Αντικειμενικά τα NFT έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας. Προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους επενδυτές, από ιδιώτες μέχρι κολοσσούς εταιρειών αποδεικνύοντας ότι ήρθαν για να μείνουν. Αν δε γνωρίζεις και θέλεις να μάθεις τι είναι τα NFT, μπορείς να κάνεις κλικ εδώ. Εν συντομία, τα NFT είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που μπορείς να αγοράσεις με κανονικά χρήματα. Είναι πλέον μία τεράστια βιομηχανία, η οποία έχει ταχύτατη ανάπτυξη. Όμως, όπως είναι λογικό, υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι που έχουν σχέση με απάτες. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις λοιπόν πώς να αποφύγεις τις απάτες με τα NFT. Στην παρακάτω λίστα θα δεις τα στοιχεία εκείνα που θα σε προϊδεάζουν.
1. Μην εμπιστεύεσαι ανώνυμες – άγνωστες ομάδες
Πριν αγοράσεις ένα NFT είναι καλό να κάνεις έρευνα πρώτα. Πρέπει δηλαδή να εξετάσεις ολόκληρη την ομάδα για να είσαι σίγουρος για την αξιοπιστία της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξεις εάν οι developers είναι ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δεις εάν έχουν μια ενεργή κοινότητα που τους υποστηρίζει.
Τα projects βέβαια μπορεί να έχουν ψεύτικους followers. Το να αποκτήσει κανείς ψεύτικους followers είναι κάτι πολύ εύκολο. Μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει bots είτε να προσλάβει άτομα με κάποια χρήματα για να κάνουν καλές κριτικές. Καλό είναι λοιπόν να αναζητάς self-Doxxed ομάδες.
2. Μην επηρεάζεσαι από την τεράστια απόδοση της επένδυσης (ROI)
Ορισμένα projects υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις για τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί πέφτουν στην παγίδα νομίζοντας ότι θα έχουν ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό ως κέρδος επενδύοντας. Όμως, τα γραφήματα και τα στατιστικά της απόδοσης της επένδυσης μπορούν πολύ εύκολα να παραποιηθούν. Οι ίδιοι οι scammers αγοράζουν οι ίδιοι τα NFT τους, προκειμένου να αυξήσουν την τιμή και τη ζήτηση. Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό, τότε πιθανόν να είναι απάτη.
3. Δώσε βάση στην πραγματική χρησιμότητα ενός NFT
Ορισμένα NFT παίρνουν hype λόγω διαφήμισης. Αυτά τα NFT προσελκύουν πάρα πολλούς επενδυτές, αλλά σίγουρα αποτελούν ένα μεγάλο ρίσκο. Ουσιαστικά, όταν ένα NFT δεν έχει πραγματική χρησιμότητα και δεν είναι σπάνιο, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα σου αποφέρει κέρδος μακροπρόθεσμα. Η αξία και η δημοτικότητά του μπορεί να είναι υψηλές τώρα, αλλά δε θα παραμείνουν έτσι.
Εάν οι developers ενός NFT δεν έχουν μακροπρόθεσμους στόχους αυτό θα πρέπει να σε κάνει να αποφύγεις να επενδύσεις. Τα NFT για να αποτελέσουν μία καλή επενδυτική κίνηση πρέπει να εξυπηρετούν κάποιους στόχους.
Παράδειγμα ενός NFT με γνήσια χρησιμότητα είναι ένα NFT που συνιστά μέρος ενός δημοφιλούς παιχνιδιού. Το NFT αυτό πιθανότατα θα διατηρήσει την αξία του σε υψηλά επίπεδα, διότι πάντα θα έχει ζήτηση κι επομένως θα είναι μία καλή επένδυση.
4. Μην κρίνεις εύκολα από την τιμή
Μία από τις συχνότερες απάτες με τα NFT είναι η υψηλή τιμή. Πολλοί δημιουργοί NFT “κοστολογούν” πανάκριβα τα projects τους, έτσι ώστε να βγάλουν γρήγορα τεράστιο κέρδος. Ειδικά, αν δεις “γελοίες” τιμές σε κάποιο NFT από ομάδες που δε γνωρίζεις, τότε καλύτερα να μην επενδύσεις. Βέβαια, υψηλές τιμές μπορεί να δεις και σε NFT μεγάλων brands. Αν ένα NFT ανήκει σε μία εταιρεία – κολοσσό είναι λογικό η τιμή του να είναι υψηλή, αφού θα υπάρχει πάντα ζήτηση.
5. Έλεγχε πάντα τα URL
Συχνά οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες σελίδες – απομιμήσεις για δημοφιλή καταστήματα NFT όπως το OpenSea και το Rarible. Είναι σύνηθες να πέφτει κάποιος σε μία τέτοια παγίδα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεις πάντα τις διευθύνσεις – συνδέσμους URL πριν αγοράσεις ένα NFT. Μπορεί φαινομενικά ο σύνδεσμος να είναι ίδιος, αλλά ένα γράμμα διαφορετικό στη διεύθυνση μπορεί να σε μεταφέρει σε ένα ψεύτικο NFT Store. Συν τοις άλλοις σε τέτοιες κακόβουλες σελίδες είναι πιθανό να καταφέρουν όχι μόνο να κλέψουν τα χρήματά σου, αλλά και τα προσωπικά σου δεδομένα, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού κλπ.
Συνολικά, τα NFT ίσως να είναι και οι επενδύσεις του μέλλοντος. Παρά ταύτα, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχεις τα παραπάνω και γενικότερα να αφιερώνεις χρόνο προτού αποφασίσεις ό,τι θα αγοράσεις ένα NFT. Ήδη οι απάτες με τα NFT είναι πάρα πολλές και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Γι΄αυτό κάνε τις αγοραπωλησίες σου στο κομμάτι των NFT με φειδώ.
Διάβασε επίσης: Η σάρωση QR κωδικών είναι πιο επικίνδυνη από όσο νομίζεις. Δες γιατι