Τεχνολογία
4,480 προβολες

Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί;

Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί

Το Bitcoin έχει γίνει βασικό στοιχείο του σύγχρονου διαδικτύου – και μαζί του, το blockchain. Οι άνθρωποι λένε ότι η τεχνολογία blockchain θα προκαλέσει μια θεμελιώδη μεταβολή στον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου, του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων και σχεδόν σε οτιδήποτε άλλο υπάρχει online.

Αλλά τι είναι το blockchain;

Θα παραλείψουμε την ομιλία του μάρκετινγκ και δεν θα αναφέρουμε τεχνολογικές ορολογίες σε αυτό το άρθρο. Αντίθετα, θα σου εξηγήσουμε με απλά λόγια τι είναι το blockchain και πως λειτουργεί.

Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί; Η απλή απάντηση

Το blockchain είναι ουσιαστικά η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin – ο τρόπος δηλαδή που λειτουργεί το όλο σύστημα για την αποστολή και παραλαβή ψηφιακών νομισμάτων. Είναι μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων (ένα block) συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία “αλυσίδα” καταχωρίσεων, δηλαδή ένα blockchain.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Bitcoin και πως να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα με αυτό

Τα blocks συνδέονται όλα μεταξύ τους και η όλη διαδικασία ονομάζεται ως “proof of work”. Όπως μπορείς να καταλάβεις, αυτή η διαδικασία επιτυγχάνει μια αλγοριθμική επίλυση ενός πολύ δύσκολου προβλήματος, με αποτέλεσμα όχι απλά να εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη διαφάνεια των συναλλαγών, αλλά και χωρίς την απαραίτητη ύπαρξη μιας ενδιάμεσης έμπιστης τρίτης υπηρεσίας (όπως μια τράπεζα για παράδειγμα).

Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί

Για να καταλάβεις ακόμα καλύτερα τι ακριβώς είναι το blockchain, πάμε να δούμε ένα παράδειγμα για το πως λειτουργούν οι τράπεζες στη σήμερον ημέρα.

Να τι γίνεται όταν χρησιμοποιείς μια πιστωτική, χρεωστική ή προ-πληρωμένη κάρτα μιας τράπεζας:

  • Περνάς την κάρτα σου από ένα μηχάνημα σε ένα κατάστημα για να αγοράσεις κάτι.
  • Ο πωλητής στέλνει την απόδειξη στην τράπεζα σου με το κόστος της παραγγελίας.
  • Η τράπεζα σου επιβεβαιώνει πως πιθανόν είσαι εσύ που επιβεβαίωσες την αγορά.
  • Η τράπεζα στέλνει τα χρήματα στον πωλητή.
  • Τέλος, η τράπεζα κρατάει ένα αρχείο με αυτή την συναλλαγή στο ledger.

Υπάρχει επίσης μια τεχνολογία η οποία παίρνει μέρος σε αυτή την διαδικασία, αλλά πάνω-κάτω αυτή είναι η διαδικασία. Το τελευταίο βήμα είναι και το πιο σημαντικό – η τράπεζα κρατάει ένα αρχείο για κάθε συναλλαγή που κάνει κάθε πελάτης της. Το ledger της τράπεζας πάει τόσο πίσω, που μπορούν να δουν μέχρι και την πρώτη συναλλαγή που έγινε μέσω της τράπεζας.

Διάβασε επίσης: Bitcoin εναλλακτικές: 5 Cryptocurrencies που μπορείς να χρησιμοποιήσεις

Αυτό το ledger ενημερώνεται συνεχώς από την τράπεζα. Πιθανόν να μπορείς να το δεις μέσω του online τραπεζικού σου λογαριασμού, αλλά δεν μπορείς να το αλλάξεις. Η τράπεζα έχει τον απόλυτο έλεγχο. Αν θελήσει κάποια στιγμή να κάνει αλλαγές, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι ‘αυτό.

Αυτό σημαίνει επίσης πως αν ένας hacker αποκτήσει πρόσβαση στο ledger της τράπεζας, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να αλλάξει το υπόλοιπο σε κάθε λογαριασμό, να δείξει πως η τελευταία συναλλαγή δεν έγινε ποτέ και πάει λέγοντας.

Και γι ‘αυτό το λόγο, το διαμοιρασμένο ledger (όπως είναι το blockchain) είναι ένα ιδιαίτερα εκπληκτικό σύστημα.

Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί
Πηγή εικόνας: Pixabay

Αν μια τράπεζα είχε ένα διαμοιρασμένο ledger, τότε κάθε μέλος της τράπεζας θα είχε τη δυνατότητα να αντιγράψει αυτό το ledger και να δει κάθε συναλλαγή που έχει γίνει από την ώρα που άνοιξε η τράπεζα. Και όταν κάποιο μέλος θα έκανε μια αγορά, κάθε άλλο μέρος της τράπεζας θα γνώριζε για το ποσό της αγοράς.

Διάβασε επίσης: Bitcoin ιστοσελίδες – Χρήσιμοι Σύνδεσμοι και εναλλακτικά crypto

Κάθε μέλος θα αναγνώριζε και θα επιβεβαίωνε την συναλλαγή και θα την περνούσε στο ledger (δηλαδή θα έβαζε ένα νέο block). Αυτή η διαδικασία έχει πολλά οφέλη και δεν μπορεί καμιά αρχή να πάρει το έλεγχο ή να αλλάξει αυτό το block. Και αν κάποιος hacker αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το ledger, δεν θα υπήρχε πρόβλημα καθώς οι υπόλοιποι ledgers μπορούν εύκολα να το επιβεβαιώσουν.

Με τα πολλά και με τα λίγα, σύμφωνα με ειδικούς, το blockchain επρόκειτο να αλλάξει πολλά στον τρόπο λειτουργίας των online συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα. Και η αλήθεια είναι, πως ήδη έχει υπάρξει ο λόγος για εκατοντάδες αλλαγές σε συστήματα ασφαλειών και online συναλλαγών.

Εσύ τι άποψη έχεις για το blockchain; Χρησιμοποιείς ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Tags: Blockchain, Online συναλλαγές, Συστήματα, Τεχνολογία

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: