Οι συνθήκες που βιώνουμε εν έτει 2022 είναι αναμφίβολα περίεργες. Τόσο η οικονομική ύφεση, όσο και η πανδημία κάνουν την εύρεση εργασίας ιδιαίτερα περίπλοκη. Όμως, στις νέες συνθήκες παίζει μεγάλο ρόλο και η τεχνολογία. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε δει ποιές δουλειές δε θα υπάρχουν στο μέλλον λόγω της τεχνολογίας. Αντίθετα, στο παρακάτω άρθρο θα μάθεις ποιές είναι οι δουλειές του μέλλοντος. Προφανώς στην παρακάτω λίστα οι δουλειές αφορούν κυρίως στον κλάδο του ψηφιακού κόσμου και της πληροφορικής. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες δουλείες που θα έχουν τεράστια ζήτηση στο μέλλον παρά το ότι δεν πάει το μυαλό σου σε αυτές.
1. Αναλυτής δεδομένων
Το άλφα και το ωμέγα στον σύγχρονο κόσμο είναι η πληροφορία. Η πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο αναπαρίστανται με δεδομένα. Ήδη, από τώρα όλες οι εταιρείες προσλαμβάνουν άτομα, έτσι ώστε να αναλύουν τα δεδομένα.
Γενικότερα, ένας αναλυτής δεδομένων είναι απαραίτητος για τη διαχείριση του τεράστιου όγκου πληροφοριών που υπάρχει. Ο ρόλος του είναι να καταφέρει να αποδομήσει αυτές τις πληροφορίες, που έχουν να κάνουν με όλα τα πιθανά σενάρια σε μία κατάσταση και να τα καταγράψει με σαφή δεδομένα.
Είναι ευρέως γνωστό πως η επιστήμη αναφορικά με τα δεδομένα έχει ανοίξει πάρα πολύ. Οι γνώσεις περί αλγορίθμων, τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και τα συναφή είναι απαραίτητες σήμερα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ανάλυση δεδομένων είναι σίγουρα από τις δουλειές του μέλλοντος που θα σου εξασφαλίσουν μία καλοπληρωμένη και σίγουρη θέση εργασίας.
2. Κυβερνοασφάλεια
Στο ίδιο μήκος κύματος, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα έχουν πάντα δουλειά. Όπως είναι φυσικό, η διαρκής ενασχόλησή μας με το ίντερνετ μας φέρνει αντιμέτωπους με κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι πηγάζουν ουσιαστικά από τους χάκερς και τις κακόβουλες ενέργειές τους.
Βάσει αυτού, για να μην κλαπούν τα δεδομένα μιας εταιρείας ή οργανισμού, πάντα μια εταρεία θα χρειάζεται πολλούς και καλούς ανθρώπους για να στελεχώσει το τμήμα της κυβερασφάλειάς της.
Διάβασε επίσης: Τι είναι το Threat Intelligence και πώς λειτουργεί;
3. Μηχανικοί που ασχολούνται με τη ρομποτική
Όλοι οι τύποι μηχανικών είναι περιζήτητοι, αλλά αυτοί που έχουν υψηλή εξειδίκευση στην κωδικοποίηση και το λογισμικό χρειάζονται σε πάρα πολλούς τομείς, όπως η αγροτική τεχνολογία.
Η ανάγκη ύπαρξης θέσεων εργασίας για μηχανικούς που ασχολούνται με ρομποτική αποδεικνύεται και από όλες τις ενέργειες που γίνονται για την κατασκευή οχημάτων χωρίς οδηγό.
Γενικότερα, οι μηχανικοί αμείβονται καλά και οι δεξιότητές τους είναι περιζήτητες σε όλο τον κόσμο, οπότε αν σου αρέσει η ιδέα μπορείς να το ψάξεις από σήμερα, διότι η ρομποτική είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις δουλειές του μέλλοντος.
4. Νοσηλευτές, γιατροί και επιδημιολόγοι
Στις μέρες μας ερχόμαστε όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με ιούς και ασθένειες. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας προϋποθέτει την ύπαρξη πολλών νοσηλευτών και γιατρών. Επομένως, η ιατρική και η νοσηλευτική είναι μία δουλειά που πάντα θα έχει ζήτηση.
Συν τοις άλλοι,ς βλέπουμε συνεχώς ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι όσο περνάει ο καιρός μπορούν και ζουν περισσότερα χρόνια. Αυτό, όπως είναι λογικό, σημαίνει και περισσότερα προβλήματα υγείας.
Πέραν αυτού, βλέπουμε πλέον ότι η ανάγκη αντιμετώπισης των επιδημιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο Covid-19 είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα. Μία τέτοιους είδους πανδημία επιτάσσει την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων γιατρών αλλά και επιδημιολόγων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν λυσιτελώς την κατάσταση.
5. Δάσκαλοι και καθηγητές
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, μία από τις δουλειές του μέλλοντος είναι και η διδασκαλία. Μπορεί αυτή τη στιγμή να το θεωρείς “κουλό” αυτό, διότι σκέφτεσαι κατευθείαν τις προσλήψεις των καθηγητών και των δασκάλων στο δημόσιο, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικότερα, σε όλο τον κόσμο όλο και περισσότερο πλέον μειώνεται ο αναλφαβητισμός. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και γενικότερα επιλέγουν να μορφωθούν. Από αυτό, όπως είναι προφανές, πηγάζει και η ανάγκη ύπαρξης περισσότερων δασκάλων και καθηγητών.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως πλέον υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων μπορείς να διδάξεις παιδιά και μεγάλους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Μία τέτοια πλατφόρμα για παράδειγμα είναι το GoStudent. Στην πλατφόρμα αυτή μπορείς να βρεις καθηγητές για το μάθημα που θέλεις, αλλά και να γίνεις εσύ καθηγητής και να δείξεις το αντίστοιχο αντικείμενο στους μαθητές σου online.
6. Σύμβουλοι σχετικά με τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση
Η τελευταία από τις δουλειές του μέλλοντος σε αυτή τη λίστα είναι η ενασχόληση με τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση. Συνολικά, σύμφωνα με έρευνες η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας λόγω κακής διατροφής και λίγης σωματικής άσκησης έχει σημειώσει τεράστια αύξηση.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρειάζονται πάρα πολλοί σύμβουλοι περί διατροφής και φυσικής κατάστασης. Μπορεί να ακούγεται “πρωτόγονο”, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πλέον, μέσω του διαδικτύου, κάθε ένας που φέρει γνώσεις επί αυτού του αντικειμένου μπορεί να προσφέρει εύκολα και γρήγορα τις υπηρεσίες του μέσω του διαδικτύου.
Το πρόβλημα με αυτόν τον κλάδο βέβαια είναι ο κορεσμός. Συγκεκριμένα, είναι πολλοί αυτοί που εξαπατούν κόσμο στο ίντερνετ, λέγοντάς τους ότι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν καμία βοήθεια.
Οι δουλειές του μέλλοντος προϋποθέτουν γνώση σχετικά με την τεχνολογία
Στην παραπάνω λίστα είδες τις 6 δουλειές του μέλλοντος. Είναι σαφές πως δε θα ανθίσουν μόνο αυτές οι δουλείες στο μέλλον, σίγουρα όμως αυτές θα έχουν την περισσότερη ζήτηση. Όπως καταλαβαίνεις, όλες οι παραπάνω δουλειές έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Ο κοινός παρονομαστής τους είναι η τεχνολογία.
Συνολικά, η τεχνολογία μας δείχνει ότι όλες σχεδόν οι δουλειές που υπάρχουν μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά στον ψηφιακό κόσμο. Επομένως, αν σου αρέσει κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενο, πέραν των γνώσεων που πρέπει να αποκτήσεις σχετικά με αυτό, πρέπει να μάθεις και τα βασικά τουλάχιστον για το πώς λειτουργεί ο τεχνολογικός κόσμος.
Διάβασε επίσης: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις μία startup