Η κάμερα είναι κομμάτι του βασικού εξοπλισμού μίας ηλεκτρονικής συσκευής, όπως το κινητό, το tablet και ο υπολογιστής. Πολλές κάμερες έχουν ενδεικτικές λυχνίες που δείχνουν πότε μια κάμερα καταγράφει βίντεο. Ωστόσο, οι χάκερ μπορούν να εξαπατήσουν τους χρήστες χρησιμοποιώντας λογισμικό κατασκοπείας στη webcam που απενεργοποιεί το φως από αυτές τις λιχνίες. Έτσι, παρόλο που η λυχνία είναι σβηστή, η κάμερα μπορεί να καταγράφει βίντεο και κάποιος στο internet μπορεί να σε παρακολουθεί. Παρακάτω λοιπόν θα δεις τους τρόπους με τους οποίους θα είσαι σίγουρος ότι δεν σε παρακολουθούν από την κάμερα του υπολογιστή σου.
1. Κάλυψε την κάμερά σου: Αν νομίζεις ότι σε παρακολουθούν από την κάμερα του υπολογιστή σου αυτή είναι η πιο απλή λύση
Μερικές φορές οι πιο απλές λύσεις είναι και οι καλύτερες. Για να είσαι σίγουρος λοιπόν ότι δε σε παρακολουθούν από την κάμερα του υπολογιστή σου, πάρε μία κολλητική ταινία και κάλυψέ την. Ακόμη και ο καλύτερος χάκερ του κόσμου δε θα μπορέσει να τη διαπεράσει. Ακόμα πιο εύκολα μπορείς να αγοράσεις αυτοκολλητάκια, έτσι ώστε να τα κολλάς στην κάμερα, όταν έχεις ανοιχτό τον υπολογιστή.
2. Κάνε σάρωση για κακόβουλο λογισμικό που σχετίζεται με την κάμερα
Ξεκίνα σκανάροντας τον υπολογιστή σου, έτσι ώστε να βρεις αν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό που αφορά στην κάμερα. Ένα απλό antivirus μπορεί να μη σου παρέχει την προστασία που πρέπει να έχεις. Γι’ αυτό, εκτός από ένα antivirus κάνε εγκατάσταση κάποιο software για αντιμετώπιση λογισμικών κατασκοπείας (spyware).
Ίσως βέβαια να είναι καλό να χρησιμοποιήσεις και μία δεύτερη “γραμμή άμυνας”. Υπάρχουν ορισμένοι σαρωτές οι οποίοι σου παρέχουν, όπως λέμε, μία δεύτερη γνώμη. Τέτοιοι σαρωτές είναι για παράδειγμα το Malwarebytes και το Hitman Pro. Και οι δύο αυτοί σαρωτές θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις κακόβουλο λογισμικό αναφορικά με την κάμερα.
3. Μην ανοίγεις συνημμένα αρχεία που σου στέλνει με email κάποιος άγνωστος
Εάν λάβεις ένα email από κάποιον που δεν γνωρίζεις και περιέχει ένα συνημμένο αρχείο, καλύτερα να το σκεφτείς πριν το ανοίξεις. Θα μπορούσε να περιέχει ένα αρχείο κακόβουλου λογισμικού που σχετίζεται με τη webcam σου στον υπολογιστή.
Εάν επίσης κάποιος φίλος σου, σου στείλει email με κάτι που περιέχει ένα ανεπιθύμητο συνημμένο, επικοινώνησε μαζί του και μάθε αν στο έστειλε αυτός ή αν παραβιάστηκε ο λογαριασμός του.
Διάβασε επίσης: Η σάρωση QR κωδικών είναι πιο επικίνδυνη από όσο νομίζεις
4. Μην κλικάρεις συντομευμένους συνδέσμους στα social media, διότι μπορεί να καταλήξεις να σε παρακολουθούν από την κάμερα του υπολογιστή σου
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους διαδίδεται κακόβουλο λογισμικό που σχετίζεται με την κάμερα είναι μέσω συντομευμένων συνδέσμων στα social media. Οι προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού συχνά χρησιμοποιούν υπηρεσίες συντόμευσης συνδέσμων, όπως το TinyURL και το Bitly, για να κρύψουν τον πραγματικό σύνδεσμο, ο οποίος μπορεί να σου μεταφέρει κακόβουλο λογισμικό.
5. Απενεργοποίησε την κάμερά σου
Σίγουρα η απενεργοποίηση της κάμερας δεν είναι η τέλεια λύση, καθώς ένας καλός χάκερ θα προσπεράσει αυτό το εμπόδιο. Παρόλα αυτά, η απενεργοποίηση της κάμερας θα σου παρέχει ένα επίπεδο προστασίας.
Είναι πολύ απλός ο τρόπος για να απενεργοποιήσεις την κάμερα στον υπολογιστή σου στα Windows. Για να την απενεργοποιήσεις λοιπόν πρέπει να ακολουθήσεις τη διαδικασία που ακολουθεί. Πήγαινε στο κάτω μέρος της οθόνης και επίλεξε την αναζήτηση (έχει για εικονίδιο έναν μεγεθυντικό φακό) < πληκτρολόγησε “διαχείριση συσκευών” < η διαχείριση συσκευών θα εμφανίσει κάθε τμήμα του hardware που είναι συνδεδεμένο στον υπολογιστή < επίλεξε τις “κάμερες” < βρες από κάτω την κάμερά σου < κάνε δεξί κλικ < επίλεξε “απενεργοποίηση συσκευής”. Τα Windows θα σου ζητήσουν επιβεβαίωση και ίσως χρειαστεί να κάνεις επανεκκίνηση τον υπολογιστή σου.
Οι παραπάνω τρόποι είτε σου φαίνονται απλοί είτε όχι θα σε βοηθήσουν να λύσεις το πρόβλημά σου, αν νιώθεις ότι σε παρακολουθούν από την κάμερα του υπολογιστή σου. Πάντα είναι καλό να ακολουθούμε κάποια βασικά βήματα, για να μένουμε ασφαλείς. Ειδικά, στον ψηφιακό κόσμο οι απειλές και οι κίνδυνοι είναι πολλοί και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε.
Διάβασε επίσης: Top Google Drive tips: Πώς να λύσεις τα προβλήματά σου