Έχουμε ήδη μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για το τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Εν ολίγοις, το AI (Artificial Intelligence) έχει να κάνει με τη δημιουργία μηχανών και προγραμμάτων που έχουν τη δική τους σκέψη και λογική. Συνδυάζει την επιστήμη των υπολογιστών και την επιστήμη των δεδομένων προκειμένου τα λύνει τα προβλήματά μας. Υπάρχουν όμως διαφορετικά επίπεδα; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα 4 επίπεδα – μορφές της τεχνητής νοημοσύνης.
1. Η πρώτη από τις 4 μορφές της τεχνητής νοημοσύνης: Reactive machines
Το πρώτο και πιο βασικό είδος AI είναι τα Reactive Machines. Οι προγραμματιστές κατασκευάζουν τα Reactive Machines γύρω από πολύπλοκα σύνολα κανόνων. Εκτός από αυτούς τους κανόνες, μπορεί να περιλαμβάνουν νευρωνικά δίκτυα που τους επιτρέπουν να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται στη στιγμή.
Είναι κρίσιμο, ωστόσο, ότι αυτός ο τύπος τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να δημιουργήσει αναμνήσεις ή να ενεργήσει με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες. Επειδή δεν μπορούν να δημιουργήσουν αναμνήσεις, δεν μπορούν να πάρουν περιστατικά του παρελθόντος, ακόμα και αυτά που τους συνέβησαν, και να τα χρησιμοποιήσουν για να πάρουν νέες αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζονται στα σενάρια και τις πληροφορίες που καλύπτονται από τα σύνολα των κανόνων τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα μηχανήματα που παίζουν σκάκι ή ακόμα και οι μηχανές συστάσεων στις streaming πλατφόρμες.
2. Limited Memory
Αντίθετα με τα Reactive Machines, υπάρχουν και AI μηχανές που έχουν περιορισμένη μνήμη. Ενώ ούτε αυτές οι μηχανές δε δημιουργούν αναμνήσεις, έχουν επίγνωση του πρόσφατου παρελθόντος και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγουν εκείνη τη στιγμή για να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους.
Τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα είναι το καλύτερο παράδειγμα. Παρακολουθούν συνεχώς τις συνθήκες γύρω τους, δηλαδή τι κάνουν τα άλλα οχήματα, πού βρίσκονται τα αντικείμενα, πώς κινούνται οι πεζοί κ.λπ. Στη συνέχεια, διατηρούν αυτές τις πληροφορίες σε προσωρινή κατάσταση για να επηρεάσουν τις ενέργειές τους.
Διάβασε επίσης: Τι είναι το Deep Fake και για τι είναι ικανή αυτή η AI τεχνολογία;
3. Theory of Mind
Με το Theory of Mind, πλησιάζουμε πιο κοντά στην επιστημονική φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των reactive και limited memory μηχανών. Αλλά προσθέτει ένα κρίσιμο και πολύπλοκο κομμάτι της κατανόησης: Ότι τα έμβια όντα (άνθρωποι, ζώα κ.λπ.) γύρω τους έχουν ένα πράγμα που ονομάζεται «μυαλό».
Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη καταλάβει ότι άλλα πλάσματα έχουν μυαλό, τότε μπορεί να καταλάβει ότι θα πρέπει να μάθει και να προσαρμόσει τις αποφάσεις της βάσει αυτών. Κατόπιν καταλαβαίνει ότι τα μυαλά δημιουργούν σκέψεις και συναισθήματα και ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά.
Δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε απτά παραδείγματα για το Theory of Minf. Ωστόσο, αναμένουμε στο μέλλον να δούμε τέτοιου είδους ρομπότ.
4. Η 4η και τελευταία από τις μορφές της τεχνητής νοημοσύνης: Self Aware
Το Self Aware αποτελεί το τελευταίο επίπεδο και την πιο περίπλοκη μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Οι μηχανές αυτού του είδους είναι ουσιαστικά οντότητες που έχουν τη δική τους συνείδηση. Έχουν επίγνωση της ύπαρξής τους και των εσωτερικών τους καταστάσεων και μπορούν να δημιουργήσουν αναμνήσεις και να κάνουν προβλέψεις.
Επίσης, έχουν επίγνωση της συνείδησης άλλων οντοτήτων και μπορούν να τις χρησιμοποιούν για να λαμβάνουν αποφάσεις. Το σημαντικό είναι ότι μπορούν να μάθουν και να γίνουν πιο έξυπνες με βάση τις εμπειρίες τους.
Το Self Aware AI δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα όπως είναι προφανές. Απαιτεί μία διαφορετική λογική προγραμματισμού και γι’ αυτόν τον λόγο προβλέπεται ότι θα αργήσει να “έρθει”.
Διάβασε επίσης: Εικονική πραγματικότητα: Τι είναι, πώς λειτουργεί και σε ποιους κλάδους χρησιμοποιείται;