Οι περισσότεροι ξέρουμε καλά ότι οι πιο υγιεινές τροφές, οι οποίες μας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Όλοι οι επιστήμονες και διατροφολόγοι μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε αρκετές μερίδες από αυτές τις τροφές καθημερινά. Ποια είναι όμως τα 10 πιο θρεπτικά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο; Και σύμφωνα με ποια κριτήρια ξεχωρίζουν;
Σημαντικό είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να συμβάλλουν στην καλή υγεία. Επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες τα παρακάτω 10 τρόφιμα είναι αυτά που θεωρούνται πιο θρεπτικά και υγιεινά σε όλο τον κόσμο.
Νεροκάρδαμο
Το νεροκάρδαμο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βότανα του κόσμου αλλά και ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα. Είναι ένα αποτοξινωτικό βότανο βαρέων μετάλλων και πλούσια πηγή χλωροφύλλης για τον καθαρισμό του αίματος. Αυξάνει τη ροή της χολής για βελτιωμένη πέψη και αποτελεί άριστη προστασία ενάντια σε ξενοοιστρογόνα και σε πολλές ορμονοεξαρτώμενες ασθένειες. Περιέχει μέταλλα όπως σίδηρο, ιώδιο, κάλιο, αρσενικό, βιταμίνες A, C, E, D, B2, ισοθειοκυανογλυκοσίδες, αιθέρια έλαια, καροτένια, πικρά. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Το νεροκάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου ως φυσικό φάρμακο με ποικίλες εφαρμογές. Κάποιες από αυτές είναι σε καρδιακά προβλήματα, πυρετό, προβλήματα ήπατος και νεφρών, πέτρες στη χολή, άσθμα, βρογχίτιδα, έκζεμα, ηπατίτιδα, αδυναμία και φυματίωση.
Κινέζικο λάχανο
Το κινέζικο λάχανο έχει υψηλή θρεπτική αξία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες συνδυάζονται τέλεια με την χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αυτού του λαχανικού. Το κινέζικο λάχανο εκτιμάται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και την καλή γεύση του. Επιπλέον, θεωρείται το πιο χρήσιμο μεταξύ όλων των λαχανικών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά χρήσιμα για το σώμα. Επίσης περιέχει λυσίνη, η οποία είναι εξαιρετικά σπάνια στα λαχανικά, αλλά είναι πολύ χρήσιμη για το ανθρώπινο σώμα. Η λυσίνη αυξάνει το έργο του ανοσοποιητικού συστήματος και διαλύει ξένες πρωτεΐνες που διεισδύουν στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη και άλλα αμινοξέα αυξάνει το επίπεδο ανοσίας και αντοχής του σώματος σε διάφορες ασθένειες. Και οι ίνες, που βρίσκονται επίσης στο κινέζικο λάχανο, βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στην ομαλοποίηση των μεταβολικών διεργασιών. Το κινέζικο λάχανο θεωρείται πηγή μακροζωίας.
Διαβάστε ακόμα: Λιναρόσπορος: Mια εξαιρετική τροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά
Σέσκουλο
Τα σέσκουλα ή λαχανίδες είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της Μεσογείου και επιπλέον από τα πιο θρεπτικά λαχανικά με σημαντικές ιδιότητες. Το σέσκουλο κατέχει τη δεύτερη θέση μετά το σπανάκι σύμφωνα με την ανάλυση των συνολικών θρεπτικών συστατικών και δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά. Άλλες ονομασίες του σέσκουλου είναι σέσκλο ή γλυκορίζι. Τα σέσκουλα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών C, Ε, Α (με τη μορφή β-καροτένιου), μαγγανίου και ψευδάργυρου, ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης Κ.
Φύλλα παντζαριών
Το παντζάρι αλλά και τα φύλλα του, αποτελούν ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, φυτοχημικών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, με ευεργετική δράση για τον οργανισμό. Τα φύλλα από τα παντζάρια είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να καταναλώνονται είτε μαζί με τους βολβούς είτε ξεχωριστά, συνοδεύοντας κάποιο άλλο πιάτο. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, νιασίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ. Επίσης συμβάλλουν στην προστασία της υγείας των ματιών καθώς είναι πλούσια σε β-καροτένιο.
Σπανάκι
Το αγαπημένο πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και το φυλλικό οξύ, τα οποία λειτουργούν σαν συναγερμός, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό ιοί και μικρόβια. Γνωστές είναι οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Επίσης έχει καρδιοπροστατευτική δράση και λόγω των αντιοξειδωτικών του θωρακίζει τα αγγεία και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ραδίκι
Από τα πιο ωφέλιμα χόρτα για την υγεία μας είναι τα ραδίκια. Τα συγκεκριμένα χόρττα είναι πλούσια σε θρεπτική αξία για την ανθρώπινη διατροφή καθώς μας προμηθεύουν με ριβοφλαβίνη, την απαραίτητη βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, C, E, Κ, βιταμίνη A, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, φολικό οξύ και κάλλιο. Είναι επίσης πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλής θερμιδικής αξίας και καταναλώνονται ευρέως από τον άνθρωπο σε σαλάτες ή άλλες ποικίλες συνταγές. Οι ποικιλίες που θα συναντήσουμε στα ραδίκια είναι πολλές ενώ ποικίλουν σε χρώμα, μέγεθος, γεύση και χρονική διάρκεια καλλιέργειας. Υπάρχουν τα κόκκινα ραδίκια, τα άγρια, τα ήμερα και τα ιταλικά. Είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αποτοξινωτική, με τονωτική και αντιοξειδωτική δράση.
Διαβάστε εδώ: Καρπούζι: Ένα άκρως καλοκαιρινό φρούτο και τα οφέλη που δεν γνωρίζαμε
Μαρούλι
Και ενώ μπορεί να μην το είχατε στο μυαλό σαν ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, το ταπεινό μαρουλάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες Α και C. Προλαμβάνει τα προβλήματα όρασης, προστατεύει τα οστά μιας που αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών. Ειδικά η Κ2 αυξάνει την οστική πυκνότητα και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Περιέχει επίσης κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, στοιχεία που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας και προλαμβάνουν τα σημάδια της γήρανσης, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα και το πιο δημοφιλές βότανο στον κόσμο. Ένα κλαδάκι μαϊντανό μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή “πινελιά” στο φαγητό. Ο μαϊντανός έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία. Τα φύλλα του είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αιθέρια έλαια. Έχει διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρείται εμμηναγωγό. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βοηθάει στην καρδιά, μειώνει την πίεση και είναι διουρητικός.
Πράσινες λαχανίδες Collard
Η λαχανίδα είναι μια από τις πιο θρεπτικές φυτικές τροφές που υπάρχουν καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες C, K, A, αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Η λαχανίδα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα. Είναι μια καλή φυτική πηγή ασβεστίου και μια αξιοπρεπής πηγή μαγνησίου. Περιέχει επίσης αρκετό κάλιο το οποίο έχει συνδεθεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση. Η σημαντική διαφορά της σε σχέση με τα άλλα πράσινα λαχανικά είναι ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των μετάλλων. Οι λαχανίδες βοηθούν στην απώλεια βάρους και στη μείωση της χοληστερόλης.
Φύλλα ρέβας
Οι ρέβες ή αλλιώς γογγύλια έχουν πλούσια θρεπτική αξία που περιλαμβάνει βιταμίνες Κ, Α, C, Ε, Β1, Β3, Β5,τ Β6, Β2 και φολικό, καθώς και ορυκτά όπως μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό αλλά και ίνες. Είναι επίσης μια καλή πηγή φωσφόρου, ω-3 λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Συμβάλλουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου, στην κυκλοφορία του αίματος, στην καρδιακή υγεία, στην ενίσχυση των οστών και στην υγεία των πνευμόνων. Επίσης βοηθούν στην πέψη, στην απώλεια βάρους, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Στη λίστα επίσης με τα πιο θρεπτικά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο συγκαταλέγονται και άλλες τροφές όπως τα φύλλα σιναπιού, το σχοινόπρασο, το kale, η πικραλίδα, η ρόκα, το μπρόκολο, η κόκκινη πιπεριά, η κολοκύθα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ντομάτα, το λεμόνι, το καρότο, η φράουλα, το ραπανάκι, το πορτοκάλι, το μούρο, το λάιμ, το γκρέιπφρουτ και η γλυκοπατάτα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά δεν είναι θρεπτικά, αφού όλα σίγουρα διαθέτουν πολλά σημαντικά συστατικά για την υγεία μας.