Διάφορα
1,333 προβολες

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις μία startup

Το να ξεκινήσεις μία επιχείρηση είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων. Όμως, προτού προχωρήσεις και ξεκινήσεις τη δική σου startup, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να επιτύχεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε λοιπόν 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις μία startup. Παρακάτω θα δεις ορισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις σε αυτό το ταξίδι σου, αλλά και πιθανές λύσεις για να τα καταφέρεις όσο πιο εύκολα γίνεται.

1.Χρειάζεσαι μία καλή ομάδα

Πριν καν σκεφτείς να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, πρέπει να συγκεντρώσεις μια καλή ομάδα. Ακόμα κι αν είσαι το πιο έξυπνο άτομο στον κόσμο, έχεις, όπως είναι λογικό, δυνατά και αδύνατα σημεία. Η γνώση αυτών των αδυναμιών θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τι πρέπει να αναζητήσεις όταν ψάχνεις για συνεργάτες.

Όμως, μια καλή ομάδα δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τεχνικές δεξιότητες ή γνώσεις. Μια καλή ομάδα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη που μπορεί να την κάνει να λειτουργεί συγκεντρωτικά και αποτελεσματικά. Εάν δεν έχεις ισχυρές ηγετικές ικανότητες, είναι καλύτερο να αναζητήσεις κάποιον που έχει, προκειμένου να συνεργαστείτε.

2.Δώσε προσοχή στην κυβερνοασφάλεια

Ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης που θα ξεκινήσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να την υποστηρίξεις και διαδικτυακά. Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να λάβεις υπόψη τις διαφορετικές απειλές στον κυβερνοχώρο εκεί έξω, ειδικά με την πρόσφατη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων. Τόσο τα μεμονωμένα άτομα, όσο και οι επιχειρήσεις (μικρές ή μεγάλες) γίνονται στόχοι κυβερνοεπιθέσεων. Για να επιτύχεις την ασφάλεια της startup επιχείρησής σου στον κυβερνοχώρο θα πρέπει: να έχεις ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. να κρυπτογραφείς τα δεδομένα σου και να χρησιμοποιείς vpn.

3.Να ξέρεις ότι οι περισσότερες startup καταλήγουν σε αποτυχία

Μπορεί να μοιάζει κάπως αποθαρρυντικό, αλλά είναι γεγονός ότι το 90% των νεοσύστατων επιχειρήσεων αποτυγχάνουν. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις την ιδέα να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση. Είναι απλώς μια υπενθύμιση για να διατηρείς ρεαλιστικές προσδοκίες.

Οι ιστορίες για το πώς πολλοί άνθρωποι τα ρίσκαραν όλα και τα κατάφεραν αποτελούν ένα τεράστιο κίνητρο. Ωστόσο, για κάθε μία από αυτές τις ιστορίες, υπάρχουν ένα εκατομμύριο ακόμη με ανθρώπους που απέτυχαν και έχασαν τα πάντα.

Εάν δεν είσαι σίγουρος για την επιχειρηματική σου ιδέα, είναι καλό να την επεξεργάζεσαι στον ελεύθερο χρόνο σου, ενώ συνεχίζεις την “κανονική” σου δουλειά. Είναι επίσης σημαντικό να μοιραστείς την ευθύνη της επιχείρησης για να μην είσαι εκτεθειμένος σε περίπτωση χρεοκοπίας.

4.Μία startup θα σε επιβαρύνει ψυχολογικά

Το να ξεκινήσεις μία επιχείρηση έχει σπάνια μία ομαλή πορεία. Θα υπάρξουν κάποια σκαμπανεβάσματα στο δρόμο που ακόμη και οι πιο ανθεκτικοί σε ψυχολογικές πιέσεις θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν. Οι παράγοντες που προκαλούν ψυχολογική πίεση είναι πολλοί όπως για παράδειγμα: η ισορροπία μεταξύ νοικοκυριού και εργασίας, το εργασιακό στρες, η διαχείριση ανθρώπων κλπ.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων συχνά αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους στην εταιρεία τους λόγω έλλειψης πόρων. Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε ασάφεια ρόλου, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα λήψης αποφάσεων και την ψυχική υγεία του ιδιοκτήτη.


Ενώ η συναισθηματική φόρτιση είναι δύσκολο να αποφευχθεί, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τις επιπτώσεις της. Μια πρακτική που προτείνουν πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι ο διαλογισμός. Οι διάφορες μορφές διαλογισμού μπορούν να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το μυαλό σου και να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά.

Διάβασε επίσης: Οι 10 καλύτερες επεκτάσεις του Safari για συγγραφείς

5.Βρες τον μέντορά σου

Σε όποιον δρόμο κι αν βρίσκεσαι, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έχουν περπατήσει την ίδια διαδρομή και ζουν για να πουν την ιστορία τους. Μπορείς να βρεις αυτούς τους ανθρώπους και να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς. Εάν είσαι τυχερός, μπορείς να συνάψεις μιας καλή σχέση με κάποιον που τελικά θα γίνει ο μέντοράς σου. Επίσης, εάν υπάρχει κάποιος που θαυμάζεις ή θα θέλεις να γνωρίσεις, μη διστάσεις να τον προσεγγίσεις. Θα εκπλαγείς με το πόσοι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν τις γνώσεις τους με άλλους!

Βέβαια, ένας μέντορας δε χρειάζεται πάντα να είναι επιχειρηματικό πρόσωπο. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα μέλος της οικογένειας ή ένας καλός φίλος – κάποιος που μπορεί να σε βοηθήσει να κυνηγήσεις τους στόχους σου.

6.Ένα Business Plan θα σε βοηθήσει

Η σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, εάν θέλεις να προωθήσεις τη startup σου σε επενδυτές, ένα καλογραμμένο επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να σε βοηθήσει να μοιραστείς την ιδέα σου και να αποκτήσεις υποστηρικτές.

Τα κύρια στοιχεία ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι:

Περίληψη των κυριότερων σημείων,
Περιγραφή προϊόντων ή υπηρεσιών,
Στρατηγική πωλήσεων,
Ανάλυση ανταγωνιστών και
Χρηματοοικονομικός προγραμματισμός και προϋπολογισμός.

Ένα business plan είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που εξετάζουν οι επενδυτές όταν λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι σου προσφέρει μία αντικειμενική σκοπιά για την επιχείρησή σου. Εν ολίγοις, μπορεί να σε βοηθήσει να αναλύσεις ορισμένες πτυχές της startup, πράγμα που θα σε βοηθήσει να πάρεις σωστές αποφάσεις στο μέλλον.

Το συμπέρασμα: Μία startup θέλει οργάνωση και στρατηγική

Η έναρξη μιας startup είναι ένα μεγάλο βήμα. Είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσεις κάποια εμπόδια στην πορεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προετοιμαστείς για αυτό που θα ακολουθήσει και να βρεις λύσεις σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας, οργάνωσε – συγκέντρωσε μία καλή ομάδα. Η ισχυρή ηγεσία και η συνοχή μπορούν να κάνουν μία startup να επιτύχει ή να αποτύχει. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι οι περισσότερες startups αποτυγχάνουν, γι’ αυτό να είσαι προετοιμασμένος με μερικές στρατηγικές εξόδου για κάθε ενδεχόμενο.

Διάβασε επίσης: Πώς να ανέβεις στο Tiktok

Tags: startup, tips, επιχείρηση

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version