Desktop ToolsΔωρεάν προγράμματα
5,739 προβολες

Τα καλύτερα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα για τα Windows 10

Τα Windows 10 έρχονται με πολλά προ-εγκατεστημένα πρόγραμμα και εφαρμογές που έχουν ως κύριο σκοπό να βοηθήσουν τους χρήστες να διαχειρίζονται καλύτερα το λειτουργικό τους σύστημα. Παρόλο που όλα τα προ-εγκατεστημένα πρόγραμμα στα Windows 10 κάνουν σωστά τη δουλειά τους, υπάρχουν μερικά δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα που παρέχουν ακόμη περισσότερα χαρακτηριστικά και επιλογές.

Το πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους είναι πως δεν γνωρίζουν ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολύ πιο καλά δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα από αυτά που χρησιμοποιούν τόσα χρόνια στα Windows. Για παράδειγμα, μπορείς να αντικαταστήσεις το μενού της έναρξης στα Windows 10, να έχεις καλύτερο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, καλύτερο πρόγραμμα για απεγκατάσταση προγραμμάτων και πάει λέγοντας.

Δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα για τα Windows 10

Παρακάτω έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τα καλύτερα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα για τα Windows 10. Αν πιστεύεις πως παραλείψαμε να προσθέσουμε κάποιο πρόγραμμα στη λίστα μας, μη διστάσεις να μας το προτείνεις στα σχόλια παρακάτω.

Anvir

Εναλλακτικό πρόγραμμα για το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών)

Anvir

Το Anvir έχει αγαπηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες των Windows γιατί παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερες επιλογές απ’ ότι η προ-εγκατεστημένη Διαχείριση Εργασιών. Το περιβάλλον χρήσης του θα μεταφέρει αρκετούς χρήστες πίσω στις εποχές των Windows XP, αλλά η λειτουργικότητα του θα τους πάει χρόνια μπροστά.

Το Anvir περιλαμβάνει έναν πανίσχυρο ανιχνευτή συστήματος για τη παρακολούθηση των επεξεργαστών, το οποίο σου επιτρέπει να δεις πότε ένας επεξεργαστής βρίσκεται σε υγιής κατάσταση, και πότε όχι. Παρέχει επίσης την επιλογή να δεις όλα τα προγράμματα που ξεκινάνε κατά την εκκίνηση του συστήματος και σου επιτρέπει να τα διαχειριστής με όποιον τρόπο επιθυμείς.

Εκτός αυτών, σου επιτρέπει επίσης να ελέγξεις κάθε είδους αρχείου για ιούς μέσω του VirusTotal, μια υπηρεσία την οποία είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Notepad++

Εναλλακτικό πρόγραμμα για το Notepad (Επεξεργασία Κειμένου)

Notepad++

Αν το προ-εγκατεστημένο πρόγραμμα των Windows για την επεξεργασία κειμένων δεν είναι αρκετά καλό για εσένα, τότε θα χαρείς να μάθεις πως υπάρχουν εκατοντάδες καλύτερα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Το Notepad++ χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο γιατί είναι open-source και έρχεται με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και λειτουργίες για όσους ασχολούνται με το coding. Εκτός αυτών, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί καθαρό Win32 API και STL για τη ταχύτερη εκτέλεση και τη καλύτερη διαχείριση μικρών αρχείων. Υποστηρίζει εκατοντάδες γλώσσες προγραμματισμού, μεταξύ αυτών της JavaScript, C++, Python κ.α.

Αν θέλεις ένα πρόγραμμα για να κρατάς απλά σημειώσεις, τότε το Notepad των Windows θα σου κάνει τη δουλειά. Αν όμως θέλεις να ασχοληθείς και με τον προγραμματισμό ή να ανοίγεις αρχεία που περιλαμβάνουν κώδικα, τότε το Notepad++ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Εναλλακτικά προγράμματα του Notepad++ για προγραμματιστές είναι το Sublime Text, το Visual Studio Code, το Atom, το Brackets και το Node.js.

Listary

Εναλλακτικό πρόγραμμα για τη Cortana

Listary

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την Cortana, την ψηφιακή βοηθό των Windows 10, την βρίσκουν ιδιαίτερα βοηθητική. Δεν είναι μυστικό, ωστόσο, πως η Microsoft δεν έχει τελειοποιήσει ακόμα την ψηφιακή βοηθό της και έτσι είναι ελλιπής από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

Αν και δεν προτείμουμε κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα για την Cortana, αν είσαι σίγουρος πως θέλεις να την αντικαταστάσεις με μια διαφορετική (αν όχι καλύτερη) ψηφιακό βοηθό, τότε μπορείς να δοκιμάσεις το Listary.

Αν και δεν θεωρείτε ως ψηφιακός βοηθός, το Listary θα σου παρέχει μια καταπληκτική μηχανή αναζήτησης για το σύστημα σου. Απλά ξεκίνα να γράφεις οπουδήποτε μέσα στα Windows και θα εμφανιστεί το Listary παρέχοντας σου αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Αν κάνεις διπλό κλικ στο Ctrl κουμπί, θα σου επιτρέψει να αναζητήσεις τα εγκατεστημένα προγράμματα και τις εφαρμογές που έχεις στο σύστημα σου. Το καλό με το Listary είναι πως είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και αρκετά γρήγορο.

IObit Uninstaller

Εναλλακτικό πρόγραμμα για την απεγκατάσταση προγραμμάτων

Πως να κάνεις σωστή απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows

Είχαμε ξανά αναφερθεί παλαιότερα στο πολυαγαπημένο Uninstaller πρόγραμμα της IObit, το οποίο κάνει φανταστική δουλειά σε όσο αναφορά την απεγκατάσταση προγραμμάτων και των καθαρισμό περιττών αρχείων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει μια δωρεάν και μια επί πληρωμής έκδοση, αλλά η δωρεάν κάνει ακριβώς αυτά που χρειάζεσαι.

Με το IObit Uninstaller θα έχεις τη δυνατότητα όχι απλά να απεγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα, αλλά και όλες τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές στα Windows 10 που δεν σου επιτρέπει η Microsoft να διαγράψεις. Με κάθε απεγκατάσταση προγράμματος ή εφαρμογής, το IObit κάνει και καθαρισμό όλων των περιττών αρχείων που έμειναν από το τάδε πρόγραμμα ή εφαρμογή.

Διάβασε επίσης: Πως να κάνεις σωστή απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows

Opera

Εναλλακτικό πρόγραμμα για τον Microsoft Edge και Internet Explorer

Opera 45: Νέος σχεδιασμός και ενσωματωμένο Facebook Messenger, WhatsApp και Telegram
Image Credits: Opera

Αν απορείς για ποιο λόγο σου προτείνουμε ως εναλλακτικό πρόγραμμα περιήγησης τον Opera και όχι τον Google Chrome, η απάντηση μπορεί να τεθεί μόνο στα χαρακτηριστικά που παρέχει ο κάθε browser. Τον Google Chrome όλοι τον γνωρίζουμε, οπότε δεν θα αναφερθούμε στα ολίγα χαρακτηριστικά που παρέχει, ούτε στα προβλήματα που προκαλεί, όπως μεγάλη κατανάλωση της μνήμης RAM και την γρήγορη κατανάλωση της μπαταρίας μας.

Ο Opera πριν από μερικά χρόνια έγινε Chromium, που σημαίνει πως έχει δημιουργηθεί με τον ίδιο κώδικα που δημιουργήθηκε και ο Chrome. Ως εκ τούτου, όλες οι επεκτάσεις (extensions/add-ons) του Chrome είναι διαθέσιμα και για τον Opera. Παρέχει επίσης το Speed-Dial και τη σελίδα Bookmarks, τα οποία είναι άκρως βοηθητικά για τους χρήστες που έχουν εκατοντάδες σελιδοδείκτες και δεν γνωρίζουν πως να τους οργανώσουν.

Ο Opera παρέχει επίσης ενσωματωμένο ad-block σύστημα, το οποίο λειτουργεί από το EasyList και το EasyPrivacy. Μέσα στο ad-block σύστημα υπάρχει ενεργοποιημένη και η επιλογή “NoCoin (Cryptocurrency Mining Protection)” η οποία προστατεύει τους χρήστες απ’ το να πέσουν θύματα σε mining για coin. Αυτό σημαίνει πως αρκετές σελίδες που χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή του υπολογιστή σου ως σύστημα για mining coin, δεν θα μπορούν να το κάνουν άλλο.

Παρέχεται επίσης δωρεάν απεριόριστο VPN το οποίο μπορούν οι χρήστες να το ενεργοποιήσουν από τις ρυθμίσεις, επιλογή για το προεπιλεγμένο θέμα ή μαύρο θέμα, αλλαγή της background φωτογραφίας (υποστηρίζονται και οι GIF), ολόκληρος reader σαν το Digg Reader και το Feedly και πολλά ακόμα.

Διάβασε επίσης: Browser: Ποιος είναι ο ταχύτερος, ασφαλέστερος και πιο ελαφρύς;

Άλλοι εναλλακτικοί browsers είναι ο Vivaldi και ο Mozilla Firefox.

CCleaner

Εναλλακτικό πρόγραμμα για το Windows Disk Cleanup (Καθαρισμός Δίσκου)

Καθαρισμός σκληρού δίσκου στα Windows 10 με το CCleaner

Το προ-εγκατεστημένο εργαλείο που παρέχει η Microsoft για τον καθαρισμό του σκληρού δίσκου είναι πολύ απλό και δεν παρέχει σχεδόν τίποτα από αυτά που χρειάζεται η μεγαλύτερη πλειοψηφία των χρηστών. Το CCleaner, από την άλλη πλευρά, κάνει καλύτερη δουλειά με τον καθαρισμό του δίσκου, των Windows αλλά και των browsers.

Το CCleaner έρχεται με μια γκάμα χαρακτηριστικών τα οποία σου παρέχουν την απόλυτη διαχείριση του συστήματος σου. Μπορείς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα όλα τα διπλά αρχεία, να κάνεις ανάλυση δίσκου, να διαχειριστείς τα προγράμματα που ανοίγουν κατά την εκκίνηση του συστήματος και να διορθώσεις όλα τα προβλήματα με τα .dll αρχεία.

BSPlayer

Εναλλακτικό πρόγραμμα για το Windows Media Player

BSPlayer

Αν και τα Windows 10 έρχονται με δύο διαφορετικούς media players, από τους οποίους ο ένας είναι ο κλασικός που βλέπαμε και στις προηγούμενες εκδόσεις και ο άλλος μια καινούργια εφαρμογή της Microsoft, στη πραγματικότητα είναι πολύ βασικοί για να τους χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετοί θα προτιμούσαν ως εναλλακτικό πρόγραμμα το VLC, το οποίο είναι μια εξαιρετική επιλογή και υποστηρίζει σχεδόν κάθε τύπο αρχείων, αλλά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το BSPlayer καθώς παρέχει μερικά έξτρα χαρακτηριστικά που θα διευκολύνουν εκατομμύρια χρήστες.

Το BSPlayer έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια χρήστες διότι σου επιτρέπει εύκολα και γρήγορα και με το πάτημα ενός κουμπιού να κατεβάσεις υπότιτλους (σε ότι γλώσσα θέλεις) για τη ταινία ή τη σειρά που παρακολουθείς. Αν όμως, δεν σε ενδιαφέρουν οι ταινίες και σειρές ή η υπότιτλοι, τότε μπορείς άφοβα να χρησιμοποιήσεις το VLC. Μπορείς, φυσικά, να κατεβάζεις αυτόματα υπότιτλους και με το VLC, αλλά η διαδικασία είναι δυσκολότερη και θα πρέπει να εγκαταστήσεις εξωτερικά extensions.

Classic Shell

Εναλλακτικό πρόγραμμα για το μενού της έναρξης

Classic Shell

Αν λατρεύεις να χρησιμοποιείς τα Windows 10 αλλά σου λείπει το μενού των Windows 7, τότε θα χαρείς να μάθεις πως με το Classic Shell έχεις τη δυνατότητα να επαναφέρεις το παλιό μενού στα Windows 10.

Με μια γρήγορη ματιά στις δυνατότητες του Classic Shell, παρατηρήσαμε πως επαναφέρει το μενού των Windows 7 χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα λειτουργούν άπιαστα και τα annimations και εφέ δεν κολλάνε καθόλου ακόμα και σε πιο αργά συστήματα. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα να αλλάξεις τα θέματα, να προσθέσεις λειτουργίες, να επεξεργαστείς τα εικονίδια και πολλά ακόμα.

7-Zip

Εναλλακτικό πρόγραμμα για τη συμπίεση/αποσυμπίεση αρχείων

7-Zip

Τα Windows παρέχουν στους χρήστες ένα βασικό προ-εγκατεστημένο πρόγραμμα για να συμπιέζουν και να αποσυμπιέζουν αρχεία. Παρόλα αυτά, το προ-εγκατεστημένο εργαλείο που παρέχει η Microsoft είναι άκρως ανούσιο να υπάρχει στο σύστημα μας και δεν το χρησιμοποιεί σχεδόν κανένας.

Το 7-Zip είναι το καλύτερο εναλλακτικό πρόγραμμα και υποστηρίζει όλους τους τύπους συμπιεσμένων αρχείων. Είναι επίσης πιο ασφαλές και σου δίνει τη δυνατότητα να κρυπτογραφήσεις τα συμπιεσμένα αρχεία για μεγαλύτερη ασφάλεια.

WinDirStat

Εναλλακτικό πρόγραμμα για το Disk Analyzer (Αναλυτής δίσκου)

WinDirStat

Τα Windows 10 έρχονται με έναν Disk Analyzer για να μπορείς να παρακολουθείς ποια προγράμματα, εφαρμογές ή αρχεία σου τρώνε τον περισσότερο χώρο στο δίσκο. Δυστυχώς, ωστόσο, το εργαλείο της Microsoft είναι πολύ βασικό και δεν παρέχει επιπλέον χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα για να αναλύεις τη χωρητικότητα του δίσκου σου και ένα από τα καλύτερα είναι το WinDirStat. Παρέχει ένα απλό και φιλικό περιβάλλον χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει κι ένας αρχάριος χρήστης, και εμφανίζει αναλυτικά στατιστικά για το δίσκο και τα αρχεία που καταναλώνουν το περισσότερο χώρο.

Το WinDirStat σου επιτρέπει επίσης να αναζητήσεις μέσα σε αρχεία ώστε να μπορέσεις να δεις μεμονωμένα ποια σου κρατάνε τον περισσότερο χώρο. Με μια γρήγορη ανάλυση μπορείς εύκολα και γρήγορα να διαγράψεις τα πιο βαριά αρχεία και να εξοικονομήσεις επιπλέον χώρο στο δίσκο – και ως εκ τούτου, θα έχεις και μεγαλύτερη ταχύτητα και ανταπόκριση από το σύστημα.

Spotify

Εναλλακτικό πρόγραμμα για του Groove Music

Εγκατάσταση του Spotify στο Ubuntu (ο επίσημος τρόπος) 8

Διάβασε επίσης: Εγκατάσταση του Spotify στο Ubuntu (ο επίσημος τρόπος)

Τα Windows 10 έρχονται με προ-εγκατεστημένο το Groove Music, μια εφαρμογή η οποία ήρθε για να αντικαταστήσει το Windows Media Player. Αν και μέσω του Groove Music οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν μουσική (όχι όπως στην Ελλάδα), η Microsoft τελικά αποφάσισε να κλείσει την υπηρεσία, προτείνοντας σε όλους τους χρήστες να μεταφερθούν στο Spotify.

Το Spotify είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να ακούς την αγαπημένη σου μουσική, να δημιουργείς λίστες, να ακολουθείς τους φίλους σου, να μοιράζεσαι τις λίστες που φτιάχνεται μέσω του Facebook Messenger και πολλά ακόμα.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν προς όλους, αλλά παρέχει και συνδρομητική έκδοση για όσους θέλουν να ακούνε μουσική χωρίς διαφημίσεις και με καλύτερη ποιότητα. Παρόλα αυτά, η δωρεάν έκδοση παραμένει εξίσου καλή και η ποιότητα των κομματιών είναι εντυπωσιακή.

Οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το Spotify Premium για ένα μήνα εντελώς δωρεάν, καθώς επίσης και τα κουπόνια που παρέχονται από την υπηρεσία για να ακούς μουσική για αρκετούς μήνες με πολύ οικονομικό κόστος. Οι φοιτητές έχουν επίσης εξαιρετικές προσφορές για τη Premium υπηρεσία.

Nimbus Capture

Εναλλακτικό πρόγραμμα για το Snipping Tool

Nimbus Capture

Με το Snipping Tool κάθε χρήστης των Windows έχει τη δυνατότητα να τραβάει φωτογραφίες την οθόνη του (screenshots). Αλλά το εργαλείο είναι τόσο βασικό, που δεν παρέχει καθόλου χαρακτηριστικά για την επεξεργασία των screenshots.

Ευτυχώς, το Nimbus Capture παρέχει όλα όσα επιθυμείς και ακόμα περισσότερα. Σου επιτρέπει να τραβάς screenshots και στη συνέχεια να τα επεξεργάζεσαι είτε κόβοντας τα, είτε προσθέτοντας γράμματα, αριθμούς, είτε θολώνοντας συγκεκριμένα σημεία, είτε προσθέτοντας βελάκια και πάει λέγοντας.

Το εργαλείο παρέχεται εντελώς δωρεάν και είναι επίσης διαθέσιμο ως επέκταση (extension/add-on) για τον Chrome, Firefox και Opera, αλλά και για macOS, Windows και Android. Αν ψάχνεις τα καλύτερα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα για το Snipping Tool, τότε το Nimbus θα σε καλύψει απόλυτα.

LibreOffice

Εναλλακτικό πρόγραμμα για τα Microsoft Office

LibreOffice

Το LibreOffice είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη εναλλακτική σουίτα προγραμμάτων για το Microsoft Office. Αν δεν είσαι από τους ανθρώπους που πληρώνουν ετησίως για τη σουίτα προγραμμάτων της Microsoft, τότε θα χαρείς να μάθεις πως το LibreOffice παρέχει ακριβώς όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις τη δουλειά σου.

Τα LibreOffice είναι αρκετά γνωστά στους Linux χρήστες και υπόσχονται να αντικαταστήσουν τα Microsoft Office χωρίς να σου λείψει το οτιδήποτε από αυτά. Στη σουίτα προγραμμάτων του LibreOffice θα βρεις το Word, το Excel, το PowerPoint και οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

Διάβασε επίσης: 4 δωρεάν open-source εναλλακτικές του Microsoft Office

Paint.NET

Εναλλακτικό πρόγραμμα για το Microsoft Paint

Paint NET

Το Microsoft Paint είναι ένα απλό, βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1985 με τα Windows 1.0 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει προ-εγκατεστημένο σε κάθε νέα έκδοση των Windows.

Για την ακρίβεια, το Microsoft Paint είναι το πρώτο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών που είδαμε ποτέ σε υπολογιστές και ενώ δεν έχει λάβει αρκετές ενημερώσεις και χαρακτηριστικά από την εταιρεία, παραμένει μέχρι και σήμερα ως ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα των Windows.

Δυστυχώς, ωστόσο, η Microsoft ανακοίνωσε πως με το Windows 10 Fall Creators Update, το Microsoft Paint δεν θα υπάρχει άλλο προ-εγκατεστημένο στα Windows 10. Φυσικά, οι χρήστες θα έχουν την ικανότητα να το εγκαταστήσουν απευθείας από το Windows Store, αλλά μιας και δεν θα υπάρχει άλλο στα συστήματα μας, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και στις υπόλοιπες εναλλακτικές που υπάρχουν.

Υπάρχουν πάρα πολλά καλά δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα για το Microsoft Paint, αλλά το καλύτερο θα λέγαμε πως είναι το Paint.NET. Το Paint.NET είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών το οποίο έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Μπορεί το Paint.NET να φαίνεται ως ένα παλιό και βασικό πρόγραμμα, αλλά μπορούμε άφοβα να πούμε πως παίρνει την πρωτιά του Microsoft Paint αφού παρέχει περισσότερα και πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά.

Διάβασε επίσης: Microsoft Paint – Εναλλακτικά προγράμματα για επεξεργασία φωτογραφιών

Εσύ ποια προ-εγκατεστημένα προγράμματα των Windows 10 έχεις αντικαταστήσει με καλύτερα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: