Οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας μας θα κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Τις περισσότερες (αν όχι όλες) τις φορές οι αρνητικές σκέψεις γίνονται σχεδόν αυτόματα, λες και μέσα στο κεφάλι μας έχουμε μια μηχανή παραγωγής σκέψεων, οι οποίες δε σταματάνε. Μπορεί να σκεφτόμαστε τι μπορεί να πάει στραβά στο μέλλον και αναλωνόμαστε σε συγκεκριμένες άσχημες στιγμές που περάσαμε στο παρελθόν. Από ένα σημείο και μετά μας επηρεάζουν τόσο πολύ, που χάνουμε την πραγματική αξία της ζωής μας. Είναι λες και μας ρουφάνε «ενέργεια».
Όπως οι περισσότεροι, έτσι και εγώ αντιμετωπίζω πολύ συχνά αρνητικές σκέψεις οι οποίες ξεπηδάνε από κάθε κρυφή γωνία του μυαλού μου. Παρακάτω μπορείς να δεις μερικές προτάσεις για την διαχείρισης τους.
Αναγνώρισε τις αβάσιμες αρνητικές σκέψεις
“Οι αρνητικές σκέψεις μένουν μαζί μας γιατί τις πιστεύουμε. Όχι γιατί τις θέλουμε ή τις επιλέγουμε» Andrew J. Bernstein
Το μυαλό μας είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο στο να μας πείθει πότε μια κατάσταση είναι αληθινή ακόμα και αν αυτή δεν ανήκει στην πραγματικότητα. Αυτό το πετυχαίνει κυρίως με γενικές σκέψεις για ένα συμβάν. Οι γενικές σκέψεις είναι η γενέτειρα των αρνητικών σκέψεων. Μερικά παραδείγματα:
Διαχωρίζουμε μια κατάσταση σε «άσπρο» και «μαύρο». Αδυνατούμε να δούμε την κατάσταση όπως έχει και την κατατάσσουμε στην μια μεριά του δίπολου. Ξεχνάμε ότι τα περισσότερα πράγματα δεν ανήκουν στα άκρα, αλλά σε ένα μεγάλο φάσμα.
Λαμβάνουμε την ευθύνη για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Θεωρούμε τον εαυτό μας υπεύθυνο για τετριμμένες καταστάσεις. Όπως «δεν μου χαμογέλασε σήμερα, μάλλον έκανα κάτι που τον αναστάτωσε».
Φέρνουμε την καταστροφή. Φτιάχνουμε άσχημα σενάρια για το μέλλον, χωρίς να έχουμε ενδείξεις. Πολύ πιθανό να το δικαιολογήσουμε την καταστροφολογία μας, βάζοντας μπροστά τα συναισθήματα μας. Για παράδειγμα «Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αυτό γιατί το νιώθω».
Σχετικό άρθρο: Ποιός φταίει όταν θυμώνεις
Μην αντιστέκεσαι στις αρνητικές σκέψεις
Η επιβίωση των αρνητικών μας σκέψεων βασίζεται στην αντίσταση που έχουμε για αυτές. Η μη-αποδοχή είναι η κινητήριος δύναμη για τις αρνητικές μας σκέψεις. Είναι πολύ εύκολο να πούμε «από εδώ και πέρα θα αποδέχομαι τις αρνητικές μου σκέψεις» και πολύ δύσκολο να το κάνουμε από την πρώτη φορά με 100% επιτυχία. Όσο περισσότερο βαδίζουμε προς την αποδοχή τόσο θα μπορούμε να τις διαχειριστούμε.
Δεν υπάρχει μάχη, αλλά διαχείριση
Καλώς ή κακώς οι αρνητικές σκέψεις θα υπάρχουν όσο θα υπάρχουν και οι θετικές. Ανακοινώνοντας πόλεμο ενάντια στις αρνητικές σκέψεις σου, απλά τις ενισχύεις ακόμα περισσότερο. Ακόμα και αν το κάνεις, σε αυτή τη μάχη δεν υπάρχει νικητής και χαμένος, αλλά ένας άνθρωπος που θα ζει μέσα στο κεφάλι του και όχι έξω στον κόσμο.
Πως μπορείς σε πρακτικό μέρος να αποδεχτείς τις αρνητικές σκέψεις σου;
Παρατήρησε την αναπνοή σου και το σώμα σου
«Πολλές φορές θα πούμε ότι σκεφτόμαστε, λες και το κάνουμε εμείς. Θα είμασταν πιο ακριβείς αν λέγαμε ότι οι σκέψεις συμβαίνουν σε εμάς. Σπάνια συμβαίνουν με τη δικιά μας έγκριση» Echkart Tolle
Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου και άσε τις αρνητικές σκέψεις να φύγουν παρατηρώντας την αναπνοή σου. Η παρατήρηση της αναπνοής αποτελεί τον πιο απλό και παράλληλα τον ποιο βασικό τρόπο διαλογισμού. Όταν κλείνεις τα μάτια σου και παρατηρείς την αναπνοή σου, τότε θα έρθουν σαν ένα παλιρροϊκό κύμα όλες οι αρνητικές σκέψεις που προσπαθείς να αποφύγεις. Σκοπός όπως είπαμε είναι η παρατήρηση και όχι η γρήγορη φυγή.
Δεν είναι ανάγκη να κάθεσαι οκλαδόν σε ένα μικρό μαξιλαράκι σε έναν μακρινό ναό :P. Μπορείς να παρατηρήσεις την αναπνοή σου και ενώ περπατάς με τα μάτια ανοιχτά. Σιγά σιγά θα μάθεις να αφήνεις μερικές αρνητικές σκέψεις να περνάνε ενώ εσύ θα τις παρατηρείς.
Μια πρακτική λύση: Δώσε 2 λεπτά την ημέρα και παρατήρησε την αναπνοή σου. Μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένος σε αυτήν για 2 λεπτά; Μην προσπαθήσεις να την αλλάξεις, μην προσπαθείς να την επιβραδύνεις, απλά παρατήρησε την.
Προσωπικά με αυτό τη μέθοδο κατάλαβα δύο πολύ σημαντικά πράγματα:
Οι αρνητικές μου σκέψεις δεν παράγονται από εμένα, έρχονται από μόνες τους
Μπορώ να επιλέξω αν θα ταυτιστώ μαζί τους ή όχι.
Σχετικό άρθρο: Το κυνήγι για την ευτυχία, οδηγεί στην καταστροφή της
Μίλα σε κάποιον για τις αρνητικές σου σκέψεις
Πολλές φορές αυτά που λέμε στον εαυτό μας, ακούγονται γελοία αν τα εκφράσουμε σε κάποιον άλλον. Μίλα στην οικογένεια σου και σε φίλους για τις αρνητικές σκέψεις που σε προβληματίζουν. Όταν τις εκφράσεις και δώσεις την σωστή προσοχή τότε και αυτές θα εξαφανιστούν ή θα μειωθούν σημαντικά.
Αν έχεις αρνητικές σκέψεις για έναν κοντινό σου άνθρωπο, τότε εξέφρασε τες. Το βασικό στοιχείο είναι να μην τον κατηγορήσεις, αλλά να του εκφράσεις αυτά που σκέφτεσαι. Θα ανακαλύψεις ότι τις περισσότερες φορές έχεις κάνει λάθος εκτίμηση για πολλές συμπεριφορές.
Κάνε μια χειρωνακτική εργασία
Το να φτιάχνεις τον κήπο σου, να συμμαζεύεις ή να βοηθάς κάποιον άλλον άνθρωπο είναι ίσως η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να σου δώσω. Όταν κάνεις κάτι παραγωγικό μαθαίνεις στον εγκέφαλο σου να ξεφεύγει από την ατέρμονες αρνητικές σκέψεις. Δημιουργείς πράγματα με τα ίδια σου τα χέρια και ηρεμείς μέσα σου. Καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά που σκέφτεσαι ξανά και ξανά ίσως να μην έχουν τόσο σημασία.
Οπότε άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να δημιουργήσει. Γύρνα πίσω σε ένα παλιό σου hobby για όση ώρα θέλεις, γράψε διάφορες ιδέες για καινούργια πράγματα που θέλεις να κάνεις στη δουλειά σου.
Μια φιλική συμβουλή: Όταν κάνεις μια δραστηριότητα, αφέσου πλήρως στην σε αυτήν. Το να σκέφτεσαι «μαζεύω τον χορό μου για να νιώσω καλύτερα», απλά ενισχύεις τα αρνητικά σου συναισθήματα. Συγκεντρώσου 100% στην εκάστοτε δραστηριότητα και στο παρόν.
Συνοψίζοντας
- Παρατήρησε τις αβάσιμες σκέψεις σου και κατέρριψε τες
- Δοκίμασε να παρατηρήσεις τον αναπνοή σου για 2 λεπτά.
- Αποδέξου ότι θα υπάρχουν τόσες αρνητικές σκέψεις, όσο και θετικές.
- Η δημιουργικότητα είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο στις αρνητικές σκέψεις.
Δεν υπάρχουν Σχόλια
[…] Δεν γίνεται να μην νιώσεις ποτέ ξανά άγχος και να είσαι 100% ήρεμος. Μπορείς όμως να μάθεις να το διαχειριστείς. […]