Mobile
4,839 προβολες

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Πηγαίνοντας μια βόλτα στο παρελθόν του Android, αν ήθελες κάποτε να γίνεις beta tester και να δοκιμάσεις μια δοκιμαστική εφαρμογή ώστε να λαμβάνεις τα νεότερα updates, θα έπρεπε να την κάνεις sideload μαζί με την σταθερή έκδοση. Πλέον, η Google παρέχει τα “beta channels” στο Play Store, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να λαμβάνεις όλα τα νεότερα δοκιμαστικά updates μιας εφαρμογής γρήγορα και εύκολα.

Σε αντίθεση με τον παλιό τρόπο, όπου είχες δύο εφαρμογές, μια με τη σταθερή έκδοση και μια με τη δοκιμαστική έκδοση, όταν γράφεσαι ως beta tester σε μια εφαρμογή μέσω του Play Store, η σταθερή έκδοση αντικαθιστάται από την δοκιμαστική έκδοση. Αυτό σημαίνει πως θα πάψεις να λαμβάνεις σταθερές ενημερώσεις και θα λαμβάνεις μόνο τις δοκιμαστικές.

Εκτός από εφαρμογές όπως του Google Chrome για παράδειγμα, που παρέχουν ξεχωριστές εφαρμογές όπως το Chrome Beta, το Chrome Dev και το Chrome Canary, ή όπως τον Opera Browser Beta, οι περισσότερες άλλες εφαρμογές παρέχουν τα δικά τους beta channels στα οποία μπορείς να εγγραφείς.

Για παράδειγμα, ας δούμε πως λειτουργεί η επίσημη εφαρμογή του Facebook για τις Android συσκευές. Το Facebook παρέχει beta channels για τους χρήστες που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά που δοκιμάζει το Facebook προτού τα περάσει στην σταθερή επίσημη έκδοση του. Αυτό σημαίνει πως αυτοί οι χρήστες ονομάζονται beta testers και βοηθάνε το κοινωνικό δίκτυο να βρει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν (bugs) και παρέχουν συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής. Αν και η εταιρεία τεχνικά αποκαλεί αυτές τις ενημερώσεις ως “alpha builds”, χρησιμοποιούν τα beta channels του Google Play για να παρέχουν πρόσβαση στους χρήστες τους.

Πως να βρεις εφαρμογές που παρέχουν πρόσβαση στις δοκιμαστικές τους εκδόσεις και να γίνεις beta tester

Μπορεί κάποια στιγμή στο παρελθόν να είχες υπάρξει beta tester σε κάποια εφαρμογή, ή μπορεί και όχι. Όπως και να ‘χει, για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, σημαίνει πως ενδιαφέρεσαι να βρεις τον ευκολότερο τρόπο για να γίνεσαι beta tester σε δοκιμαστικές εκδόσεις Android εφαρμογών. Δυστυχώς, και θα στο πούμε εν συντομία, δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος για να βρίσκεις εφαρμογές και να γίνεσαι beta tester σε αυτές. Θα πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς ποιες εφαρμογές παρέχουν πρόσβαση στις δοκιμαστικές τους εκδόσεις.

Διάβασε επίσης: Αποκλεισμός εισερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων

Αν δεν σε πειράζει αυτό, τότε θα χρειαστεί μέσω της Android συσκευές σου να μπαίνεις σε κάθε εφαρμογή και να πηγαίνεις τέρμα κάτω, στο τέλος της σελίδας της εφαρμογής στο Play Store, και να βλέπεις αν υπάρχει ένα παραθυράκι το οποίο γράφει “Become a beta tester (Γίνε υπεύθυνος δοκιμών beta)”. Αν υπάρχει, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στις δοκιμαστικές εκδόσεις αυτή της εφαρμογής κάνοντας κλικ στο “I’M IN (ΝΑΙ)”.

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο “Join (Συμμετοχή)”.

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μπορείς να πας στις ενημερώσεις των εφαρμογών σου μέσα από το Play Store και να ενημερώσεις αυτή την εφαρμογή στην πιο πρόσφατη δοκιμαστική της έκδοση.

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Και πάλι, αυτός δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να ψάχνεις εφαρμογές που παρέχουν πρόσβαση στις δοκιμαστικές τους εκδόσεις. Τα καλά νέα, παρόλα αυτά, είναι πως υπάρχει μια επέκταση για τον Google Chrome (και τον Vivaldi και τον Opera) που ονομάζεται Toolbox for Google Play Store. Αυτή η επέκταση όχι μόνο θα σε ενημερώνει για το πότε υπάρχει μια εφαρμογή διαθέσιμη ως beta, αλλά θα σου παρέχει και συνδέσμους προς τις λίστες του AppBrain, του Android Policecoverage της εφαρμογής και APK downloads από το APKMirror.

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Αν βρεις μια εφαρμογή η οποία σε ενδιαφέρει και παρέχει δοκιμαστικές εκδόσεις, απλά κάνε κλικ στο “Join Beta” κουμπί της εφαρμογής στο Google Play, και αυτό θα σε μεταφέρει στην testing σελίδα της εφαρμογής. Από εκεί, απλά κάνε κλικ στο “Become a Tester” και είσαι έτοιμος.

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Αν έχεις την εφαρμογή ήδη εγκατεστημένη στην συσκευή σου, απλά πάνε στις ενημερώσεις για να λάβει τις δοκιμαστικές εκδόσεις.

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Πως να διαχειριστείς τις beta εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε πως σου παρέχεται η δυνατότητα να βγεις από το testing πρόγραμμα μιας εφαρμογής όποτε θέλεις – κάτι που θα φέρει την εφαρμογή πίσω στην σταθερή της έκδοση και δεν θα λαμβάνει άλλο δοκιμαστικές ενημερώσεις. Για να το κάνεις αυτό, υπάρχουν διαφορετικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.

Αρχικά, μπορείς να πας πίσω στην σελίδα του Google Play από τον browser σου (ξανά, με τη χρήση της εγκατεστημένης επέκτασης Toolbox for Google Play) και να κλικάρεις στο “Enrolled in beta” σύνδεσμο.

Πως να διαχειριστείς τις beta εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει
Κάνε κλικ στο “Enrolled in beta”.
Πως να διαχειριστείς τις beta εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει
Κάνε κλικ στον σύνδεσμο “Leave the program” για να επιστρέψεις την εφαρμογή στην σταθερή της έκδοση.

Μπορείς επίσης να διαχειριστείς όλες τις beta εφαρμογές στις οποίες έχεις εγγραφεί ως beta tester απευθείας μέσα από το Google Play Store της συσκευής σου. Άνοιξε την εφαρμογή Google Play, άνοιξε το μενού από τα αριστερά και επέλεξε “My apps & games (Οι εφαρμογές/παιχνίδια μου)”.

Κάνε κλικ στην καρτέλα “Beta” κι εκεί θα βρεις όλες τις beta εφαρμογές που έχεις εγκατεστημένες.

Πως να διαχειριστείς τις beta εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει

Όταν πατάς σε μια εφαρμογή από αυτή τη λίστα, θα παρατηρήσεις μια ειδοποίηση στο επάνω μέρος η οποία σε ενημερώνει πως είσαι beta tester γι ‘αυτή την εφαρμογή. Δυστυχώς, δεν μπορείς να βγεις από εκεί, απλά σε ενημερώνει.

Για να βγεις από beta tester, θα χρειαστεί να σκρολάρεις προς τα κάτω και στο τέλος της σελίδας θα βρεις το παραθυράκι που προηγούμενος έγγραφε να γίνεις beta tester. Αυτή τη φορά, θα σου επιτρέπει να κάνεις κλικ στο “LEAVE (ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ)” ώστε να βγεις από το testing πρόγραμμα της εφαρμογής.

Αποχώρηση από το beta testing


Το testing πρόγραμμα του Google Play είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για χρήστες που λατρεύουν να λαμβάνουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά μιας νέας εφαρμογής και να τα δοκιμάζουν. Αν και η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες δοκιμαστικές εκδόσεις είναι αρκετά σταθερές για να τις λειτουργήσεις, ίσως σου παρουσιάσουν προβλήματα με νέες ενημερώσεις. Να θυμάσαι πως χρησιμοποιείς μια δοκιμαστική έκδοση και όχι μια σταθερή έκδοση.

Επίσης, όσο είσαι beta tester σε μια εφαρμογή, αντί για να αξιολογήσεις αυτή την εφαρμογή στο Play Store, θα έχεις τη δυνατότητα να στείλεις απευθείας ειδοποίηση στους developers για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ή για κάτι που δεν σου άρεσε.

Tags: Android, Android εφαρμογές, Beta, Beta Testing, Εφαρμογές

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: