Αν και η υποστήριξη των Windows XP σταμάτησε επίσημα το 2014, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και επιχειρήσεων, και αυτό αποτελεί ήδη μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.
Το 2014, η Microsoft έδωσε τέλος στην υποστήριξη των Windows XP, ένα λειτουργικό σύστημα που αγαπήθηκε – και ακόμα αγαπιέται – από εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις. Σήμερα, το λειτουργικό σύστημα συνεχίζει να χρησιμοποιείται από το 32% των οργανισμών, σύμφωνα με τα στατιστικά που κυκλοφόρησε το SpiceWorks. Άσχετα που η υποστήριξη του έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια, το λειτουργικό παραμένει ενεργό και λειτουργήσιμο.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικό στα Windows XP, αλλά και στα Windows 7, για τα οποία η Microsoft σταμάτησε την υποστήριξη στις 13 Ιανουαρίου του 2015, αλλά παρέχει περιορισμένη υποστήριξη έως 14 Ιανουαρίου του 2020.
Με το τέλος της δωρεάν υποστήριξης για τα Windows 7, η υπομονή των χρηστών και των επιχειρήσεων για να αναβαθμίσουν τα συστήματα τους σε νεότερες εκδόσεις των Windows θα φέρει ως αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας. Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το 79% των επιχειρήσεων και των οργανισμό χρησιμοποιούν τουλάχιστον τα Windows 7 ως κύριο λειτουργικό σύστημα για όλα τα συστήματα τους, σύμφωνα με το SpiceWorks, το οποίο βρήκε επίσης πως τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων για τα πλάνα τους να αναβαθμιστούν από τα Windows 7 σε νεότερες εκδόσεις θα τελειώσει στις 14 Ιανουαρίου του 2020.
Από την άλλη πλευρά των πραγμάτων, οι υπολογισμοί του Gartner αναφέρουν πως μόλις το 75% των επαγγελματικών υπολογιστών θα είναι στα Windows 10 μέχρι το 2021. Αυτό αφήνει χώρο για τους χρήστες της Apple, καθώς επίσης και για τα Windows 8.1 και τις Linux διανομές. Αυτό βέβαια σημαίνει πως το 2021 θα υπάρχει ακόμα ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα τρέχουν τα Windows 7 και XP στα συστήματα τους, κινδυνεύοντας από επιθέσεις όπως το WannaCry.
Οι zero-day επιθέσεις ήταν το δεύτερο πιο συζητημένο θέμα που έκανε τους περισσότερους IT makers να αναβαθμίσουν σε νεότερη έκδοση των Windows. Σύμφωνα με το SpiceWorks, το 18% των IT makers αναβάθμισαν επειδή φοβόντουσαν τις zero-day επιθέσεις. Ακολουθούν στην συνέχεια οι επιθέσεις σε IoT συσκευές που κατοίχαν το 17%, στην συνέχεια οι επιθέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες με 15%, στην συνέχεια οι DDoS επιθέσεις με 15% και το cryptojacking με 15%.
Άσχετα με τις ατελείωτες προσπάθειες της Microsoft για να μεταφέρει όλους τους παλιούς χρήστες στα Windows 10, όλα δείχνουν πως η Redmond θα καταλήξει με εκατομμύρια υπολογιστές να συνεχίσουν να τρέχουν τις παλιές εκδόσεις των Windows, οι οποίες έμειναν χωρίς υποστήριξη.
Πηγή εικόνας: Nick Perla / Flickr.