ΔιάφοραΤεχνολογία
3,095 προβολες

Τεχνητή νοημοσύνη (AI): Τι ακριβώς είναι και που την εφαρμόζουμε

Όλο και πιο συχνά συναντούμε στις αναζητήσεις μας τον όρο AI. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε που ακριβώς να ψάξουμε για να πάρουμε τις σωστές πληροφορίες και να μάθουμε περισσότερα πράγματα. Είναι από εκείνες τις έννοιες που δύσκολα καταλαβαίνουμε. Παρά ταύτα, είναι σημαντικό να μένουμε ενημερωμένοι σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω μας. Ίσως το AI να παίξει τεράστιο ρόλο στη ζωή μας στο μέλλον. Σε αυτό το άρθρο θα δεις λοιπόν τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη που συναντάς ως AI και που την εφαρμόζουμε.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι το AI αντιπροσωπεύει το “atrificial intelligence”, που στα ελληνικά σημαίνει την τεχνητή νοημοσύνη. Γενικότερα η τεχνητή νοημοσύνη αφορά σε μια επιστήμη, στο πλαίσιο της οποίας μπορούμε να κατασκευάσουμε-δημιουργήσουμε μηχανές και προγράμματα που σκέφτονται. Αυτή η σκέψη δεν έχει να κάνει μόνο με την κοινή ανθρώπινη σκέψη. Ο στόχος δηλαδή είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε μηχανήματα που δεν σκέφτονται και λειτουργούν όπως εμείς, αλλά ορθολογικά.

Στην απλούστερη μορφή της, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πεδίο που συνδυάζει την επιστήμη των υπολογιστών και ισχυρά σύνολα δεδομένων, για να επιτρέψει την επίλυση προβλημάτων. Περιλαμβάνει επίσης υποπεδία του machine learning και του deep learning. Αυτοί οι κλάδοι αποτελούνται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που επιδιώκουν να δημιουργήσουν έμπειρα συστήματα που κάνουν προβλέψεις ή ταξινομήσεις βάσει δεδομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει δύο τύπους: το weak AI και το strong AI. Ουσιαστικά η “αδύναμη” τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή που επιτρέπει τη λειτουργία της Siri, της Alexa κλπ. Αντίθετα, στόχος του strong AI είναι η δημιουργία μηχανών που θα έχουν νοημοσύνη ίση με τον άνθρωπο. Θα έχει μια συνειδητή αυτογνωσία που έχει την ικανότητα να λύνει προβλήματα, να μαθαίνει και να σχεδιάζει το μέλλον.

Διάβασε επίσης: Εικονική πραγματικότητα: Τι είναι, πώς λειτουργεί και σε ποιους κλάδους χρησιμοποιείται;

Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης

Σήμερα εφαρμόζουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε πάρα πολλά συστήματα. Είναι πραγματικά πάρα πολλές οι εφαρμογές της ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Παρακάτω θα δεις κάποια παραδείγματα:

Αναγνώριση ομιλίας

Είναι επίσης γνωστή ως αυτόματη αναγνώριση ομιλίας (ASR), αναγνώριση ομιλίας υπολογιστή ή ομιλία σε κείμενο. Είναι μια δυνατότητα που χρησιμοποιεί την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) για την επεξεργασία της ανθρώπινης ομιλίας σε γραπτή μορφή. Πολλές κινητές συσκευές ενσωματώνουν αναγνώριση ομιλίας στα συστήματά τους για τη διεξαγωγή φωνητικής αναζήτησης. Το πιο απλό παράδειγμα είναι η Siri του iPhone.

Εξυπηρέτηση πελατών

Οι διαδικτυακοί εικονικοί “πράκτορες” αντικαθιστούν τους ανθρώπινους για την εξυπηρέτηση των πελατών. Απαντούν σε συχνές ερωτήσεις (FAQ) γύρω από θέματα, όπως οι παραγγελίες και ο χρόνος παράδοσης, ή παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές στους χρήστες, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την αφοσίωση των πελατών σε σελίδες και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν bots ανταλλαγής μηνυμάτων σε σελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου με εικονικούς πράκτορες, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Slack και το Facebook Messenger, και εργασίες που συνήθως εκτελούνται από εικονικούς βοηθούς.

Computer vision

Αυτή η AI τεχνολογία επιτρέπει σε υπολογιστές και συστήματα να αντλούν σημαντικές πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες, βίντεο και άλλες οπτικές εισόδους και με βάση αυτά να αναλάβουν δράση. Το computer vision έχει εφαρμογές για την προσθήκη ετικετών στις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ακτινολογική απεικόνιση στην υγειονομική περίθαλψη και τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Μηχανές συστάσεων

Χρησιμοποιώντας δεδομένα συμπεριφοράς προηγούμενης κατανάλωσης, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακάλυψη τάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών cross-selling. Αυτό χρησιμοποιείται για την παροχή σχετικών συστάσεων στους πελάτες κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας αγοράς στο ίντερνετ.

Αυτοματοποιημένες συναλλαγές μετοχών

Σχεδιασμένες για να βελτιστοποιούν τα χαρτοφυλάκια μετοχών, οι πλατφόρμες συναλλαγών υψηλής συχνότητας που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη πραγματοποιούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Τι περιμένουμε από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον;

Όλο αυτό το hype με την τεχνητή νοημοσύνη είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, το AI έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη σε πάρα πολλούς τομείς. Το θέμα είναι το τι θα δούμε στο μέλλον. Εδώ και καιρό ακούγονται διάφορα περί αυτοοδηγούμενων αμαξιών, αλλά μέχρι να έρθει στην Ελλάδα κάτι τέτοιο, θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός. Όπως και να έχει, μένουν σίγουρα πάρα πολλά πράγματα να ανακαλύψουμε. Ας ελπίσουμε μόνο ότι αυτές οι ανακαλύψεις θα είναι όντως προς όφελός μας!

Διάβασε επίσης: DAO: Τι είναι και ποιά τα υπέρ και τα κατά τους;

Tags: AI, artificial intelligence, τεχνητή νοημοσύνη

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: