Tech News
3,297 προβολες

Στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε πλέον κωδικούς πρόσβασης – passwords. Δες γιατί

Γιατί στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε κωδικούς πρόσβασης passwords

Σύμφωνα με ένα δημοφιλές ρητό, οι κωδικοί πρόσβασης είναι σαν τα εσώρουχα. Πρέπει να τους αλλάζεις συχνά, να τους κρατάς απόρρητους και να μην τους μοιράζεσαι με κανέναν άλλο. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι στο μέλλον δεν θα χρειάζεσαι κωδικούς πρόσβασης. Τους λόγους μπορείς να τους δεις παρακάτω.

Λόγω του μεγάλου αριθμού εργαλείων και υπηρεσιών που χρησιμοποιήσουμε καθημερινά, ο αριθμός των κωδικών πρόσβασης που πρέπει να θυμόμαστε είναι τεράστιος. Επιπροσθέτως, με τα επίπεδα ασφαλείας να έχουν αυξηθεί, οι κωδικοί πρόσβασης που θα επιλέξεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς καθώς και ειδικούς χαρακτήρες.

Διάβασε επίσης: Τρόποι για να αυξήσεις την ασφάλεια του internet banking σου

Η εξέλιξη της τεχνολογίας αντικαθιστά τους κωδικούς πρόσβασης

Ευτυχώς, στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές εξαιρετικές εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς με ασφάλεια έναν τεράστιο αριθμό κωδικών πρόσβασης. Τι συμβαίνει όμως, όταν πρέπει να αλλάξετε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας μετά από μια ενδεχόμενη κακόβουλη επίθεση;

Σίγουρα, όλοι μας θα προτιμούσαμε μια αυτόματη μέθοδο αλλαγής τον κωδικό, από το να δημιουργήσουμε δεκάδες νέους κωδικούς και να τους επιβεβαιώσουμε μέσω email.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας ήδη έφερε τεράστιες καινοτομίες τα τελευταία χρόνια. Μία από τις σημαντικότερες είναι η σύνδεση των κωδικών πρόσβασης με βιομετρική τεχνολογία. Η βιομετρική τεχνολογία περιλαμβάνει λειτουργίες όπως η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, η αναγνώριση προσώπου και η σάρωση της ίριδας του ματιού. Οι ανωτέρω λειτουργίες ήδη χρησιμοποιούνται ραγδαία τόσο διάφορες εφαρμογές όσο και σε μια πληθώρα τεχνολογικών προϊόντων.

Πάμε να δούμε αναλυτικά, πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και η χρήση της βιομετρίας, συμβάλει στην σταδιακή εξαφάνιση των κωδικών πρόσβασης – passwords.

1. Τα βιομετρικά passwords είναι δύσκολο να παραβιαστούν

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Kapersky, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους λογισμικού προστασίας υπολογιστών και λοιπών συσκευών, το συνηθέστερο λάθος με τους κωδικούς είανι ότι οι χρήστες τους επαναχρησιμοποιούν σε διάφορες πλατφόρμες.

Επιπρόσθετα, περισσότεροι από τους μισού χρήστες, χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να προβλεφθούν και να παραβιαστούν. Αντικαθιστώντας λοιπόν τους κωδικούς πρόσβασης με βιομετρικές τεχνολογίες, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για παραβίαση των κωδικών σας.

Διάβασε επίσης: Δωρεάν Password Managers 

2. Αποτρέπει την πρόσβαση τρίτων

Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος είναι μοναδικά. Ακόμα και τα δίδυμα αδέρφια, διαθέτουν διαφορετικά βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα. Κατά συνέπεια, τέτοιες τεχνολογίες θα εμποδίσουν την είσοδο τρίτων, σε εφαρμογές και λογαριασμούς που δεν επιθυμείτε.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συγγενικά πρόσωπα αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς, επειδή ήταν εύκολο να μαντέψουν τον κωδικό ή την ερώτηση ασφαλείας ενός χρήστη.

3. Μπορεί να συγχρονιστεί παντού με ασφάλεια

Καθώς οι χρήστες έχουν όλο και περισσότερες συσκευές και οι πληρωμές μέσω κινητής τηλεφωνίας αυξάνονται, είναι όλο και πιο σημαντικό να βρούμε τρόπους για την προστασία όλων των σημείων πρόσβασης. Η βιομετρική με βάση το cloud προσφέρει την λύση σε ακριβώς αυτό το πρόβλημα.

Η βιομετρική φωνή με βάση το cloud και η αναγνώριση ίριδας με βάση το cloud είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά. Η πλατφόρμα που βασίζεται στο σύννεφο, σας επιτρέπει να διατηρείτε τα δεδομένα σας ασφαλή συνεχώς. Επειδή η βάση δεδομένων είναι αποθηκευμένη στο cloud, ακόμη και αν χάσετε τη συσκευή σας, οι βιομετρικές πληροφορίες σας εξακολουθούν να προστατεύονται.

4. Η νέα γενιά προσαρμόζεται ευκολότερα

Η νέα γενιά, έχει συνηθίσει την εξέλιξη και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά της. Αυτό σημαίνει ότι η υιοθέτηση των βιομετρικών τεχνολογιών θα γίνει πολύ ευκολότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το 75% των νέων κατόχων ενός τραπεζικού λογαριασμού, προτιμούν τις συσκευές βιομετρικής ασφάλειας για την διαχείριση των κωδικών τους και των λογαριασμών τους.

5. Οι νέες γενιές απαιτούν αμεσότερες λύσεις

Αρκετός κόσμος αναφέρει ότι οι νέες γενιές τα περιμένουν όλα έτοιμα. Δεν  θα λέγαμε ότι έχουν και τόσο άδικο, αφού τα άτομα νεότερης ηλικίας συνεχώς αναζητούν για πρακτικές λύσεις που θα τους εξοικονομήσει χρόνο και θα τους γλιτώσει από περιττό κόπο.

Μάλιστα, νέα πρότυπα ιστού, όπως το Fast Online Identity (FIDO) φέρνουν τον μελλοντικό αναγνώστη ακόμη πιο κοντά στην κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης. Για όσους δεν γνωρίζουν, το FIDO αποτελεί  ένα ανοιχτό πρότυπο για μια εύχρηστη και ασφαλή διεπαφή ελέγχου ταυτότητας και υποστηρίζεται από κολοσσούς του χώρου, όπως η Google, το PayPal και η Mastercard.

6. Εξοικονομεί χρήματα σε εταιρείες και επαγγελματίες

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του Ινστιτούτου Ponemon, κάθε χρόνο, οι μεγάλες επιχειρήσεις δαπανούν τεράστια ποσά για την ασφάλεια των δεδομένων. Οι παραβιάσεις μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Αυτό σημαίνει ότι η αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης με βιομετρικές τεχνολογίες, θα είναι σε θέση να εξαλείψει τις παραβιάσεις δεδομένων και φυσικά να μειώσει το κόστους που καταβάλουν κάθε έτος οι εταιρείες για την προστασία των δεδομένων αυτών.

7. Φέρνει κοινωνικές αλλαγές

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η χρήση βιομετρικών τεχνολογιών φέρνει τεράστιες κοινωνικές αλλαγές. Για παράδειγμα μπορεί να μειώσει διάφορες απάτες και περιπτώσεις διαφθοράς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νιγηρία, όπου μέσω της βιομετρικής τεχνολογίας, καταγράφει τους ψηφοφόρους κατά την διάρκεια των εκλογών, εξασφαλίζοντας έτσι την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Σίγουρα, όπως και στο παραπάνω παράδειγμα, η χρήση παρόμοιων τεχνολογιών μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας.

8. Δυνατότητα για μεγάλα κέρδη

Κακά τα ψέματα, όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες στοχεύουν στην αύξηση του κέρδους για μερικές εταιρείας. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στις τεχνολογίες για τον έλεγχος ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης. Ποιος ο λόγος άλλωστε που οι μεγάλες  εταιρείες  όπως Microsoft, Apple κλπ. έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας;

9. Ένα καινοτόμο τεχνολογικό αξεσουάρ

Το PayPal, μία από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες ηλεκτρονικού χρήματος, είναι ένας από τους πρωτοπόρους που αναπτύσσουν ενεργά νέες βιομετρικές τεχνολογίες. Μάλιστα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Wall Street Journal, οι τεχνολογίες με την χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων αποτελούν ξεπερασμένες λύσεις.

Αντίθετα, συνέστησε την προσέγγιση μιας «πραγματικής ενσωμάτωσης με το ανθρώπινο σώμα». Τα τεχνολογικά τατουάζ, μία από τις τελευταίες καινοτομίες του PayPal, κάνουν ακριβώς αυτό. Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από την ίδια την Paypal σε συνέδριο της εταιρείας, αποτυπώνεται η ιδέα για ένα τεχνολογικό τατουάζ το οποίο θα διαθέτει διάφορες βιομετρικές πληροφορίες όπως ΗΚΓ, EEG, θερμοκρασία σώματος καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία για ασύρματη σύνδεση.

Μάλιστα, ακόμη μία μεγάλη εταιρεία, έχει κυκλοφορήσει μια εξαιρετική λύση που βασίζεται στην βιομετρία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Nymi, ανέπτυξε μια συσκευή που ονομάζεται Nymi Band, η οποία χρησιμοποιεί τη μοναδική ηλεκτρική καρδιακή υπογραφή του χρήστη ως βιομετρική.

Με απλά λόγια, με την βοήθεια ειδικών αισθητήρων, η συσκευή συγχρονίζεται με τους χτύπους της καρδιάς του χρήστη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να θυμάται κωδικούς πρόσβασης, να ξεκλειδώνει διάφορες συσκευές κλπ. Μάλιστα, η συσκευή αποτελεί ένα πανέμορφο αξεσουάρ μόδας που διατίθεται σε τρία χρώματα και δύο μεγέθη.

11. Βρώσιμη έκδοση της βιομετρικής τεχνολογίας κωδικών πρόσβασης

Μια ακόμη πρωτότυπη και κάπως αμφιλεγόμενη ιδέα φέρνει και πάλι η εταιρεία Paypal. Αυτή τη φορά όχι για κάποιο τατουάζ, αλλά για την κατάποση χαπιών, τα οποία θα τροφοδοτούνται από τα υγρά του στομάχου και θα ανιχνεύουν τα επίπεδα γλυκόζης και άλλα εσωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος. Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα θα αποστέλλονται στη συνέχεια σε έναν εξωτερικό δέκτη.

Με απλά λόγια θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να «φάτε» τους κωδικούς πρόσβασής σας. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, αφού τέτοιες ιδέες απέχουν αρκετές δεκαετίες από την υλοποίησή τους. Μάλιστα, κάτι τόσο ακραίο, θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί από την κοινωνία.

Ίσως εάν δεν ήταν χάπια αλλά κάποιο νόστιμο μπισκότο, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. 

Διάβασε επίσης: Τσέκαρε αν ποτέ σε χάκαραν με αυτά εδώ τα Site

Tags: Ασφάλεια, κωδικοί, κωδικός, προστασία, Τεχνολογία

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version