Desktop ToolsΔωρεάν προγράμματα
10,597 προβολες
3 Σχόλια

Ανάκτηση Δεδομένων – Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων - Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε έναν οδηγό για την ανάκτηση δεδομένων από εσωτερικό ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Στο παρελθόν αναφερθήκαμε για το πως μπορείς να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία ενός σκληρού δίσκου με τη χρήση του Wondershare Data Recovery, ενός δωρεάν και αξιόπιστου προγράμματος το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει όλα τα διαγραμμένα αρχεία από έναν σκληρό δίσκο.

Αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έλυσε το πρόβλημα σε κάποιους χρήστες, με αποτέλεσμα να παραμένουν με διαγραμμένα αρχεία και χωρίς να ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Σε αυτό τον οδηγό, θα δούμε δύο ακόμα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε πρόσφατα σε έναν HDD και έναν SSD σκληρό δίσκο για να δούμε κατά πόσο καλή δουλειά κάνουν.

Διάβασε επίσης: Επαναφορά διαγραμμένων αρχείων: Πως να σώσεις τα αρχεία σου

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ανάκτηση δεδομένων

Προτού κατεβάσεις, εγκαταστήσεις και ακολουθήσεις τον οδηγό μας για να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω πληροφορίες οι οποίες μπορεί να σε βοηθήσουν αρκετά.

Άλλο SSD και άλλο HDD

Ο τύπος ενός σκληρού δίσκου παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάκτηση των δεδομένων. Αν ο υπολογιστής σου φοράει HDD σκληρό δίσκο, τότε ακόμη κι αν διαγράψεις τα αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, τα δεδομένα αυτά δεν θα διαγραφούν οριστικά σε φυσικό επίπεδο. Αντίθετα, θα παραμείνουν εκεί που ήταν, με τη διαφορά πως το λειτουργικό μας σύστημα δεν θα είναι σε θέση να τα δει. Γι ‘αυτό άλλωστε και τα περισσότερα προγράμματα είναι σε θέση να ανακτήσουν τα διαγραμμένα αρχεία μας.

Σε έναν SSD σκληρό δίσκο από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι SSD δίσκοι διαθέτουν τη λειτουργία TRIM, η οποία διαγράφει σε φυσικό επίπεδο τα δεδομένα για να βελτιώσει την απόδοση του δίσκου. Το καλό είναι πως δεν εφαρμόζουν όλοι οι SSDs τη συγκεκριμένη λειτουργία – διαφέρει σε κάθε μοντέλο το SSD controller – καθώς κάποιοι αντικαθιστούν τα διαγραμμένα αρχεία με άλλα ή με μηδενικά, και άλλοι τα διαγράφουν μόνο όταν τους δοθεί η εντολή garbage collecton (η οποία εκτελεί την διαγραφή).

Πως να γίνει σωστή ανάκτηση δεδομένων

Για να καταφέρει ένα πρόγραμμα να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα γίνεται, χωρίς αυτά να παρουσιάσουν στη συνέχεια πρόβλημα, θα χρειαστεί να κάνεις κάποια πράγματα αρχικά.

1. Μην επιλέξεις να ανακτηθούν τα διαγραμμένα αρχεία σου στον ίδιο σκληρό δίσκο από τον οποίο διαγράφηκαν. Τα αρχεία θα πρέπει να ανακτηθούν σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο.

2. Αν προσπαθείς να ανακτήσεις τον σκληρό δίσκο που περιέχει και τα Windows σου, δηλαδή τον C:/, τότε αφαίρεσε τον από τον υπολογιστή σου και αντικατέστησε τον με έναν άλλο σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, σύνδεσε τον ως εξωτερικό δίσκο και προσπάθησε να ανακτήσεις τα αρχεία του.

3. Στην περίπτωση όπου ο σκληρός δίσκος βγάζει το σφάλμα “This disk needs to be formatted“, μην το κάνεις format. Αντιθέτως, κάνε την ανάκτηση καθώς βγαίνει αυτό το σφάλμα. Αν κάνεις format, είναι πιο δύσκολο για ένα πρόγραμμα να ανακτήσει τα αρχεία.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα προγράμματα για την ανάκτηση δεδομένων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερε να ανακτήσει το 80 τοις εκατό των διαγραμμένων αρχείων από έναν HDD σκληρό δίσκο, και το 67% από έναν SSD σκληρό δίσκο.

Για να ανακτήσεις τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο με το Recuva, αρχικά θα χρειαστεί να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις και το Ccleaner, αν δεν θέλεις το εγκαταστήσεις και αυτό (το οποίο δεν χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση) απλά μην το επιλέξεις.

1. Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, θα δεις το παρακάτω παράθυρο το οποίο σε ρωτάει από ποιον σκληρό δίσκο θέλεις να κάνεις ανάκτηση δεδομένων. Στην δική μου περίπτωση, ήθελα να κάνει ανάκτηση δεδομένων από τον εξωτερικό σκληρό μου δίσκο, ο οποίος είναι ο D:/ και είναι HDD.

2. Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο, πάτα στο “Next” και στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα σε ρωτήσει αν θέλεις να κάνει “Deep Scan“. Το Deep Scan θα χρειαστεί αρκετή ώρα έως ότου ολοκληρωθεί, αλλά θα ανακτήσει σίγουρα όσα πιο πολλά αρχεία γίνεται. Αν λοιπόν δεν το επιλέξεις και δεις ότι έκανε ανίχνευση αλλά δεν βρήκε τα διαγραμμένα αρχεία σου, τότε επέλεξε το Deep Scan και πάτα “Start” για να ξεκινήσει την ανίχνευση.

Η ανίχνευση με ενεργοποιημένο το Deep Scan θα χρειαστεί να ολοκληρώσει 3 στάδια. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων σου θα χρειαστεί και η ανάλογη ώρα. Σε έναν HDD σκληρό δίσκο ο οποίος έγινε format και χάθηκαν αρχεία σε συνολικό μέγεθος 425GB, χρειάστηκε περίπου 13 ώρες έως ότου το Recuva να ολοκληρώσει την ανίχνευση.

3. Μόλις η ανίχνευση ολοκληρωθεί θα σου εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο από το οποίο θα έχεις τη δυνατότητα να δεις ποια αρχεία κατάφερε το πρόγραμμα να ανακτήσει. Επέλεξε συγκεκριμένα αρχεία ή όλα μαζί και επέλεξε το “Recover“.

Σημείωση: Μόλις πατήσεις στην επιλογή ‘recover‘ θα σε ρωτήσει που θέλεις να αποθηκεύσεις όλα τα αρχεία που ανέκτησε το πρόγραμμα. Αποθήκευσε τα σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που έκανες ανάκτηση ειδάλλως δεν θα γίνει σωστά. Για παράδειγμα, τα ανακτημένα αρχεία του εξωτερικού σκληρού μου τα έκανα ανάκτηση στον εσωτερικό σκληρό μου δίσκο.

4. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκτηση δεδομένων, θα εμφανιστεί ένα παραθυράκι το οποίο θα σε ειδοποιήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μπορείς να το κλείσεις και να δεις όλα τα αρχεία τα οποία ανακτήθηκαν.

Το Recuva έχει αφήσει αρκετούς χρήστες ευχαριστημένους από τα αποτελέσματα του. Είναι ένα εργαλείο το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με ενεργοποιημένο το Deep Scan του μπορεί να κάνει θαύματα. Αλλά στην περίπτωση που ούτε αυτό καταφέρει να ανακτήσει τα διαγραμμένα δεδομένα από τον σκληρό σου δίσκο, υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα που ίσως κάνει τη δουλειά.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Το EaseUS Data Recovery Wizard είναι η καλύτερη εναλλακτική του Recuva και όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων για ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους. Για να χρησιμοποιηθεί σωστά και να κάνει καλύτερη δουλειά με την ανίχνευση και την ανάκτηση δεδομένων, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσεις σε έναν διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που θέλεις να κάνει ανάκτηση.

Αν έχασες τα αρχεία σου από τον εσωτερικό σου σκληρό δίσκο, αντικατέστησε τον με έναν άλλο προσωρινά και βάλε το EaseUS Data Recovery Wizard να ανακτήσει τα αρχεία σου από τον αρχικό σκληρό δίσκο, τον οποίο μπορείς να συνδέσεις προσωρινά ως εξωτερικό.

Για να ξεκινήσεις, κατέβασε και εγκατέστησε το EaseUS Data Recovery Wizard. Η εγκατάσταση του είναι σαν αυτή του Recuva – εύκολη και γρήγορη.

1. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ποια αρχεία θέλεις να ανακτήσεις. Μπορείς να ανακτήσεις εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο, emails και πολλά άλλα. Μόλις επιλέξεις τα αρχεία που θέλεις να ανακτηθούν, κάνε κλικ στην επιλογή “Next“.

2. Στο επόμενο παράθυρο σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις τον σκληρό δίσκο τον οποίο θέλεις το πρόγραμμα να ανιχνεύσει, καθώς επίσης και χαμένα partitions (στην περίπτωση που έχασες τα αρχεία σου διαγράφοντας ένα partition). Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο ή το partition που θέλεις να ανακτήσεις, κάνε κλικ στην επιλογή “Scan“.

3. Μόλις το πρόγραμμα ολοκληρώσει το σκανάρισμα, θα εμφανιστεί ένα μικρό παραθυράκι το οποίο θα σε ενημερώσει πως “στην περίπτωση που δεν βρέθηκαν όλα τα αρχεία σου, μπορείς να δοκιμάσεις να ξανά σκανάρεις με την επιλογή Deep Scan“. Κάνε κλικ στο “Ok“, επέλεξε τα αρχεία που θέλεις να ανακτήσεις και πάτα “Recover“.

4. Μόλις η ανάκτηση ολοκληρωθεί, μπορείς να δεις αν όντως όλα τα αρχεία που ήθελες έχουν ανακτηθεί. Στην περίπτωση που δεν ανακτήθηκαν όλα σου τα αρχεία, μπορείς να ξανά δοκιμάσεις με ενεργοποιημένο το Deep Scan.

Εσύ κατάφερες να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου; Και αν ναι, ποιο πρόγραμμα χρησιμοποίησες; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Tags: how to, Windows, Ανάκτηση δεδομένων, Οδηγός, Προγράμματα, Σκληροί δίσκοι

Διάβασε επίσης

3 Σχόλια. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version