Αν θέλεις να κάνεις επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu ή γενικότερα ψάχνεις για τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για video editing στο Linux, τότε η παρακάτω λίστα είναι ακριβώς αυτή που έψαχνες.
Όλα τα προγράμματα που παρέχονται από τη παρακάτω λίστα έχουν φτιαχτεί για χρήστες που θέλουν να ασχοληθούν με την επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu και παρέχονται εντελώς δωρεάν.
Φυσικά, εγκαταστήσαμε και χρησιμοποιήσαμε κάθε ένα από τα παρακάτω προγράμματα και σιγουρευτήκαμε πως λειτουργούν άψογα με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Ubuntu. Εδώ φυσικά αξίζει να σημειώσουμε πως αν χρησιμοποιείς μια Linux διανομή η οποία βασίζεται στο Debian/Ubuntu, τότε τα παρακάτω προγράμματα λειτουργούν εξίσου καλά (όπως στο Linux Mint, Elementary OS, Debian κ.α.).
Τα καλύτερα προγράμματα για επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu
Αν πιστεύεις πως παραλείψαμε κάποιο πρόγραμμα από τη παρακάτω λίστα, ενημέρωσε μας στα σχόλια παρακάτω και ευχαρίστως να το προσθέσουμε.
Shotcut Video Editor
Το Shotcut Video Editor είναι ένα πανίσχυρο πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu το οποίο υποστηρίζει μια γκάμα από βίντεο formats και image formats, συμπεριλαμβανομένων των BMP, GIF, JPEG, PNG, SVG, TGA, TIFF κ.α. Δεν χρειάζεται να κάνεις εισαγωγή τίποτα καθώς το πρόγραμμα υποστηρίζει multi-format timelines για mix και match αναλύσεις καθώς επίσης και frame rates μέσα στα projects.
Το πρόγραμμα παρέχει επίσης και background capture το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να τραβάνε βίντεο την επιφάνεια εργασίας τους και ταυτόχρονα να χρησιμοποιούν το μικρόφωνο τους (εσωτερικό ή εξωτερικό) καθώς επίσης και την κάμερα τους. Για τους χρήστες που ενδιαφέρονται για streaming χαρακτηριστικά, το Shotcut Video Editor υποστηρίζει network stream playback (HTTP, HLS, RTMP, RTSP, MMS, UDP).
Για να το εγκαταστήσεις, τρέξε τις παρακάτω εντολές στο τερματικό:
sudo apt update
sudo add-apt-repository ppa:haraldhv/shotcut
sudo apt update
sudo apt install shotcut
Avidemux
Αν ενδιαφέρεσαι να κάνεις βασική επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu με ένα απλό και εύχρηστο πρόγραμμα, τότε το Avidemux είναι ακριβώς αυτό που έψαχνες. Το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί για βασικό διαχωρισμό, φιλτράρισμα και encoding. Υποστηρίζει αρκετούς τύπους αρχείων, συμπεριλαμβανομένων του AVI, DVD, MPEG, MP4, ASF και πολλά ακόμα.
Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που παρέχει το Avidemux στους χρήστες του είναι η επιλογή να δημιουργούν αυτόματα projects και job queues με τη χρήση ισχυρών scripting δυνατοτήτων.
Για να το εγκαταστήσεις, τρέξε τις παρακάτω εντολές στο τερματικό:
sudo apt-get update
sudo sh -c ‘echo “deb http://archive.getdeb.net/ubuntu $(lsb_release -sc)-getdeb apps” >> /etc/apt/sources.list.d/getdeb.list’
wget -q -O – http://archive.getdeb.net/getdeb-archive.key | sudo apt-key add –
sudo apt-get update
sudo apt-get install avidemux2.6-qt
Lightworks
Το Lighworks έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη γα τύπους αρχείων που κάθε επαγγελματίας θέλει να χρησιμοποιήσει, από NLE. MXF, Quicktime και AVI, μέχρι ProRes, Avid DNxHD, AVC-Intra, DVCPRO HD, RED R3D, DPX, AVCHD (με AC3 ήχο), H.264 και XDCAM EX / HD 422. Όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα στο ίδιο timeline σε πραγματικό χρόνο.
Παρέχει επίσης δυναμικό web export (εξαγωγή) σε MPEG4/H.264. Με αυτό τον τρόπο μπορείς γρήγορα και εύκολα να μοιραστείς τα βίντεο σου με συνεργάτες, φίλους και οικογένεια καθώς η εξαγωγή είναι ταχύτατη. Τα βίντεο αρχεία που παράγονται είναι ήδη βελτιστοποιημένα για να λειτουργήσουν στο YouTube, στο Vimeo, στο Facebook, στο Instagram και σχεδόν σε κάθε άλλη ιστοσελίδα και υπηρεσία.
Εκτός αυτών, το Lightworks έχει και GPU αρχιτεκτονική η οποία λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και έχει σχεδιαστεί από την ίδια την ομάδα. Αυτό το χαρακτηριστικό ασχολείται με τις συνθέσεις και τα εφέ, με τη διόρθωση των χρωμάτων, τη θόλωση, το ματ, τις μάσκες και παρέχει πάνω από 100 προεπιλεγμένες επιλογές.
Για να το εγκαταστήσεις, κατέβασε τα παρακάτω αρχεία για τη διανομή σου και εγκατέστησα τα κάνοντας διπλό κλικ:
- DEB αρχείο – Lightworks
- RPM αρχείο – Lightworks
OpenShot Video Editor
Το OpenShot είναι άλλο ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βίντεο films. Το OpenShot υποστηρίζει σχεδόν κάθε γνωστό τύπο αρχείων καθώς επίσης και codecs. Τα πιο δυνατά και γνωστά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι το 3D animation, curve-based κάμερα motion, συνθέσεις, μεταβάσεις, ανάμειξη ήχου και οι vector τίτλοι.
Για να το εγκαταστήσεις, τρέξε τις παρακάτω εντολές στο τερματικό:
sudo apt-get update
sudo add-apt-repository ppa:openshot.developers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt install openshot-qt
Kdenlive Video Editor
Το Kdenlive, το KDE Non-Linear Video Editor, είναι ένα open source πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu το οποίο έχει φτιάχνει πάνω στο Qt και το KDE Frameworks. Φέρνει multi-track επεξεργασία βίντεο και μπορεί να δουλέψει με οποιοδήποτε τύπο αρχείων είτε για μουσική, είτε για βίντεο. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης proxy editing και αυτόματο backup και υποστηρίζει 3-point editing και timeline εφέ rendering.
Οι χρήστες έχουν επίσης την ικανότητα να εισάγουν ή να αντικαθιστούν timeline regions και clip regions και να τα διαγράφουν ή να τα αφαιρούν από συγκεκριμένα τμήματα. Και, φυσικά, καθώς το Kdenlive εργάζεται στο παρασκήνιο, μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις σε άλλα μέρη του timeline.
Για να το εγκαταστήσεις, τρέξε τις παρακάτω εντολές στο τερματικό:
sudo apt update
sudo add-apt-repository ppa:kdenlive/kdenlive-stable
sudo apt update
sudo apt install kdenlive
Blender Video Editor
Το Blender είναι μια δωρεάν και open source 3D σουίτα. Υποστηρίζει ολόκληρο το 3D pipeline και modeling, rigging, animation, simulation, rendering, compositing και motion tracking, ακόμα και video editing και δημιουργία games.
Το Blender είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάθε μικρός και μεγάλος επαγγελματίας καθώς επίσης χρησιμοποιείτε και σε μικρά στούντιο. Το Blender είναι επίσης cross-platform και λειτουργεί άψογα στο Linux, στα Windows και στους Macintosh υπολογιστές.
Για να το εγκαταστήσεις, τρέξε τις παρακάτω εντολές στο τερματικό:
sudo apt-get update
sudo add-apt-repository ppa:thomas-schiex/blender
sudo apt-get update
sudo apt-get install blender
Εσύ ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς για να κάνεις επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu και σε άλλες Linux διανομές; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.
Δεν υπάρχουν Σχόλια
[…] Διάβασε επίσης: Επεξεργασία βίντεο στο Ubuntu: Προγράμματα για video editing […]
[…] […]