Εδώ και χρόνια ακούμε συχνά για την εικονική πραγματικότητα. Συνήθως όταν ακούμε τη φράση εικονική πραγματικότητα το μυαλό μας πάει μόνο στα VR παιχνίδια Όμως, την εικονική πραγματικότητα τη συναντούμε όλο και σε περισσότερους κλάδους. Τι είναι όμως και πώς λειτουργεί;
Τι είναι η εικονική πραγματικότητα;
Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality ή απλά VR) είναι το όνομα που επινοήθηκε για κάθε σύστημα που στοχεύει να επιτρέψει στον χρήστη να αισθάνεται σαν να βιώνει μια συγκεκριμένη εμπειρία μέσω της χρήσης ειδικών εργαλείων. Με άλλα λόγια, το VR είναι μια ψευδαίσθηση της πραγματικότητας, που υπάρχει μέσα σε έναν εικονικό κόσμο και βασίζεται σε κάποιο λογισμικό.
Όταν είναι συνδεδεμένος σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, ένας χρήστης μπορεί να κινήσει το κεφάλι του με πλήρη κίνηση 360° για να δει τα πάντα γύρω του. Ορισμένα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούν εργαλεία χειρός και ειδικά δάπεδα που μπορούν να κάνουν τον χρήστη να αισθάνεται ότι μπορεί να περπατήσει και να αλληλεπιδράσει με εικονικά αντικείμενα.
Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι συστημάτων VR. Ορισμένοι χρησιμοποιούν το υπάρχον smartphone ή τον υπολογιστή σου, αλλά άλλοι πρέπει να συνδεθούν σε μια κονσόλα παιχνιδιών για να λειτουργήσουν. Ένας χρήστης μπορεί να φορέσει το αντίστοιχο headset που συνδέεται απευθείας με τη συσκευή, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ταινίες, να παίζει βιντεοπαιχνίδια, να εξερευνά φανταστικούς κόσμους, να κάνει αθλήματα υψηλού κινδύνου, να μάθει πώς να πετάει ένα αεροπλάνο ή να κάνει χειρουργική επέμβαση, και πολλά ακόμη.
Πώς λειτουργεί η εικονική πραγματικότητα;
Ο στόχος της εικονικής πραγματικότητας είναι να προσομοιώσει μια εμπειρία και να κάνει τον χρήστη να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα άλλο μέρος. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η χρήση οποιουδήποτε αριθμού εργαλείων που μπορούν να αναπαραστήσουν την όραση, τον ήχο, την αφή ή οποιαδήποτε από τις άλλες αισθήσεις.
Ο χρήστης μπορεί να αισθάνεται βυθισμένος στο παιχνίδι, την ταινία κ.λπ. επειδή αποκλείονται όλοι οι άλλοι περισπασμοί στο δωμάτιό του. Όταν ο χρήστης κοιτάζει ψηλά, μπορεί να δει οτιδήποτε παρουσιάζεται από πάνω του στο λογισμικό VR, όπως τον ουρανό ή το έδαφος, όταν κοιτάζει προς τα κάτω. Τα περισσότερα VR έχουν ενσωματωμένα ακουστικά που παρέχουν surround ήχο όπως ακριβώς βιώνουμε στον πραγματικό κόσμο.
Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει επίσης ειδικά αντικείμενα όπως για παράδειγμα γάντια για να απολαύσει αυτήν την εμπειρία. Με τέτοιου είδους αντικείμενα ο χρήστης, όταν πιάνει κάτι στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, νιώθει την ίδια αίσθηση στον πραγματικό κόσμο.
Παρά το ότι τις περισσότερες φορές προορίζονται για βιντεοπαιχνίδια, ορισμένα συστήματα VR μπορεί να περιλαμβάνουν διάδρομο που προσομοιώνει το περπάτημα ή το τρέξιμο. Όταν ο χρήστης τρέχει πιο γρήγορα στον πραγματικό κόσμο, το avatar του μπορεί να ταιριάζει με την ίδια ταχύτητα στον εικονικό κόσμο. Όταν ο χρήστης σταματήσει να κινείται, ο χαρακτήρας του παιχνιδιού θα σταματήσει να κινείται επίσης κ.ο.κ
Σε ποιους κλάδους χρησιμοποιείται
Αν και η εικονική πραγματικότητα θεωρείται συχνά μόνο ως ένας τρόπος για να δημιουργήσεις καθηλωτικές εμπειρίες παιχνιδιού, να ταξιδέψεις στον κόσμο από τον καναπέ σου ή να καθίσεις παθητικά σε έναν εικονικό κινηματογράφο, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές άλλες εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο.
1. Εκπαίδευση
Όσον αφορά την εκπαίδευση, ένας μαθητής ίσως να μην μπορεί να μπει στην τάξη λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή απλώς απόστασης, αλλά με τη ρύθμιση της εικονικής πραγματικότητας στην τάξη, ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα από την άνεση του σπιτιού του.
Αυτό που κάνει την εικονική πραγματικότητα να διαφέρει από την απλή εργασία από το σπίτι είναι ότι ο χρήστης μπορεί πραγματικά να αισθάνεται ότι είναι στην τάξη με τους άλλους μαθητές και να ακούει και να παρακολουθεί τον δάσκαλο αντί να μαθαίνει απλώς έννοιες από ένα σχολικό βιβλίο με όλους τους άλλους περισπασμούς στο σπίτι.
2. Αγορές
Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «αγοράζεις» πράγματα χωρίς να σπαταλάς χρήματα για αυτά. Οι έμποροι λιανικής μπορούν να παρέχουν έναν τρόπο στους πελάτες τους να αποκτήσουν ένα εικονικό μοντέλο ενός πραγματικού αντικειμένου πριν κάνουν την αγορά.
Ένα παράδειγμα είναι όταν ψάχνεις για ένα νέο όχημα. Ο πελάτης μπορεί να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα του οχήματος για να δει πώς «αισθάνεται» πριν αποφασίσει αν θα το εξετάσει περαιτέρω. Ένα σύστημα VR μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση της οδήγησης του νέου αυτοκινήτου, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να λαμβάνουν ακόμη πιο γρήγορες αποφάσεις για τις αγορές τους.
3. Κατασκευές
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνεις κατά την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων είναι να απεικονίσεις πώς φαίνονται στον πραγματικό κόσμο. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί μπορούν να έχουν πολύ καλύτερη ματιά στα μοντέλα τους όταν μπορούν να τα δουν από κάθε δυνατή οπτική γωνία.
Η εξέταση ενός πρωτοτύπου που δημιουργήθηκε από ένα εικονικό σχέδιο είναι το λογικό επόμενο βήμα πριν από τη διαδικασία υλοποίησης. Το VR εισάγεται στη διαδικασία σχεδιασμού παρέχοντας στους μηχανικούς έναν τρόπο να εξετάσουν ένα μοντέλο σε ένα ρεαλιστικό σενάριο πριν χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα για την παραγωγή του αντικειμένου στον πραγματικό κόσμο.
Για παράδειγμα, όταν ένας αρχιτέκτονας ή ένας μηχανικός σχεδιάζει μια γέφυρα, ουρανοξύστη, σπίτι, όχημα κ.λπ., η εικονική πραγματικότητα του επιτρέπει να αναποδογυρίσει το αντικείμενο, να το μεγεθύνει για να δει τυχόν ελαττώματα, να εξετάσει κάθε μικρολεπτομέρεια σε πλήρη προβολή 360 και ίσως ακόμη και να εφαρμόσει κανόνες της φυσικής στα μοντέλα για να δει πώς ανταποκρίνονται στον άνεμο, το νερό ή άλλα στοιχεία που συνήθως αλληλεπιδρούν με αυτές τις δομές.
Διάβασε επίσης: Συστήματα ERP: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για τις επιχειρήσεις;