Η τεχνολογία στις μέρες μας έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που διευκολύνει πάρα πολύ τη ζωή μας. Όσον αφορά στις καθημερινές μας δραστηριότητες, είναι γνωστό, πως όλοι χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συσκευές για να τις κάνουμε. Αυτό έχει προφανώς τα θετικά του, αφού μας εξοικονομεί χρόνο και ξεκούραση. Παρόλα αυτά, όπως είναι λογικό, η τεράστια τεχνολογική εξέλιξη έχει και αρνητικές συνέπειες. Με αφορμή αυτό, σε αυτό το άρθρο θα δεις τις δουλειές που δε θα υπάρχουν στο μέλλον λόγω της τεχνολογίας. Καλύτερα να γνωρίζεις από τώρα παρά να τρέχεις και να μη φτάνεις.
1. Εργασία σε ταξιδιωτικά πρακτορεία
Παλαιότερα, το πιο σύνηθες όταν ήθελες να κανονίσεις τις διακοπές σου ήταν να πας σε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο. Παρόλα αυτά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας το να ταξιδέψεις έχει γίνει πανεύκολο. Μπορείς πάρα πολύ εύκολα ψάχνοντας στο ίντερνετ να βρεις προτάσεις για προορισμούς, λεπτομέρειες για τον προορισμό που θέλεις, εισιτήρια, ξενοδοχεία και οτιδήποτε άλλο σκεφτείς.
Πλατφόρμες όπως το trivago ή το booking έχουν κάνει θα λέγαμε τα ταξιδιωτικά πρακτορεία μη απαραίτητα.
Αυτό προδήλως σημαίνει ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία αργά ή γρήγορα θα κλείσουν. Και όταν λέμε θα κλείσουν εννοούμε ότι με τον καιρό θα πάψουν να υφίστανται. Βέβαια, πολλά από αυτά έχουν ήδη καταλάβει τι συμβαίνει κι έχουν μεταφέρει τη δουλειά τους μέσω ιστοσελίδων και ανάλογων πλατφορμών στο ίντερνετ.
2. Εργασία σε εστιατόρια Fast Food
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως τα εστιατόρια fast food επιλέγουν το self service. Αυτό συμβαίνει διότι αυτοί που έχουν τα fast food εξοικονομούν χρήματα μην πληρώνοντας σερβιτόρους.
Κάτι αντίστοιχο πρόκειται να γίνει και με τους μάγειρες στα fast food. Ειδικότερα, είναι πάρα πολύ πιθανό οι μάγειρες να αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένα συστήματα. Ήδη στο εξωτερικό πολλές εταιρείες δοκιμάζουν αυτές τις πρακτικές με σκοπό να αντικαταστήσουν το προσωπικό στις κουζίνες με τους αυτόματους μηχανισμούς παραγωγής φαγητού για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.
3. Θα καταργηθεί με τον καιρό το έντυπο και επομένως οι συναφείς δουλειές
Εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος έχει στραφεί στην ψηφιακή αποθήκευση των πληροφοριών. Καθημερινά βλέπουμε ότι τα έγγραφα γίνονται όλο και λιγότερο απαραίτητα για τις καθημερινές δραστηριότητες.
Ακόμη και στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Πλέον μέσω του gov.gr μπορείς να εκδώσεις μία Υπεύθυνη Δήλωση και να τη στείλεις όπου θέλεις άμεσα αντί να πας σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και να λάβεις τη Δήλωση σε έντυπη μορφή.
Τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου θα γίνονται όλο και πιο ψηφιακά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το έντυπο και να κλείσουν όλες οι βιομηχανίες εκτύπωσης.
Βέβαια, παρά το ότι πλέον σχεδόν όλα τα βιβλία είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τα βιβλία.
4. Εργασία ως διαιτητής σε αγώνες
Οι μεγάλοι οργανισμοί όπως η FIFA και η UEFA βάζουν όλο και περισσότερο την τεχνολογία στους αγώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το Video Assisstant Referee. Το VAR επιτρέπει στις διοργανώσεις να παίρνουν σωστές αποφάσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Κατά παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιούν και άλλα αθλήματα την τεχνολογία. Τέτοια αθλήματα είναι το τένις, το κρίκετ και το ράγκμπι. Από τη μία η τεχνολογία στον αθλητισμό μειώνει το περιθώριο λαθών, αλλά από την άλλη οι κανόνες και οι ποινές χρήζουν ανθρώπινης ερμηνείας.
5. Εργασία σε τελεμάρκετινγκ και τηλεφωνικές κλήσεις
Οκ, για πολλούς θα είναι καλό αυτό αλλά μία από τις δουλειές που δε θα υπάρχουν στο μέλλον λόγω της τεχνολογίας είναι και το τελεμάρκετινγκ. Πέραν των διαφημίσεων στην τηλεόραση είναι πάρα πολλές οι ενοχλητικές κλήσεις από εταιρείες που ψάχνουν νέους πελάτες.
Βέβαια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το αν η τεχνολογία θα εξαλείψει αυτό το πρόβλημα ή θα το διογκώσει. Πιθανόν απλά στο μέλλον οι εταιρείες να μην προσλαμβάνουν το προσωπικό για τις τηλεφωνικές κλήσεις και να γίνονται αυτοματοποιημένα με AI τεχνολογία.
Διάβασε επίσης: Πως να γίνω Freelancer: Τι είναι Freelancing
6 Χειρονακτική εργασία αναφορικά με τις κατασκευές
Όταν πρόκειται για επαγγέλματα που περιλαμβάνουν χειρωνακτική εργασία, η αυτοματοποίηση φαίνεται αναπόφευκτη. Οι συναρμολογητές είναι κυρίως υπεύθυνοι για την κατασκευή εμπορευμάτων όπως παιχνίδια, οχήματα και αεροσκάφη, μεταξύ άλλων προϊόντων. Ωστόσο, με τις μηχανές και τη ρομποτική να αναλαμβάνουν τις διαδικασίες συναρμολόγησης και τις επαναλαμβανόμενες εργασίες, οι κατασκευαστές έχουν γίνει ένα είδος υπό εξαφάνιση στις περισσότερες βιομηχανίες. Σύμφωνα με έρευνες ο κλάδος θα αρχίσει να συρρικνώνεται μέχρι κάποια στιγμή να πάψει να υφίσταται.
7. Εργασία σε τράπεζες
Ενώ οι τραπεζικές θέσεις εργασίας δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, πολλά τοπικά υποκαταστήματα θα πάψουν να υπάρχουν. Αυτό οφείλεται στην ευκολία και τη φιλική προς τον χρήστη φύση των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μέσων, με τις οποίες ο καθένας μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές και να διαχειρίζεται τον λογαριασμό του με ευκολία από την άνεση του σπιτιού του.
Οι άνθρωποι θα πρέπει ακόμα να διαβουλεύονται οικονομικούς συμβούλους και ειδικούς. Αυτό σημαίνει πως δε θα κλείσουν οι τράπεζες, αλλά σίγουρα θα μειωθεί σημαντικά το προσωπικό τους.
Το μέλλον προβλέπεται αβέβαιο σχετικά με τις δουλειές
Στην παραπάνω λίστα είδαμε 7 δουλειές που δε θα υπάρχουν στο μέλλον. Σίγουρα μπορούν εύκολα να προστεθούν και άλλες σε αυτή τη λίστα, όπως ένας ταμίας σε σούπερ μάρκετ. Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι παρά το ότι η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, ενέχει και κινδύνους για το ότι οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν υποχείρια των μηχανών.
Το σημαντικό είναι λοιπόν να βρει ο καθένας το επάγγελμα που του αρέσει και να προσπαθήσει να το ενσωματώσει στον ψηφιακό κόσμο. Παράδειγμα αποτελεί η κάθε μικρή και μεγάλη εταιρεία που φτιάχνει ένα e-shop. Αν σου αρέσει επομένως η δημιουργία ιστοσελίδων καλό είναι να το ψάξεις. Θα υπάρχει από ό,τι φαίνεται πάντοτε χώρος για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον κόσμο του ίντερνετ και της πληροφορικής γενικότερα.
Διάβασε επίσης: Εργασία από το σπίτι : 5 ιδέες για να ξεκινήσεις τώρα!