Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως οι φόροι αποτελούν μια “πληγή” στα οικονομικά. Ωστόσο, υπάρχουν οι νομοταγείς, οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, αλλά και αυτοί που κάνουν τα μέγιστα έτσι ώστε να τους αποφύγουν. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εύρεση ενός αποτελεσματικού μοντέλου για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για τον έλεγχο λοιπόν και γενικότερα για να πατάξει τη φοροδιαφυγή, η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
Διάβασε επίσης: Ο ψηφιακός βοηθός της Τράπεζας Πειραιώς: Πώς λειτουργεί το Virtual Assisstant της Winbank;
Φοροδιαφυγή: Ποιά μέσα θα χρησιμοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Ήταν προφανές πως για να καταφέρει να θέσει τέλος στη φοροδιαφυγή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί. Σύμφωνα λοιπόν με αναφορές από δω και στο εξής η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στα πλαίσιο των επιτόπιων ελέγχων της.
Ειδικότερα, το σχέδιο της ΑΑΔΕ αφορά σε laptops και σαρωτές QR κωδικών, οι οποίοι θα μπορούν να διασταυρώσουν αν οι αποδείξεις είναι γνήσιες ή πλαστές. Εν ολίγοις τα τεχνολογικά αυτά μέσα θα δύνανται να κάνουν γρήγορους επιτόπιους ελέγχους για τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Επίσης, οι υπεύθυνοι για τους ελέγχους θα έχουν πρόσβαση στους ψηφιακούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ και θα μπορούν να δουν με σιγουριά τις αποδείξεις των επιχειρήσεων μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί αποτελεσματική η διασταύρωση των στοιχείων κι επομένως θα σταματήσει η φοροδιαφυγή.
Η χρηματοδότηση για τα τεχνολογικά αυτά μέσα, που αναφέραμε ανωτέρω, θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, το πλάνο δε σταματά εκεί. Συγκεκριμένα, στην επόμενη φάση του σχεδίου το Υπουργείο Οικονομικών θα εκσυγχρονίσει όλα τα μέσα που διαθέτει για τους φορολογικούς ελέγχους, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να εκμηδενίσει, ή έστω να ελαχιστοποιήσει τις απάτες που συνδέονται με τη φοροδιαφυγή.
Με τα βήματα αυτά οι στοχευμένοι έλεγχοι θα καταστούν σίγουρα πιο αποτελεσματικοί και θα μπορούν οι υπεύθυνοι του φοροελεγκτικού μηχανισμού να γνωρίζουν κάθε στιγμή πότε και πώς κόβονται οι αποδείξεις σε μία επιχείρηση, αλλά και με ποιον τρόπο πληρώνει ο εκάστοτε καταναλωτής.
Διάβασε επίσης: Τι προβλέπει η τροπολογία για το επίδομα ρεύματος των 600€ και ποιοί είναι οι δικαιούχοι;