Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν υπολογιστές γνωρίζουν πολύ καλά πως όλοι οι σκληροί δίσκοι κάποια στιγμή πεθαίνουν και, δυστυχώς, το κάνουν χωρίς να μας προειδοποιούν πρώτα. Όλοι έχουμε πέσει λίγο πολύ “θύματα” καμένων ή χαλασμένων σκληρών δίσκων χάνοντας σημαντικά αρχεία. Αν έπαθες κι εσύ το ίδιο στο παρελθόν και θέλεις να σιγουρευτείς πως δεν θα ξανά πάθεις κάτι τέτοιο, τότε θα χρειαστεί να βρεις ένα καλό πρόγραμμα για να κρατάς backup (αντίγραφα ασφαλείας).
Ακόμα κι αν έχεις έναν καλό και ακριβό SSD, κανένας δεν μπορεί να σου υποσχεθεί πως κάποια στιγμή δεν θα καεί ή δεν θα χαλάσει και θα χάσεις όλα σου τα αρχεία. Οπότε, μην αφήνεις τίποτα στην τύχη και σιγουρέψου πως όλα τα σημαντικά σου αρχεία έχουν κρατηθεί σε ένα σωστό backup αρχείο.
Σημείωση: Δοκιμάσαμε όλα τα παρακάτω προγράμματα στα Windows 10 και λειτούργησαν άψογα. Αυτό φυσικά σημαίνει πως θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα και σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, αλλά πάντα προτείνουμε τα Windows 10 αφού είναι το πιο σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα που υπάρχει αυτή την στιγμή (σε σύγκριση με τις παλαιότερες εκδόσεις).
Τα καλύτερα δωρεάν backup προγράμματα για τα Windows
1. EASUS Todo Back-up
Το EASUS Todo Backup είναι ένα από τα καλύτερα backup προγράμματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή για τα Windows. Συνήθως τα backups έρχονται με τρις διαφορετικές μορφές (τα ολοκληρωμένα, τα διαφορετικά και τα βαθμιαία) αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα σου επιτρέπει να δημιουργείς μέχρι και Linux boot discs για τις πιο δύσκολες στιγμές.
Ενώ το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν όποτε θέλουν backups και να προγραμματίζουν κάθε πότε θέλουν να γίνεται αυτόματο backup, από προεπιλογή το EASUS Todo κάνει backup αυτόματα μια φορά την εβδομάδα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, το πρόγραμμα σου επιτρέπει επίσης να κρυπτογραφήσεις τα backups.
Αν είσαι κάτοχος Android συσκευής, τότε θα χαρείς να μάθεις πως υπάρχει και διαθέσιμη εφαρμογή για το smartphone ή το tablet σου. Δυστυχώς, ωστόσο, το καλύτερο χαρακτηριστικό του EASUS που επιτρέπει στους χρήστες να κλονοποιούν τα αρχεία τους για να τα μεταφέρουν γρήγορα σε άλλους σκληρούς δίσκους ή SSDs βρίσκεται στην premium έκδοση.
2. Comodo Back-up
Το Comodo Backup είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα προγράμματα για να κρατάς backup και η δωρεάν έκδοση του θα σου καλύψει όλες τις απαραίτητες ανάγκες. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες του όχι μόνο να κρατάνε αντίγραφα ασφαλείας με έγγραφα και media αρχεία, αλλά αποθηκεύει επίσης και τα registry entries, τα e-mails, το ιστορικό του IM Chat, τα δεδομένα από τους browsers, ολόκληρους φακέλους μέχρι και τα partitions των σκληρών δίσκων.
Οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τα backup αρχεία είτε σε κάποιον σκληρό δίσκο που κατέχουν, είτε απευθείας στο Cloud, με την εταιρεία να παρέχει 90 ημέρες δωρεάν cloud χωρητικότητας για πάνω από 10GB δεδομένων. Για να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς την cloud υπηρεσία του Comodo θα χρειαστεί να πληρώσεις το συνδρομητικό μηνιαίο πακέτο.
Στην περίπτωση που δεν θέλεις να αποθηκεύεις τα αρχεία σου online, τότε μπορείς να τα αποθηκεύεις στον σκληρό σου δίσκο και από εκεί να τα μεταφέρεις σε ένα USB φλασάκι ή σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Μπορείς ακόμα να στείλεις ένα backup και μέσω e-mail στον εαυτό σου, οπότε από επιλογές το πρόγραμμα σου παρέχει τις πιο βασικές και σημαντικές.
Μπορείς ακόμα να προγραμματίσεις το Comodo να κάνε αυτόματα backups κάθε λίγα λεπτά, μια φορά την ημέρα, την εβδομάδα ή και τον μήνα. Μπορείς ακόμα να το προγραμματίσεις ώστε να κάνει αυτόματο backup με την εκκίνηση του υπολογιστή.
3. AOMEI Back-upper Standard
Το AOMEI Backupper Standard είναι άλλο ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για να κρατάς αντίγραφα ασφαλείας στα Windows και έρχεται κι αυτό με εξαιρετικές επιλογές και χαρακτηριστικά. Μπορείς να αντιγράψεις αρχεία, φακέλους και ολόκληρα partitions είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα ώστε να τα μεταφέρεις σε εξωτερικούς σκληρούς. Όπως και το Comodo, έτσι και το AOMEI παρέχει την επιλογή να δημιουργείς ολοκληρωμένα, διαφορετικά ή βαθμιαία backups και σου επιτρέπει να κρυπτογραφήσεις τα αρχεία βάζοντας έναν κωδικό πρόσβασης.
Τέλος, μπορείς να δημιουργείς ολοκληρωμένα images του συστήματος με το AOMEI Backupper Standard, αλλά δεν μπορείς να τα κλονοποιήσεις για να μεταφέρεις τα αρχεία σε άλλον σκληρό χωρίς να έχεις το συνδρομητικό πακέτο.
4. Paragon Back-up and Recovery
Ενώ το Paragon Backup and Recovery παρέχει πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα προγράμματα που προσθέσαμε στη λίστα, διαφέρει από τους ανταγωνιστές του. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες του να κάνουν backup σε διάφορες μορφές (Microsoft PC Image file (VHD), VMWare Image file (VMDK) και, φυσικά, σε PVHD).
Το πρόγραμμα σου επιτρέπει επίσης να συμπιέσεις τα αρχεία σου ώστε να πιάνουν λιγότερο χρόνο και μπορείς να αφαιρέσεις συγκεκριμένους τύπους αρχείων απ’ το να αποθηκεύονται στα backups.
Αν και το Paragon είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, έχε κατά νου πως σου επιτρέπει να δημιουργείς αρχεία μέχρι 200MB (για μεγαλύτερα αρχεία θα χρειαστεί να πάρεις την premium έκδοση).
5. Genie Timeline Free
Το Genie Timeline έχει σίγουρα ένα από τα καλύτερα και πιο φιλικά περιβάλλοντα χρήσης σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προγράμματα που προσθέσαμε στη λίστα. Μπορεί να κρατήσει backup με αρχεία και φακέλους και να τα μεταφέρει αυτόματα σε εξωτερικούς σκληρούς ή στον υπάρχον. Όπως και το Paragon, έτσι και το Genie Timeline σου επιτρέπει να αφαιρέσεις συγκεκριμένους τύπους αρχείων από τα backups και να επεξεργάζεσαι χειροκίνητα τους φακέλους και τα αρχεία από τα backups αρχεία σου.
Αυτό που κάνει το Genie Timeline να ξεχωρίζει είναι η iOS εφαρμογή του η οποία σου επιτρέπει να παρακολουθεις το σύστημα αρχείων σου από το iPhone ή το iPad σου.
Ωστόσο, ακόμα κι αν η δωρεάν έκδοση του Genie Timeline έρχεται με μερικά πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες των χρηστών του. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις αυτόματα backups και δεν μπορείς να κρυπτογραφήσεις τα υπάρχον. Για να έχεις όλα τα χαρακτηριστικά διαθέσιμα τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις για την συνδρομητική του έκδοση.
Εσύ ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς για να κρατάς backup στον υπολογιστή σου; Πιστεύεις πως ξεχάσαμε να προσθέσουμε κάποιο στη λίστα; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.
9 Σχόλια. Leave new
GoodSync και τα μυαλά στα κάγκελα. Ακόμα και αν αλλάξω ένα κλικ σε έγγραφο, θα το βρει μέσα στα 700 γίγα αρχείων που έχω και θα το αλλάξει.
[…] Διάβασε επίσης: Backup – Τα καλύτερα προγράμματα για να κρατάς αντίγραφα … […]
καλησπέρα και καλά Χριστούγεννα, και σε εμένα ο προγραμματιστής μου, μου πρότεινε το Cobian σαν το καλύτερο, αλλά επειδή θέλω να είναι στα Ελληνικά βρήκα αυτά τα δύο, το ελληνικότατο Xarka Backup, και το Fbackup που υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα, θα τα δοκιμάσω και θα επανέλθω, ευχαριστώ για την γνώση που μας χαρίζετε
Σε ευχαριστούμε για τις προτάσεις! Αναμένουμε να ακούσουμε νεότερα σου για το αν έκαναν αυτά τα δύο προγράμματα σωστά την δουλειά ή όχι.
[…] Σημείωση: Προτού χρησιμοποιήσεις την τελευταία επιλογή, κράτα πρώτα αντίγραφα ασφαλείας με κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα. […]
Cobian backup. Δοκιμάστε το και ξεχάστε το. 8 χρόνια δεν παρουσίασε την παραμικρή αστοχία. Free.
Σε ευχαριστούμε για την πρόταση σου @ambreou:disqus, θα δοκιμάσουμε το πρόγραμμα το συντομότερο.
[…] πρόσφατους drivers, πάρε ένα λεπτό από τον χρόνο σου και χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα για να κρατήσεις αντίγραφ… (αν και πολλά από τα παρακάτω προγράμματα παρέχουν […]
[…] και την εγκατάσταση της νέας έκδοσης, σιγουρέψου πως έχεις κρατήσει backup (αντίγραφα ασφαλείας) του λειτουργικού σου συστήματος ώστε να το […]