου της εφαρμογής προτού την χρησιμοποιήσεις. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι πως μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, η εφαρμογή συλλέγει όλες τις φωτογραφίες σου στους servers της, συμπεριλαμβανομένων και των κανονικών σου φωτογραφιών.
Το άλλο που πρέπει να θυμάσαι είναι πως ενώ το FaceApp συλλέγει ορισμένες πληροφορίες και φωτογραφίες σου, το ίδιο κάνουν και εκατοντάδες άλλες εφαρμογές. Μέχρι στιγμής, εκτός από το γεγονός πως η εφαρμογή δεν ζητούσε την άδεια σου για να ανεβάσει τις φωτογραφίες σου στους servers της, δεν υπήρξε κάποιο άλλο πρόβλημα με την ασφάλεια ή την ιδιωτικότητα των χρηστών – ούτε επίσημη αναφορά, αλλά ούτε και ανεπίσημη.
Το FaceApp είναι διαθέσιμο μέσω του Google Play Store για Android συσκευές και μέσω του App Store για iOS συσκευές.
Εσύ χρησιμοποιείς το FaceApp; Και αν ναι, πως σου φαίνεται η λειτουργία του και ποιες είναι οι απόψεις σου για την πολιτική απορρήτου της εφαρμογής και το γεγονός πως ανεβάζει όλες τις φωτογραφίες σου στους servers της;