Ενώ πολλοί γνωρίζουν ότι υπάρχει προ-εγκατεστημένο στα Windows 10 ένα εγγενές σύστημα διαχείρισης του εύρους ζώνης του διαδικτύου, δεν υπάρχει τρόπος για να ελέγχεις πραγματικά την ταχύτητά σου όταν σερφάρεις στο Internet σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία μέτρησης ταχύτητας στο διαδίκτυο, τα οποία μετρούν την τρέχουσα ταχύτητα φόρτωσης και λήψης στο διαδίκτυο στη μηχανή των Windows. Οι πληροφορίες αυτές είναι αρκετά χρήσιμες μιας και μπορείς να καταλάβεις εάν και πότε το μηχάνημά σου χρησιμοποιεί περισσότερο από το αναμενόμενο εύρος ζώνης Internet. Το να παρακολουθείς την ταχύτητά σου όταν σερφάρεις στο Internet μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να παρακολουθήσεις διάφορα προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυό σου.
Παρακάτω θα λάβεις συμβουλές για το πώς παρακολουθείς την ταχύτητα του Internet σε πραγματικό χρόνο.
Διάβασε επίσης: Εργαλεία για εκκαθάριση μνήμης RAM στα Windows 10
Εμφάνιση μετρητή ταχύτητας του Internet στη γραμμή εργασιών στα Windows
Δεδομένου ότι τα Windows δεν υποστηρίζουν την λειτουργία παρακολούθησης ταχύτητας στο Internet, θα χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή διαφορετικής εταιρείας. Υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν και επί πληρωμή λογισμικά στην αγορά που υλοποιούν μια τέτοια εργασία. Ανάμεσα στα διάφορα εργαλεία ταχύτητας Internet για Windows, το καλύτερο που θα βρεις και προτείνουν πολλοί είναι το DU Meter. Η λήψη αυτού του προγράμματος γίνεται από ΕΔΩ. Είναι ελεύθερο για χρήση 30 ημερών, μετά το πέρας αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, θα πρέπει να αγοράσεις μια άδεια. Η κανονική τιμή του είναι περίπου 30 δολάρια, αλλά συνήθως υπάρχει και μια μικρή έκπτωση κατά καιρούς ώστε να γλιτώσεις περίπου 10 δολάρια από το συνολικό κόστος.
Μόλις κατεβάσεις την εφαρμογή DU Meter, θα εκτελέσεις τα παρακάτω βήματα και θα βλέπεις την ταχύτητά σου όταν σερφάρεις στο Internet
- Αρχικά, κάνε διπλό κλικ στο αρχείο του προγράμματος εγκατάστασης για να γίνει η ενσωμάτωση της εφαρμογής στο PC σου. Μόλις εγκατασταθεί, θα σου ανοίξει ένα παράθυρο όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Κάνε κλικ στο κουμπί “Επόμενο/Next” για να συνεχίσεις.
- Σε αυτή την σελίδα που προβάλλεται, το DU Meter θα σου δώσει μια σύντομη εξήγηση για τη διασύνδεσή του και θα σου δείξει πώς φαίνεται το λογισμικό. Το κύριο πράγμα που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι η λειτουργία Taskbar υποστηρίζεται στα Windows Vista, Windows 7, Windows 8 και Windows 10. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσει στο 99% των χρηστών που έχουν κάνει λήψη. Στα Windows XP, το DU Meter θα λειτουργήσει, αλλά θα εμφανίσει μόνο το πλωτό παράθυρο. Κάνε κλικ στο “Επόμενο/Next” για να προχωρήσεις παραπέρα.
- Εδώ θα ορίσεις ένα όριο για τη μηνιαία χρήση σου. Μόλις ο υπολογιστής σου περάσει αυτό το όριο, ο DU Meter θα σε ενημερώσει. Θα σου στείλει επίσης προειδοποιητικές ειδοποιήσεις για να ξέρεις εάν πλησιάζεις κάθε φορά αυτό το όριο. Μπορείς να εισάγεις το όριο εδώ ή το κάνεις αργότερα μέσω των ρυθμίσεων της εφαρμογής. Κάνε κλικ στο “Επόμενο/Next.”
- Αυτή η σελίδα δεν είναι χρήσιμη για τους περισσότερους χρήστες. Οι χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το DU Meter σε πολλούς υπολογιστές με Windows και να δημιουργήσουν μια αθροιστική αναφορά ίσως δείξουν κάποιο ενδιαφέρον, για τους υπόλοιπους δεν έχει ουσία, άρα πάτα στο πλήκτρο “Παράλειψη/Skip”.
- Τώρα, κάνε κλικ στο κουμπί “Τέλος/Finish” για να ολοκληρώσεις τη ρύθμιση.
- Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, θα δεις ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα σου ζητήσει να ενεργοποιήσεις τη γραμμή εργαλείων DU Meter στη γραμμή εργασιών. Κάντε κλικ στο “Ναι/Yes” για να το επιτρέψεις.
- Το DU Meter παρακολουθεί τώρα το διαδίκτυο σου και δείχνει την ταχύτητα του Internet στο Taskbar των Windows. Θα παρατηρήσεις επίσης μια πλωτή γραφική παράσταση που εμφανίζει μερικές πρόσθετες πληροφορίες.
- Λοιπόν, μπορείς να κάνεις κλικ στο παράθυρο για να αποκαλύψεις διάφορες επιλογές.
- Από τα τρία μενού στο κάτω μέρος (Δίκτυο, LAN και Προγράμματα), το πιο σημαντικό είναι το μενού “Προγράμματα/Programms”, καθώς θα σου εμφανίσει την λίστα με τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με το εύρος ζώνης. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρεις γρήγορα την εφαρμογή του σφάλματος ή το λογισμικό που τροφοδοτεί όλα τα δεδομένα.
- Υπάρχει επίσης ένα κουμπί ελαχιστοποίησης και κλεισίματος στην κορυφή. Το κουμπί “Ελαχιστοποίηση/Minimize”, κάνει μια παύση στο παράθυρο στο επάνω μέρος της οθόνης όπου είναι ορατό πάνω από όλα όσα κάνεις. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείς την ταχύτητα του διαδικτύου χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξεις στο Taskbar.
- Αν δεν σου αρέσει αυτό, μπορείς να κάνεις κλικ στο κουμπί “Κλείσιμο/Close” που κλείνει το παράθυρο. Mπορείς να το ανοίξεις ξανά ανοίγοντας το “System Tray” και κάνοντας κλικ στο εικονίδιο εφαρμογής DU Meter.
- Ενώ βρίσκεσαι εδώ, μπορείς να κάνεις δεξί κλικ στο εικονίδιο της γραμμής συστήματος για να αποκαλύψεις περισσότερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων αναφορών, επιλογών χρηστών, επιλογών διαχειριστή και πολλά άλλα.
- Για να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις και να ρυθμίσεις σωστά το λογισμικό, κάνε κλικ στο “Επιλογές διαχειριστή/Administrator options ..”. Εδώ θα βρείς όλα τα εργαλεία διαμόρφωσης. Ομοίως, κάνε κλικ στην επιλογή “Totals and Reports” όποτε χρειάζεται να κάνεις “βαθιά κατάδυση” στις αναφορές παρακολούθησης ταχύτητας στο διαδίκτυο.
Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα εργαλεία για να απελευθερώσεις χώρο στο PC σου
Εμφάνιση ταχύτητας Internet στη γραμμή εργασιών στα Windows με εντελώς δωρεάν τρόπο
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο DU Meter λειτουργεί με τα Windows Vista και παραπάνω. Εάν διαθέτειες υπολογιστή με Windows XP ή Windows Server 3, πρέπει να ελέγξεις το NetSpeedMonitor (δωρεάν). Εκτός από την προαναφερθείσα έκδοση των Windows, η εφαρμογή συνεργάζεται επίσης με τα Windows Vista και τα Windows 7.
Άλλη μια καλή πρόταση είναι το NetSpeedMonitor για Windows 8 και Windows 10
Παρόλο που δεν θα σου δώσει πληροφορίες σε βάθος όπως το DU Meter, είναι ελεύθερο στην χρήση του και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έτσι, μπορείς να ενεργοποιήσεις το NetSpeedMonitor στα Windows 8 και Windows 10 για να εμφανίσεις δωρεάν την ταχύτητα στο Internet στο Taskbar.
- Κάνε δεξί κλικ στο αρχείο του προγράμματος εγκατάστασης και στη συνέχεια, επέλεξε ιδιότητες.
- Εδώ, επιλέγεις “Συμβατότητα/Compatibility” και ενεργοποιείς το πλαίσιο ελέγχου δίπλα στην επιλογή “Εκτέλεση αυτού του προγράμματος σε λειτουργία συμβατότητας για/Run this program in compatibility mode for”. Κάνε κλικ στο κουμπί “Εφαρμογή/Apply”, στη συνέχεια, εγκατέστησε αυτήν την εφαρμογή όπως οποιαδήποτε άλλη κανονική εφαρμογή των Windows.
- Αφού εγκαταστήσεις την εφαρμογή, δεν θα δεις αλλαγές στον υπολογιστή σου, ωστόσο θα πρέπει να κάνεις ένα δεξί κλικ οπουδήποτε στη Γραμμή Εργασιών των Windows και στη συνέχεια, μετάβαση στη γραμμή εργαλείων -> NetSpeedMonitor.
- Τέλος, κάνε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση/Save”.
- Τέλος, επειδή αυτό το εργαλείο δεν προορίζεται στο να λειτουργήσει με τις συσκευές Windows 8 και Windows 10, για ορισμένους χρήστες ο μετρητής διαδικτύου μπορεί να κολλήσει στο μηδέν.
- Κάνε δεξί κλικ στην ανάγνωση NetSpeedMonitor (η οποία είναι κολλημένη στο μηδέν) και κάνε κλικ στο “Configuration”.
- Στην ενότητα “Διασύνδεση δικτύου/Network Interface” κάνε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού και επέλεξε το όνομα του προσαρμογέα Wi-Fi και κάνε κλικ στην επιλογή Εφαρμογή/Apply. Αν δεν γνωρίζεις τον προσαρμογέα WiFi του υπολογιστή σου, απλά επέλεξε ένα και εφάρμοσέ το και επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί.
- Τον προσαρμογέα Wi-Fi του υπολογιστή σου θα τον βρεις ανοίγοντας το “Device Manager” και στο μενού “Adapters Network”.