How-ToHow-To PC
2,036 προβολες

Κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή: Ενδείξεις και Tips για να το αντιμετωπίσεις

Ο υπολογιστής σου συμπεριφέρεται περίεργα; Κολλάει συνεχώς ή αργεί; Αναζήτησε αυτά τα σημάδια για να καταλάβεις αν έχεις κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σου. Μη σε πιάσει πανικός στην περίπτωση που καταλάβεις όχι έχεις. Τα tips σε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσουν να το ξεφορτωθείς.

Επειδή έχεις εγκαταστήσει προγράμματα για προστασία από κακόβουλα λογισμικά δε σημαίνει ότι μπορείς πάντα να “αποκρούσεις” μία zero-day επίθεση. Το Software δεν είναι πάντα τέλειο. Γι’ αυτό μία καινούρια επίθεση μπορεί να ξεφύγει της ασφάλειάς σου.

1.Αναδυόμενες διαφημίσεις: η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να έχεις κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σου

Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο παλιά, τα προγράμματα adware βομβαρδίζουν τα θύματά τους με διαφημίσεις. Μερικές φορές είναι διαφημίσεις για νόμιμα προϊόντα. Απλά, πατώντας στη διαφήμιση ο δημιουργός του συγκεκριμένου adware κερδίζει χρήματα. Όμως, άλλες φορές περιέχουν συνδέσμους προς κακόβουλες σελίδες. Κάνοντας κλικ σε αυτές τις σελίδες είναι πολύ πιθανό να λάβεις κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σου.

2.Ανακατεύθυνση του Browser

Δεν είναι κάθε ανακατεύθυνση στον browser κακόβουλη. Όμως αν διαπιστώσεις ότι η προσπάθεια πρόσβασης στο Google σε οδηγεί σε μία άγνωστη σελίδα, μπορεί να έχεις πρόβλημα. Μερικές φορές η ανακατεύθυνση είναι λιγότερο αισθητή. Για παράδειγμα, προσπαθώντας να μπεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό, μπορεί να ανακατευθυνθείς σε μία σελίδα που μοιάζει με την τράπεζά σου. Σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη σου ένδειξη είναι η άγνωστη διεύθυνση URL στη γραμμή διευθύνσεων. Οι επιθέσεις ανακατεύθυνσης βασίζονται συχνά σε επεκτάσεις των browsers. Επομένως, εάν έχεις υποψίες ότι υπάρχει πρόβλημα, ψάξε στις ρυθμίσεις του browser σου και απενεργοποίησε ή διάγραψε τυχόν επεκτάσεις που εγκατέστησες εσκεμμένα. Επιπλέον, είναι καλό να απενεργοποιήσεις τυχόν επεκτάσεις που δεν χρησιμοποιείς τακτικά.

3.Άγνωστες εφαρμογές που βγάζουν προειδοποιήσεις

Η δημιουργία και η διανομή πλαστών προγραμμάτων antivirus (ονομάζονται επίσης scareware) είναι μια επικερδής επιχείρηση. Οι δράστες χρησιμοποιούν λήψεις μέσω οδηγού ή άλλες ύπουλες τεχνικές για να μεταφέρουν το ψεύτικο antivirus στο σύστημά σου. Εν συνεχεία, εμφανίζουν ανησυχητικές προειδοποιήσεις σχετικά με επινοημένες απειλές ασφαλείας. Η σάρωση για κακόβουλο λογισμικό με το ψεύτικο antivirus είναι δωρεάν και εξαιρετικά γρήγορη, καθώς στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα. Αλλά αν αφελώς ζητήσεις από το ψεύτικο antivirus να διορθώσει τα προβλήματα που βρήκε, θα διαπιστώσεις ότι απαιτεί πρώτα μετρητά. Μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα!

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα Zero-Click Attacks: tips για να αποφύγεις τον κίνδυνο

4.Περίεργες αναρτήσεις στα social media

Το κακόβουλο λογισμικό που έχει ως βάση το Facebook και άλλα social media διαδίδεται δημιουργώντας ψεύτικες αναρτήσεις ή DM. Συνήθως, αυτές οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν δήλωση τύπου “OMG ήσουν πραγματικά τόσο μεθυσμένος; Δες αυτήν την εικόνα!” Αν παρασυρθείς και κάνεις κλικ στον σύνδεσμο, γίνεσαι αυτόματα το επόμενο θύμα του κακόβουλου λογισμικού.

5.Απειλές για χρήματα

Ορισμένα προγράμματα κακόβουλου λογισμικού κρατούν κυριολεκτικά τον υπολογιστή ή τα δεδομένα σου “για λύτρα”. Οι απροκάλυπτες απειλές ransomware κρυπτογραφούν όλες τις φωτογραφίες και τα έγγραφά σου και απαιτούν να πληρώσεις για να τα πάρεις πίσω. Ακόμα χειρότερα είναι αυτά που κρυπτογραφούν ολόκληρο τον υπολογιστή σου, καθιστώντας τον άχρηστο εκτός αν πληρώσεις για να τον ξεκλειδώσεις. Κάποιοι βέβαια μπλοφάρουν. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίζουν μια προειδοποίηση, δήθεν από την αστυνομία ή άλλη υπηρεσία, που δηλώνει ότι ο υπολογιστής σου χρησιμοποιήθηκε για αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ή προβολή πορνό και απαιτεί να πληρώσεις πρόστιμο προτού σου επιτρέψει να τον χρησιμοποιήσεις ξανά. Φυσικά, ακόμα κι αν πληρώσεις, είναι πιθανό να μη λάβεις πίσω τα έγγραφά σου.

6.Το να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία σου είναι και αυτό μία ένδειξη ότι έχεις κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σου

Ένας έξυπνος χρήστης, που έχει υποψίες για κακόβουλο λογισμικό, μπορεί να εκκινήσει το Task Manager για διερεύνηση ή να ελέγξει τις ρυθμίσεις χρησιμοποιώντας τον Registry Editor. Εάν ξαφνικά διαπιστώσεις ότι η προσπάθεια χρήσης αυτών ή άλλων εργαλείων συστήματος ενεργοποιεί ένα μήνυμα που λέει ότι ο “Διαχειριστής σας τα έχει απενεργοποιήσει”, μπορεί κάλλιστα να είναι μια προσπάθεια αυτοάμυνας από κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σου.

7.Ακόμα και αν όλα δείχνουν καλά, μπορεί να έχεις κακόβουλο λογισμικό

Ορισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν όλη τη δραστηριότητα τους, χωρίς να αφήνουν ίχνη. Ακόμη και όταν δεν παρατηρείς τίποτα ασυνήθιστο, είναι πιθανό ένα bot στο σύστημά σου να περιμένει αθόρυβα οδηγίες από το σύστημα εντολών και ελέγχου του. Κάποιο spyware μπορεί να συλλέγει τα προσωπικά σου στοιχεία, σιωπηλά, ώστε να μην το προσέξεις.

Έχω κακόβουλο λογισμικό. Τι κάνω τώρα;

Εάν πιστεύεις ότι έχεις κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σου, εγκατάστησε αμέσως ένα ισχυρό antivirus. Αν έχεις ήδη antivirus, σημαίνει ότι το κακόβουλο λογισμικό πέρασε από την ασφάλεια. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τσεκάρεις για ενημερώσεις. Αφού λοιπόν κάνεις την ενημέρωση στο antivirus, κάνε μία πλήρη σάρωση.

Εάν εξακολουθείς να έχεις μια ανεπιθύμητη εφαρμογή από την οποία το software ασφαλείας σου δεν μπορεί να απαλλαγεί, μπορείς να σαρώσεις ξανά τον υπολογιστή σου με ένα clean-up εργαλείο, όπως το Malwarebytes. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να αφαιρέσεις αυτό το δυσάρεστο, κακόβουλο λογισμικό από το σύστημά σου το συντομότερο δυνατό, προτού επιδεινώσει το πρόβλημα.

Αν θέλεις ένα ακόμη επίπεδο προστασίας, εγκατάστησε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο “VPN”. Το VPN προστατεύει τα δεδομένα σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να μπαίνεις στο ίντερνετ κρυπτογραφόντας τα δεδομένα σου. Σίγουρα, το VPN μπορεί να σε προστατέψει σε μεγάλο βαθμό από κακόβουλα λογισμικά.

Διάβασε επίσης: Fix: Το PC μου κάνει συνεχώς επανεκκίνηση

Tags: how to, Malware, tips, κακόβουλο λογισμικό

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: