Διάφορα
2,959 προβολες

Έχεις συνέντευξη για δουλειά; Λάβε υπόψη αυτά τα 4 tips

Έχεις συνέντευξη για δουλειά; Λάβε υπόψη αυτά τα 4 tips

Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αλλά και της όλης κατάστασης με τον κορονοϊό και την καραντίνα, η εύρεση εργασίας έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να στέλνει παντού βιογραφικά με την ελπίδα ότι “κάτι θα βρει”. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που σε καλέσουν για συνέντευξη; Η συνέντευξη παίζει αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο. Επομένως, πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένος, έτσι ώστε να έχεις περισσότερες πιθανότητες να προσληφθείς. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα δεις 4 βασικά tips που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν από μία συνέντευξη για δουλειά.

1. Παρουσίασε τον εαυτό σου σωστά

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης καλό είναι να μη μιλήσεις απλώς περιγραφικά για τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαθέτεις. Πρέπει να “πουλήσεις τον εαυτό σου”. Να δείξεις δηλαδή ποια είναι τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά εκείνα που σε καθιστούν κατάλληλο για τη θέση εργασίας που προσφέρεται. Ακόμα και αν δε σε ρωτήσουν, πρέπει να βρεις το πάτημα για να μιλήσεις για τις δεξιότητές σου.

Επίσης, είναι καλό να έχεις μαζί σου δείγματα της δουλειάς σου. Αυτό θα αποδείξει στους ανθρώπους του HR της εταιρείας που ενδεχομένως να σε προσλάβει ότι λειτουργείς με επαγγελματισμό. Αν για παράδειγμα, είσαι αρθρογράφος, είναι καλό να έχεις μαζί σου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το portofolio με τα άρθρα που έχεις γράψει.

Διάβασε επίσης: 7 δουλειές που δε θα υπάρχουν στο μέλλον λόγω της τεχνολογίας

2. Κάνε πρόβα της συνέντευξης με κάποιον φίλο σου

Διάβασε επίσης: 7 δουλειές που δε θα υπάρχουν στο μέλλον λόγω της τεχνολογίας

Πέραν της καλής παρουσίασης του εαυτού σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, πρέπει να κάνεις μία καλή προετοιμασία από πριν. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει να κάνεις μία τρόπον τινά προσομοίωση της συνέντευξης με κάποιον φίλο.

Μπορείς για παράδειγμα να χρησιμοποιήσεις μία online πλατφόρμα και να κανονίσεις με τον φίλο σου να σε ρωτήσει κάποιες βασικές ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Η πρόβα αυτή πιθανόν να σου προσφέρει μία άνεση για την πραγματική συνέντευξη που θα ακολουθήσει. Συν τοις άλλοις, θα έχεις την ευκαιρία να προετοιμαστείς και σε ό,τι αφορά τη γλώσσα του σώματος. Ο φίλος σου μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός κριτής και να σου υποδείξει ποια πράγματα πρέπει να διορθώσεις.

3. Μάθε να απαντάς στις “κλισέ” ερωτήσεις

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνέντευξη δεν μπορείς να γνωρίζεις τι ακριβώς θα σε ρωτήσουν, αν θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση κλπ. Αυτό που όμως πρέπει να κάνεις είναι να προετοιμαστείς για τις “στάνταρ” ερωτήσεις, ή αλλιώς τις κλισέ.

Αυτά τα ερωτήματα τίθενται από πάρα πολλούς ανθρώπους του HR. Για παράδειγμα, είναι καλό να προετοιμάσεις τις απαντήσεις σου σε ερωτήσεις όπως “Τι προσδοκίες έχεις με αυτή τη θέση εργασίας”, “πώς θα αντιδρούσες στην περίπτωση που κάποιος συνάδελφός σου υπονόμευε τη δουλειά” κ.ο.κ. Η κατάλληλη προετοιμασία θα σου επιτρέψει να επιδείξεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

4. Ενημερώσου και θέσε τις δικές σου ερωτήσεις

Διάβασε επίσης: 7 δουλειές που δε θα υπάρχουν στο μέλλον λόγω της τεχνολογίας

Μία συνέντευξη για δουλειά προϋποθέτει ότι θα σου γίνουν διάφορες ερωτήσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να θέσεις τα δικά σου ερωτήματα. Ήδη πριν από τη συνέντευξη μπορείς να επικοινωνήσεις είτε με mail είτε τηλεφωνικά για να λύσεις όποιες απορίες μπορεί να έχεις.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι καλό να θέσεις τα ερωτήματά σου. Αυτό θα δείξει στους ανθρώπους απέναντί σου ότι όντως σε νοιάζει η δουλειά σου.

Βέβαια, για να θέσεις τα κατάλληλα ερωτήματα, θα πρέπει να έχεις κάνει μία έρευνα πριν πας σε μία συνέντευξη για δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπεις στην ιστοσελίδα της εταιρείας, να μελετήσεις για αυτήν αλλά και για τους υπαλλήλους της. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Linkedin, ίσως βρεις και ποια άτομα από την εταιρεία θα σου πάρουν συνέντευξη. Το να γνωρίζεις ποιους ανθρώπους θα έχεις απέναντί σου κατά τη διαδικασία θα σου δώσει σίγουρα ένα προβάδισμα.

Διάβασε επίσης: Οι δουλειές του μέλλοντος: Μάθε ποιές είναι και προετοιμάσου

Tags: sinenteyksi gia douleia, tips, εύρεση εργασίας, συνέντευξη, συνέντευξη για δουλειά

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: