Web
4,588 προβολες

Τρόποι για να αυξήσεις την ασφάλεια του internet banking σου

ασφάλεια του internet banking

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν κάνει σημαντικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές είναι αυτή του internet banking. Πλέον η μετάβαση σε ένα κατάστημα της τράπεζας είναι εύκολο να αποφευχθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών. Και όλα αυτά είτε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμη και από ένα κινητό smartphone.

Ωστόσο αν και η ευκολία που παρέχουν οι online συναλλαγές είναι δεδομένη, έρχεται και με κάποιους κινδύνους. Αν δεν δώσεις την απαιτούμενη προσοχή, τα προσωπικά σου στοιχεία μπορεί να παραβιαστούν με αποτέλεσμα να βρεθείς εκτεθειμένος. Για τον λόγο αυτό, σήμερα ετοιμάσαμε ένα οδηγό με συμβουλές και τρόπους για να αυξήσεις την ασφάλεια του internet banking σου.

Συμβουλές για να αυξήσεις την ασφάλεια του internet banking

προστασία web banking

1. Συχνή αλλαγή κωδικού πρόσβασης

Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης είναι μια ενοχλητική διαδικασία που σε κανέναν δεν αρέσει. Ωστόσο υπάρχει λόγος που οι τράπεζες επιβάλουν την αλλαγή του κωδικού ανά τακτά διαστήματα (έως 6 μήνες το μέγιστο). Σίγουρα δεν είναι εύκολο να θυμάσαι πάντα τον κωδικό εάν τον αλλάζεις τακτικά. Ωστόσο η συχνή αλλαγή κωδικού πρόσβασης στο internet banking θα βοηθήσει στην μεγιστοποίηση της ασφάλειας για τον λογαριασμό σου. Επιπρόσθετα, ο κωδικός που θα επιλέξεις δεν θα πρέπει να είναι εύκολα προβλέψιμος.

Εάν φοβάσαι ότι μπορεί να ξεχάσεις τον κωδικό πρόσβασης που έχεις βάλει, μπορείς να αξιοποιήσεις κάποια εφαρμογή διαχείρισης κωδικών, η οποία θα αποθηκεύσει όλους σου τους κωδικούς με απόλυτη ασφάλεια. Το KeePass αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης και μάλιστα παρέχεται δωρεάν.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα Chrome Extensions για ασφάλεια της περιήγησής σας

ασφάλεια του internet banking

2. Μην αποθηκεύεις τον κωδικό πρόσβασης στον περιηγητή

Μια χρήσιμη αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη λειτουργία είναι αυτή της αποθήκευσης του κωδικού πρόσβασης στον περιηγητή. Κάθε browser, μόλις συνδεθείς σε έναν λογαριασμό, σου δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσεις τον κωδικό ώστε να μην χρειάζεται να τον καταχωρείς κάθε φορά. Ωστόσο κάτι τέτοιο κρύβει δύο μεγάλους κινδύνους. Ο πρώτος είναι η παραβίαση του κωδικού από κάποιον hacker, ο οποίος πιθανόν να αποκρυπτογραφήσει και να αποκτήσει τον κωδικού σου. Ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αποθήκευση του κωδικού σου στον περιηγητή ενός κινητού τηλεφώνου. Σε περίπτωση που χάσεις το κινητό σου, αυτός που θα το βρεις μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό σου χωρίς να χρειάζεται τον κωδικό σου. Σίγουρα δεν θα ήθελες κάτι τέτοιο. Οπότε θα πρέπει να αποφύγεις την συγκεκριμένη λειτουργία οπωσδήποτε.

προστασία web banking

3. Ενεργοποίηση της λειτουργίας Two-Factor Authentication

Όλες οι τράπεζες πλέον διαθέτουν την επιλογή για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Παρόλο που η συγκεκριμένη λειτουργία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείς στον λογαριασμό σου. Στην ουσία, σε κάθε προσπάθεια σύνδεσης στο internet banking σου, θα λαμβάνεις ένα μήνυμα στο κινητό σου με έναν προσωρινό κωδικό. Σίγουρα μια διαδικασία που δεν είναι πάντα τόσο βολική, ωστόσο σε περίπτωση που κάποιος επιτήδειος μπορέσει και «σπάσει» τον κωδικό σου, δεν θα καταφέρει να συνδεθεί στον λογαριασμό.

ασφάλεια online συναλλαγών

4. Χρησιμοποίησε τις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα

Κάθε Internet banking διαθέτει και την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά android και ios. Η χρήση  της εκάστοτε εφαρμογής θα βοηθήσει λίγο παραπάνω στην ασφάλεια του internet banking σου. Ο λόγος φυσικά είναι ότι οι επιθέσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι πολύ περισσότερες από ότι στα κινητά τηλέφωνα.

Φυσικά εάν χρησιμοποιείς μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, θα πρέπει να λάβεις μερικά επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Η καλύτερη επιλογή είναι να κλειδώσεις το κινητό με έναν ισχυρό κωδικό ή με δαχτυλικό αποτύπωμα. Έτσι ακόμη και αν πέσει σε λάθος χέρια δεν θα υποστείς κάποια σημαντική ζημιά.

Διάβασε επίσης: Mobile Security και Antivirus: Τα 5 καλύτερα Apps για προστασία και ασφάλεια στο κινητό σου

προστασία web banking

5. Ενεργοποίηση των ειδοποιήσεων

Μια επίσης χρήσιμη λειτουργία πέραν της επαλήθευσης δύο επιπέδων, είναι και η αποστολή ειδοποιήσεων είτε με μηνύματα είτε με email. Κάθε φορά που πραγματοποιείτε κάποια σύνδεση στον λογαριασμό σου ή κάποια συναλλαγή, θα λαμβάνεις μια ειδοποίηση. Έτσι θα ξέρεις ανά πάσα στιγμή εάν κάποιος απέκτησε πρόσβαση χωρίς να το γνωρίζεις.

6. Ενημέρωση λογισμικού

Η ασφάλεια τόσο ενός υπολογιστή όσο και ενός smartphone, μειώνεται σημαντικά εάν δεν είναι ενημερωμένο το λογισμικό. Προκειμένου λοιπόν να αυξήσεις την ασφάλεια του internet banking σου, θα πρέπει να κρατάς την συσκευή σου συνεχώς ενημερωμένη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσεις όλες τις ενημερώσεις από το Windows Update ή την ενημέρωση λογισμικού android, ios κλπ.

ασφάλεια του internet banking

7. Έλεγχος δραστηριότητας – συναλλαγών

Ένας τελευταίος τρόπος για να δεις ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον λογαριασμό σου στο internet banking, είναι ο έλεγχος της δραστηριότητάς σου. Καλό θα ήταν ανά τακτά διαστήματα να ελέγχεις τις κινήσεις του λογαριασμού σου για να δεις αν αναγνωρίζεις όλες τις συναλλαγές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κλοπών, όπου ο δράστης απέκτησε πρόσβαση σε έναν λογαριασμό και εκτελούσε συναλλαγές μικροποσών ώστε να μην γίνει αντιληπτός από τον κάτοχο του λογαριασμού.

8. Μην συνδέεσαι από δημόσια δίκτυα

Σίγουρα το δωρεάν Wi-Fi είναι αρκετά βολικό για τον καθένα. Ωστόσο τα μειονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Πέραν της αργής σύνδεσης στο ίντερνετ, ένα δημόσιο δίκτυο είναι αρκετά ευάλωτο σε επιθέσεις από hackers. Σίγουρα, η κρυπτογράφιση ssl των ιστοσελίδων από τις τράπεζες (https) βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προστασία των στοιχείων σαου, ωστόσο καλό θα ήταν να αποφεύγεις τελείως τα δημόσια δίκτυα για online συναλλαγές μέσω του internet banking.

Μια εναλλακτική είναι φυσικά να χρησιμοποιήσεις το δίκτυο του κινητού σου τηλεφώνου, αφού η κατανάλωση των δεδομένων που απαιτείται για μια online συναλλαγή είναι ελάχιστη.

Διάβασε επίσης: Hotspot 2.0 Wi-Fi – Μεγαλύτερη ασφάλεια στα δημόσια δίκτυα

προστασία web banking

Ασφάλεια του internet banking – Συμπέρασμα

Παρόλο που το internet banking κρύβει σημαντικούς κινδύνους, η χρήση του είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις ανωτέρω συμβουλές ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω βήματα είναι σίγουρο ότι θα αυξήσεις την ασφάλεια του internet banking σου στον μέγιστο βαθμό.

Διάβασε επίσης: Τσέκαρε αν ποτέ σε χάκαραν με αυτά εδώ τα Site

Tags: banking, security, tips, Ασφάλεια, Ίντερνετ

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: