Υγεία & Αυτοβελτίωση
3,545 προβολες
1 Σχόλιο

4 τρόποι για να εκτιμάς τον εαυτό σου

4 τρόποι για να εκτιμάς τον εαυτό σου

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που βιώνουμε από την μικρή ηλικία είναι πως το να θέτουμε τον εαυτό μας ως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί δείγμα εγωιστικής συμπεριφοράς . Όταν κοιτάμε πρώτα τον εαυτό μας μπορεί να μας αποκαλέσουν «αγενείς» και ακόμα ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τους γύρω μας. Αυτός ο άγραφος κανόνας συμπεριφοράς ξεχνάει κάτι πάρα πολύ σημαντικό : «Όταν είμαστε εμείς καλά είναι και οι γύρω μας». Δεν είναι τυχαίο που η βασική οδηγία σε περίπτωση απώλειας οξυγόνου στο αεροπλάνο είναι να βάλουμε πρώτα εμείς τη μάσκα έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους.

Όταν βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα μπορείς να έχεις καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου. Τότε είναι που πραγματικά μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους (αν θέλουν) αλλά και να βοηθηθείς από τους άλλους. Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι 4 τρόποι για να εκτιμάς τον εαυτό σου και να ξεφύγεις από χειραγωγικές συμπεριφορές του τύπου «καλά δεν σε νοιάζουν οι άλλοι;»

Συγκρίσεις

“Η σύγκριση είναι ένας αλήτης που σου κλέβει την ευτυχία»  Ann Voskamp

Το μόνο θετικό που μπορείς να πάρεις όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους είναι να «ξυπνήσεις». Να κάνεις κάτι που φοβόσουν, κάτι που ενώ εσύ έτρεμες στην ιδέα του για καιρό, έβλεπες άλλους να το κάνουν. Πέρα από το αρχικό κίνητρο, η σύγκριση με τους ανθρώπους γύρω σου, τις περισσότερες φορές είναι αβάσιμη και σου χάνει χρόνο.

Είναι αβάσιμη διότι βλέπεις την πλευρά που θέλεις να δεις. Αν δεις έναν επιτυχημένο επιχειρηματία ή ένα φίλο σου που μόλις παντρεύτηκε και άρχισε τη νέα του οικογένεια, βλέπεις τους καρπούς της προσωπικής δουλειάς τους. Ποτέ δεν θα δεις μια ευτυχισμένη οικογένεια και θα αναρωτηθείς «πωωω πόσες φορές πρέπει να μάλωσαν για να πουν αυτό που πραγματικά θέλουν για να συνεννοηθούνε» ή «πόσες φορές αντιστάθηκαν στα μικρά ψέματα και είναι ειλικρινής ο ένας με τον άλλον;». Δεν θα επικεντρωθείς στον πόνο που έχουν βιώσει για να φτάσουν σε αυτό το σημείο αλλά στο αποτέλεσμα.

Φτιάχνοντας έτσι μια πλασματική εικόνα, νιώθεις άσχημα που δεν τα έχεις καταφέρει στον αντίστοιχο τομέα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Μια πρακτική λύση: Μην δίνεις χρόνο να κοιτάς φωτογραφίες άσχετων ή μακρινών φίλων στα social media. Όσο χρήσιμα και αν είναι τα κοινωνικά δίκτυα, οι χρήστες παρουσιάζουν τις εικόνες που θέλουν να δεις. Είναι ένα μέρος της πραγματικότητας αλλά όχι η συνολική εικόνα. Το μόνο που καταφέρνει αυτή η συνήθεια είναι να φτιάχνει περισσότερες πλασματικές εικόνες συνεχίζοντας τον ατέρμονο βρόγχο της σύγκρισης και των αρνητικών συναισθημάτων.

Η δύναμη του να εκτιμάς τον εαυτό σου

«Δίπλα στην επιτυχία, κάθεται η εκτίμηση αυτής» William Makepeace Thackeray

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουμε πάντα περισσότερα. Αν πετύχουμε έναν μεγάλο στόχο σπάνια θα χαρούμε όσο φανταζόμασταν ενώ την επόμενη στιγμή κοιτάζουμε ήδη προς τον επόμενο μας στόχο. Όσο βοηθητικός και χρήσιμος είναι αυτός ο μηχανισμός, τόσο ξεχνάμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε, τόσο σε επίπεδο υγείας, σχέσεων όσο και υλικών αγαθών.

Μια πρακτική λύση: Γράψε σήμερα σε ένα χαρτί τα 10 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.

Διάβασε επίσης: Πως να ξανά πιστεύεις στον εαυτό σου

Μάθε να λες όχι

“Πες όχι σε όλα, έτσι ώστε να πεις ναι σε ένα πράγμα» Richie Norton

Αρκετές φορές κάνουμε πράγματα επειδή λέμε στο μυαλό μας ότι «πρέπει» να τα κάνουμε. Πείθουμε τον εαυτό μας ότι φταίνε οι άλλοι γι’ αυτά που δεν θέλουμε να κάνουμε αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι σε καταστάσεις που δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε.

Κάθε φορά που λες «ναι» σε μια κατάσταση και ενδόμυχα βροντοφωνάζεις «όχι», η αυτοεκτίμηση σου δέχεται ένα ακόμη χτύπημα. Το θετικό στοιχείο σε αυτή τη συνήθεια είναι ότι αλλάζει πολύ εύκολα σε πρακτικό κομμάτι αλλά δύσκολα σε ψυχολογικό.

Αν αποφασίσεις να εκφράζεσαι ελεύθερα, μπορεί οι άνθρωποι γύρω σου να σε πουν εγωιστή μιας και έχουν συνηθίσει να εκλαμβάνουν διαφορετική συμπεριφορά. Όσο και να το αναλύσω σε αυτές τις καταστάσεις τα πράγματα είναι απλά:

Μάθε να λες «όχι»

Όταν αρχίζεις να το κάνεις, το μυαλό σου πολύ πιθανό να αντιδράσει, μιας και ο κύριος λόγος που δεν λες «όχι» είναι για να εκλάβεις αποδοχή από τους γύρω σου. Μην ενδώσεις και συνέχισε την πορεία σου.

Δώσε βάση στο περιβάλλον σου

«Μερικές φορές για να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου ανθρώπου, πρέπει να αλλάξεις πρώτα τη γνώμη του διπλανού του»  Megan Whalen Turner

Λένε ότι είμαστε ο μέσος όρος των 6 πιο κοντινών ανθρώπων του κοινωνικού μας κύκλου. Δεν ξέρω αν αληθεύει 100% αλλά σίγουρα έχει μια δόση αλήθειας. Η πιο κοινή έκφραση κυρίως στην Αμερική είναι «πες μου πόσα λεφτά βγάζουν οι 6 κοντινότεροι φίλοι σου και θα σου πω πόσα χρήματα έχεις στην τράπεζα».

Η φράση αυτή μπορεί να μεταφερθεί και στον τομέα των σχέσεων, της ευτυχίας και κατ’ επέκταση το βαθμό που εκτιμάς τον εαυτό σου.

«Πες μου πόσο οι φίλοι σου εκτιμούν τον εαυτό τους και θα σου πω πόσο αυτοεκτίμηση έχεις»

Αν οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι ζουν βασισμένοι σε ένα σύστημα «πιστεύω» που δεν προάγει την αυτοεκτίμηση τότε πολύ πιθανό να κάνεις το ίδιο. Αν το πάμε ένα βήμα παραπέρα, ακόμα πιο πιθανό είναι να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις και ότι είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις την εκτίμηση προς τον εαυτό σου.

Μια πρακτική λύση: Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλεις να βγάλεις στην επιφάνεια. Είτε είναι μέσω της δουλειάς σου ή μέσω του κοινωνικού κύκλου γνώρισε ανθρώπους που αποπνέουν αυτοεκτίμηση.

Μια συμβουλή: Μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος  έχει αυτοεκτίμηση από τον τρόπο που του συμπεριφέρονται οι κοντινοί του άνθρωποι. Για παράδειγμα τον σέβονται από φόβο ή θαυμασμό;

Μπορεί κάποιος/α επιφανειακά να φαίνεται ότι έχει αυτοεκτίμηση αλλά όταν «κλείνουν οι κάμερες» να είναι αρκετά ανασφαλής.

Αν δεν μπορείς και δεν έχεις πρόσβαση σε τέτοιους ανθρώπους, άρχισε με το διαδίκτυο. Διάβαζε άρθρα και δες βίντεο από ανθρώπους που σε εμπνέουν και τους θαυμάζεις. Ακολούθησε τους στα κοινωνικά δίκτυα όχι για να  κουτσομπολέψεις αλλά για να πάρεις μια γεύση από τις συνήθειες τους και τις συμβουλές που δίνουν στο κοινό τους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν ζήσει καταστάσεις όπου η εκτίμηση για τον εαυτό τους είχε φτάσει στο πάτωμα. Παρόλο αυτά, βρήκαν τρόπους και όχι μόνο επιβίωσαν αλλά θριάμβευσαν μέσα από τις άσχημες καταστάσεις που βίωσαν.

Αν πάλι δεν σου αρέσει να διαβάζεις μέσω διαδικτύου, αγόρασε τα βιβλία τους ή ακόμα καλύτερα τις βιογραφίες τους( αν έχουν).

Συνοψίζοντας

Οι παραπάνω συμβουλές δεν βασίζονται στις σκέψεις αλλά στις δράσεις οπότε:

  • Μείωσε το χρόνο που περνάς βλέποντας άλλους ανθρώπους στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Χρησιμοποίησε τη σύγκριση ως κινητήρια δύναμη και όχι ως πηγή αρνητικών συναισθημάτων.
  • Γράψε 10 πράγματα που εκτιμάς για τη ζωή σου.
  • Μάθε να λες όχι σε αυτό που δεν θέλεις να κάνεις
  • Μάθε από άλλους μέσω βιβλίων, blogs και βίντεο.

 

Tags: εαυτό

Διάβασε επίσης

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: