Για να διαβάζεις το συγκεκριμένο άρθρο σημαίνει ότι κράσαραν τα windows σου είτε τώρα, είτε κάποια στιγμή στο παρελθόν. Δυστυχώς ανεξαρτήτου χρήσης, τα Windows είναι επιρρεπή σε σφάλματα. Είτε αυτό είναι η μπλε οθόνη, είτε οποιοδήποτε άλλο κόλλημα. Δυστυχώς ένα σφάλμα οδηγεί της περισσότερες φορές σε απώλεια σημαντικών εργασιών, εγγράφων κλπ.
Όταν εμφανιστεί το κρασάρισμα, η αλήθεια είναι ότι είναι πλέον αργά. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που ετοιμάσαμε έναν οδηγό με όλες τις αιτίες που οδηγούν στο κρασάρισμα των Windows. Έτσι θα σε βοηθήσουμε να αποφύγεις την δυσάρεστη αυτή κατάσταση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Οι βασικότερες αιτίες που κρασάρουν τα windows
Η αλήθεια είναι ότι ένα κράσαραν τα windows σου οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί. Συνήθως οφείλονται στο Hardware του υπολογιστή. Ωστόσο η ακριβής διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις αιτίες που οδηγούν σε σφάλματα των windows.
1. Σφάλμα σκληρού δίσκου
Μια από τις βασικότερες αιτίες που τα windows κρασάρουν είναι φυσικά ο σκληρός δίσκος. Εάν ο σκληρός σου δίσκος είναι παλιός και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά, τότε πολύ πιθανόν να αρχίσει σιγά σιγά να σε εγκαταλείπει. Έτσι, οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τον σκληρό δίσκο είναι να crash-άρουν τα windows. Καλό λοιπόν θα ήταν να σιγουρευτείς ότι ο σκληρός σου δίσκος δεν είναι στα τελευταία του. Πως θα το κάνεις αυτό; Διάβασε το άρθρο: Σφάλμα σκληρού δίσκου – Σημάδια ότι χρειάζεται αλλαγή.
Μερικές φορές το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο απλό. Συγκεκριμένα, η λειτουργία του σκληρού δίσκου στο 100% συνήθως δημιουργεί αρκετά κολλήματα στα Windows. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ: Σκληρός δίσκος στα 100% – Πως να το φτιάξεις.
2. Μνήμη RAM
Ένας επίσης πολύ συχνός λόγος που κράσαραν τα Windows σου μπορεί να είναι και η μνήμη RAM. Επειδή ο υπολογιστής soy διατηρεί σημαντικά δεδομένα στη μνήμη RAM, ένα ενδεχόμενο πρόβλημα με την RAM μπορεί να προκαλέσει διακοπή λειτουργίας των Windows. Σφάλματα όπως το «Fatal Exception Error» εμφανίζονται συνήθως όταν τα Windows προσπαθούν να ανακτήσουν δεδομένα από τη μνήμη, αλλά δεν το καταφέρνουν.
Ένας τρόπος για να διαπιστώσεις εάν τα προβλήματα των Windows οφείλονται στην μνήμη RAM είναι να εγκαταστήσεις ένα λογισμικού ελέγχου της μνήμης. Μια πολύ καλή και δωρεάν επιλογή είναι το MemTest86. Ένα επίσης ζήτημα που αρκετοί χρήστες παραβλέπουν είναι η σωστή τοποθέτηση των RAM. Είτε κάνατε κάποια αλλαγή πρόσφατα, είτε κάποια μεταφορά του υπολογιστή, μπορεί να κούνησαν τις μνήμες RAM και να μην «πατάνε» καλά στην μητρική. Σιγουρέψου λοιπόν ότι είναι τοποθετημένες σωστά.
Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μέγεθος της μνήμης RAM δεν οδηγεί στο κρασάρισμα των Windows. Σίγουρα θα εμφανιστούν αρκετές καθυστερήσεις και κολλήματα, ωστόσο δεν θα σταματήσουν την λειτουργία του υπολογιστή.
3. Υπερθέρμανση του υπολογιστή
Ένας επίσης συχνός λόγος που μπορεί να κράσαραν τα windows είναι και η θερμοκρασία του υπολογιστή. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα στα επί μέρους στοιχεία ενός υπολογιστή. Ένα σύστημα που λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποια στιγμή θα κρασάρει. Καλό λοιπόν θα ήταν να σιγουρευτείς ότι η θερμοκρασία του υπολογιστή σου βρίσκεται σε φυσιολογικά πλαίσια. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες μπορείς να βρεις και στα παρακάτω άρθρα μας:
- Θερμοκρασία υπολογιστή: Πως τη μετράμε σε Windows, Mac & Linux
- Ζεσταίνεται το laptop – Πως να αποφύγεις την υπερθέρμανση laptop
4. Ανενημέρωτα drivers
Τα drivers είναι εξειδικευμένα λογισμικά που επιτρέπουν στα Windows να διασυνδέονται με τα διάφορα υλικά που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή. Τις περισσότερες φορές, τα προγράμματα οδήγησης εγκαθίστανται και ενημερώνονται αυτόματα όταν συνδέετε ένα νέο περιφερειακό ή εκτελείτε το Windows Update.
Ωστόσο, όταν τα drivers δεν εγκατασταθούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και κρασαρίσματα στα Windows. Αν και όπως έχουμε αναλύσει στο άρθρο Driver Updater – Προγράμματα για ανίχνευση των drivers, υπάρχουν αρκετά δωρεάν λογισμικά για ανίχνευση και ενημέρωση των drivers αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο.
5. Κακόβουλο λογισμικό (spyware, malware κλπ)
Πολλές φορές, ο υπαίτιος για τα σφάλματα των Windows είναι και το κακόβουλο λογισμικό, όπως ιοί, Trojans,spyware, malware κλπ. Ένας πολύ καλός τρόπος να αποκλείσεις το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι να κάνεις μια σάρωση του συστήματός σου. Σίγουρα το Windows Defender αποτελεί μια καλή επιλογή, ωστόσο δεν έχεις να χάσεις τίποτα εάν εγκαταστήσεις και την δωρεάν έκδοση του Malwarebytes.
6. Σφάλματα στο Registry
Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να κράσαραν τα Widnows σου. Το Registry αποτελεί ένα μητρώο του υπολογιστή που συνεχώς προστίθενται και αφαιρούνται εγγραφές. Πολλές φορές κάποιο σφάλμα στο μητρώο του υπολογιστή μπορεί να οδηγήσει στο κρασάρισμα των Windows. Αν και αρκετά λογισμικά διαθέτουν λειτουργία καθαρισμού του Registry, μερικές φορές κάνουν περισσότερο κακό από ότι καλό. Ίσως η πιο ασφαλής επιλογή είναι αυτή του CCleaner αλλά πάλι δεν είναι και πολύ συνετό να πειραματιζόμαστε με τα αρχεία του μητρώου.
7. Προβλήματα με την παροχή ρεύματος
Μια τελευταία αλλά πιο σπάνια αιτία κρασαρίσματος των Windows είναι και η παροχή του ρεύματος. Όταν το ρεύμα δεν τροφοδοτεί σωστά τον υπολογιστή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά σφάλματα. Τις περισσότερες φορές, ένα πρόβλημα στην παροχή ρεύματος οφείλεται είτε στην υποδοχή φόρτισης, είτε στον φορτιστή (εάν πρόκειται για λάπτοπ).
Πώς να επιδιορθώσεις τα περισσότερα σφάλματα των Windows
Το καλό είναι ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προγράμματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να επιδιορθώσεις τα συχνότερα προβλήματα των Windows. Καλό λοιπόν θα ήταν να δοκιμάσεις τις συμβουλές που έχουμε αναλύσει στο άρθρο 5 δωρεάν εργαλεία που θα φτιάξουν (σχεδόν) κάθε πρόβλημα των Windows 10 πριν αναζητήσεις αλλού το λόγο που κράσαραν τα Windows σου.