ΔιάφοραΥγεία & Αυτοβελτίωση
2,139 προβολες

Είσαι εθισμένος στα social media; Μάθε πώς να ξεκολλήσεις

Αν δεν μπεις μια μέρα στα social media, νομίζεις ότι δε ζεις στον 21ο αιώνα. Αυτό είναι γεγονός. Όλοι πλέον, επιχειρήσεις και καταναλωτές αφιερώνουν άπειρο χρόνο στα social media. Αυτό, όπως είναι λογικό έχει και τα καλά του. Παρά ταύτα, σε πολλούς τα social media γίνονται εθισμός ή εμμονή. Είσαι μήπως και εσύ ένας από αυτούς; Σε αυτό το άρθρο θα δεις πώς να ξεκολλήσεις, αν είσαι εθισμένος στα social media.

Μορφές εθισμού στα social media

Εάν εσύ ή κάποιος γύρω σου είναι εθισμένος στα social media, προτού αναζητήσεις μια λύση, πρέπει να προσδιορίσεις τον τύπο εθισμού από τον οποίο μπορεί να πάσχει το ενδιαφερόμενο άτομο. Παρακάτω θα δεις ποιές είναι οι πιο “κλασικές” μορφές – τύποι εθισμών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρέπει να προσέχεις.

1. Αναζήτηση πληροφοριών δίχως αύριο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς παρέχουν πλήθος γνώσεων για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Ωστόσο, η προσβασιμότητα στις πληροφορίες έχει γεννήσει μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση για συλλογή και οργάνωση πληροφοριών. Αν και μπορεί να ακούγεται παραγωγικό, η καταναγκαστική αναζήτηση πληροφοριών συχνά βγάζει τους ανθρώπους εκτός θέματος και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα αναφορικά με τη δουλειά.

2. Σχέσεις μέσω διαδικτύου

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, μερικοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στο να βρίσκουν και να διατηρούν ψηφιακές σχέσεις με άτομα που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ή δεν είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν ποτέ στη ζωή τους. Συνήθως, οι διαδικτυακές σχέσεις δημιουργούνται σε chat rooms στα social media. Το χειρότερο μέρος αυτού του εθισμού είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που τείνουν να αναζητούν τέτοιες σχέσεις συχνά κρατούν μυστική την πραγματική τους ταυτότητα, γεννώντας τον όρο «Catfishing», που σημαίνει προσέλκυση ατόμων μέσω του dιαδικτύου με ψευδείς ταυτότητες.

3. Εθισμός στα παιχνίδια

Τα παιχνίδια εισήχθησαν στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο για να αφήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν με τους φίλους τους παίζοντας ένα απλό διασκεδαστικό παιχνίδι. Ωστόσο, δεν άργησε να γεννήσει μια νέα μορφή εθισμού που οδήγησε τους ανθρώπους να ξοδεύουν αμέτρητες ώρες και χρήματα σε αυτά τα παιχνίδια που δεν εξυπηρετούσαν κανέναν πραγματικό σκοπό. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από έναν τέτοιο εθισμό, συχνά καταλήγουν να ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ σε ψηφιακά προϊόντα εντός του παιχνιδιού.

4. Πορνογραφικό υλικό

Ένας από τους πιο συχνά εντοπιζόμενους εθισμούς στη νεολαία του σήμερα, ο διαδικτυακός σεξουαλικός εθισμός αναφέρεται στην κατανάλωση μιας ανθυγιεινής ποσότητας πορνογραφικού υλικού. Η εμμονή με τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σου στην πραγματική ζωή και να προκαλέσει ακόμη και άγχος και κατάθλιψη. Αυτός θεωρείται ένας από τους πιο καταστροφικούς εθισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς να ξεκολλήσεις αν είσαι εθισμένος στα social media

Αφού είδαμε τις πιο συνήθεις μορφές εθισμού στα social τώρα θα περάσουμε στο πώς να ξεκολλήσεις αν είσαι εθισμένος. Ουσιαστικά, παρακάτω θα δεις κάποια tips-ενέργειες που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και να πάρεις τα ηνία στα χέρια σου. Δε θα είναι εύκολο να ξεκολλήσεις, αλλά και πάλι πρέπει να προσπαθήσεις.

1. Σκέψου τον λόγο, για τον οποίο μπαίνεις στα social media

Ό,τι κάνουμε στη ζωή έχει να κάνει με την πρόθεση. Γιατί θέλεις να κάνεις κάτι; Τι θα σου προσφέρει; Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να είναι ανόητο να κάνεις αυτήν την ερώτηση όταν σκέφτεσαι έναν λογαριασμό στο Facebook ή στο Instagram. Όμως, αν θέλεις να ελέγχεις πραγματικά τα social media (αντί για το αντίστροφο), η υποβολή αυτής της ερώτησης μπορεί να είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Θέλεις απλώς να διατηρείς επαφή με φίλους ή θέλεις να προωθήσεις την επιχείρησή σου; Το να φτάσεις στην ουσία του γιατί είσαι online θα σε βοηθήσει να σημειώσεις με σαφήνεια τον χρόνο σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεσματικά και να εξαλείψεις οτιδήποτε άλλο.

2. Δώσε προσοχή στο ποιους ακολουθείς και τι δημοσιεύεις

Συχνά ακολουθούμε άτομα που δεν ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά μας και δεν μας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Πείσε επομένως τον εαυτό σου ότι πρέπει να κάνει unfollow ορισμένα άτομα. Δεν μπορείς στο κάτω κάτω να τους συμπαθείς όλους, ούτε να κερδίσεις κάτι από όλους. Κατά παρόμοιο τρόπο είναι καλό και να δημοσιεύεις πράγματα με φειδώ. Το να ανεβάζεις συνέχεια ό,τι σου έρχεται στο μυαλό δεν κάνει καλό ούτε σε εσένα ούτε στους άλλους. Να δημοσιεύεις πράγματα που θέλεις πραγματικά να μοιραστείς, τα οποία να είναι ενδιαφέροντα και για σένα και για τους άλλους.

3. Προσπάθησε να μειώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις στα social media

Εάν έχεις μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνεις, αλλά έχεις περάσει τις τελευταίες τρεις ώρες κάνοντας scroll στα social ήρθε η ώρα να κλείσεις την εφαρμογή ή τον υπολογιστή. Βάλε ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό σου, εάν αυτό χρειάζεται για να ξεκολλήσεις. Συνέχεια κάνουμε παράπονα ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο. Όμως, αν προγραμματίσουμε σωστά τον χρόνο μας θα δούμε απλά ότι αφιερώνουμε ώρες αμέτρητες μη κάνοντας τίποτα ουσιαστικό.

4. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις

Εάν η παραγωγικότητά έχει πέσει επειδή αποσπάται συνεχώς η προσοχή σου από τα ping από τις ειδοποιήσεις, υπάρχουν τρόποι να απενεργοποιήσεις αυτές τις ειδοποιήσεις στις ρυθμίσεις. Ακόμα καλύτερα, μπορείς πάντα να διαγράψεις τις εφαρμογές από το τηλέφωνο και τις συσκευές σου και να αποφασίσεις να ελέγξεις τις ειδοποιήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ολοκληρώσεις τη δουλειά που έχεις να κάνεις χωρίς περισπασμούς.

5. Μη φωτογραφίζεις τα πάντα

Οι πολύτιμες στιγμές της ζωής σου είναι μία στο εκατομμύριο, όπως να δεις ένα πεφταστέρι ή το χαμόγελο του αγαπημένου σου προσώπου. Αυτές οι στιγμές είναι τόσο εύθραυστες και δεν συμβαίνουν ποτέ με τον ίδιο τρόπο δύο φορές στη ζωή. Επομένως, μην τρέχεις προς το κινητό για να απαθανατίσεις αυτή τη στιγμή. Αποτύπωσέ το με τα μάτια και την καρδιά σου. Ας μείνει ως μια γλυκιά ανάμνηση. Απόλαυσε τη στιγμή και άφησε το κινητό στην άκρη.

Μην το αψηφάς: ο εθισμός στα social είναι κάτι σύνηθες πλέον

Ο εθισμός στα social media, όταν αφεθεί ανεξέλεγκτος, μπορεί να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη και έλλειψη αυτοεκτίμησης. Αν «ακολουθούμε το κοπάδι» αναζητώντας τη δημιουργία μιας τέλειας διαδικτυακής ζωής, απομακρυνόμαστε ακόμη περισσότερο από το να είμαστε ο εαυτός μας.

Είναι σημαντικό να λύσεις αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του πριν να είναι πολύ αργά. Το να έχουμε έλεγχο και μέτρο στα social media είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Δώσε προσοχή στις παραπάνω συμβουλές και σιγά σιγά θα λύσεις το πρόβλημά μου, αν όντως είσαι εθισμένος στα social media. Αν πάλι δεν είσαι, μην αψηφάς αυτά τα tips, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα αλλάξει. Μπορεί κάποια στιγμή να τα χρειαστείς.

Διάβασε επίσης: Live Video-Chat Sites και Apps για κινητό – Για Ελλάδα και όλον τον κόσμο

Tags: , εθισμός στα social media

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: