ΔιάφοραΟι καλύτερεςΤαινίες
2,691 προβολες

1999: Οι ταινίες που ξεχώρισαν και η χρονιά ορόσημο για τον κινηματογράφο

1999: Οι ταινίες που ξεχώρισαν και η χρονιά ορόσημο για τον κινηματογράφο

Το 1999 ήταν μία χρονιά ορόσημο για τον κινηματογράφο με πολλές ταινίες που ξεχώρισαν ομολογουμένως και αδιαμφισβήτητα . Οι πιο παλιοί σινεφίλ σίγουρα θα το θυμούνται ευχάριστα μιας και θεωρείται από τις σημαντικότερες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ήταν η χρονιά που είδαμε τις περισσότερες από τις ταινίες που άλλαξαν ουσιαστικά τον κινηματογράφο, αγαπήθηκαν πολύ και έκαναν και τεράστια επιτυχία στο Box Office.

Το 1999 ήταν μια σημαντική χρονιά για πολλά είδη του κινηματογράφου. Υπήρξε ορόσημο για την εξέλιξη του είδους της επιστημονικής φαντασίας, των ταινιών τρόμου “found-footage horror movies” (θρίλερ που μοιάζουν γυρισμένα με ερασιτεχνική κάμερα και σε POV οπτική) αλλά και πολλών ακόμα ειδών

Την ώρα που ο πλανήτης βρισκόταν στο κατώφλι του 21ου αιώνα, πολλοί από τους σκηνοθέτες που σήμερα πρωταγωνιστούν στο Χόλιγουντ γύρισαν τότε τις ταινίες που έμελλε να εκτοξεύσουν την πορεία τους προς την κορυφή γεννώντας κινηματογραφικά είδη και διαμορφώνοντας ουσιαστικά το σινεμά όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Εδώ έχουμε τις ταινίες του 199 που ξεχώρισαν.

The Matrix

Το “The Matrix” ήταν η τέλεια ταινία που άλλαξε τον κινηματογράφο ουσιαστικά. ίσως η πρώτη από τις ταινίες του 1999. Άφησε το στίγμα της και επηρέασε πολύπλευρα πολλές από τις ταινίες του μέλλοντος. Με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Κιάνου Ριβς, η ταινία είναι ακόμα και μετά από 22 χρόνια στις top επιλογές των σινεφίλ.

Το Matrix ουσιαστικά είναι μια εικονική πραγματικότητα του μέλλοντος, που δημιουργήθηκε και συντηρείται από νοήμονες μηχανές με σκοπό να υποτάξει και να εκμεταλλευτεί τους ανθρώπους ως πηγή ενέργειας. Η ταινία λειτουργεί με θαυμαστό τρόπο σε πολλαπλά επίπεδα. Από ταινία δράσης μέχρι μελλοντολογικό θρίλερ και από επίδειξη οπτικών εφέ μέχρι θρησκευτική ή πολιτική αλληγορία. Όλα αυτά και πολλά ακόμα αναλόγως με την οπτική γωνία την οποία τη βλέπει ο κάθε θεατής.

Δείτε επίσης: The Matrix: Η τέλεια ταινία του 1999 που άλλαξε τον κινηματογράφο

The Insider

Οι Αλ Πατσίνο και Ράσελ Κρόου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μια ταινία που συγκλόνισε. Έλαβε εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ σε μία ιστορία βασισμένη στο άρθρο της Marie Brenner, ‘The Man Who Knew Too Much’, που επικεντρώθηκε και ξεσκέπασε διάφορα επίμαχα θέματα πίσω από την βιομηχανία του καπνού. Από τις πιο ξεχωριστές ταινίες του 1999.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Βίγκαντ απολύθηκε επειδή ήταν αντίθετος με την απόφαση της διοίκησης να τοποθετήσει ουσίες στα τσιγάρα, προκειμένου να προκαλούν εξάρτηση στους καπνιστές. Ο Μπέργκμαν αποκάλυψε την υπόθεση με αποτέλεσμα να προκληθεί σκάνδαλο και να έρθει αντιμέτωπος με το σύστημα.

Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ταινια που δείχνει τον πόθο των ανθρώπων να μπορέσουν ως πνεύμα και ψυχή να βρεθούν στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου, που διαθέτει χαρίσμστα και είναι για εκείνους διαφορετικό και ιδανικό.

Ο Κρέιγκ Σουόρτζ, είναι ένας παντρεμένος, χαρισματικός μαριονετίστας, που ζει στη Νέα Υόρκη και παλεύει να ζήσει από αυτή τη δουλειά. Δυστυχώς αυτή είναι η χειρότερη περίοδος της ζωής του αφού είναι άνεργος, χωρίς χρήματα, μέσα σε ένα γάμο που δεν τον καλύπτει και χωρίς επιλογές. Μια αγγελία για μια νέα δουλειά θα φέρει τον Κρεγκ στον όροφο ενός κτιρίου γραφείων στο Μανχάταν και εκεί ξεκινά να εργάζεται στην αρχειοθέτηση! Εκεί θα συναντήσει την όμορφη Μαξίν, και θα την ερωτευτεί από το πρώτο λεπτό. Για την Μαξίν, όμως ο Κρεγκ είναι αδιάφορος!

Ένα λάθος την ώρα της δουλειάς δίνει στον Κρεγκ την ευκαιρία να ανακαλύψει μια κρυμμένη πόρτα στο γραφείο του. Πίσω της βρίσκεται μια μικροσκοπική δίοδος προς το άγνωστο. Και στην άκρη αυτού του ασυνήθιστου τούνελ … το κεφάλι του ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς! Για 15 λεπτά, ο Κρεγκ γίνεται ο Τζον Μάλκοβιτς ! Κι αυτή είναι μόνο η αρχή…

Το Πράσινο Μίλι

Ο Stephen King έχει δηλώσει πως πρόκειται για την πιο πιστή μεταφορά έργου του σε ταινία και το αποτέλεσμα μάλλον επιβεβαιώνει τα λόγια του. Συγκλονιστική ταινία από τις πιο αγαπημένες μας με τον εκπληκτικό Τομ Χανκς. Μία από τις καλύτερες ταινίες του 1999 και όχι μόνο.

Το Πράσινο Μίλι είναι το όνομα που έχουν δώσει στο διάδρομο που είναι η πτέρυγα των μελλοθάνατων και οδηγεί στο δωμάτιο με την ηλεκτρική καρέκλα. Ο Τζον Κόφυ είναι ένας καλόκαρδος γίγαντας που όχι μόνο δεν θα μπορούσε να διαπράξει έγκλημα, αλλά διαθέτει και ένα μοναδικό χάρισμα να θεραπεύει με τα χέρια του… Έχει φτάσει στο Πράσινο Μίλι και θα συγκλονίσει τις ζωές όλων εκεί. Ο Τζον Έιτζκομπ, υπεύθυνος της φυλακής αυτής, προσπαθεί να δώσει σεβασμό και να κάνει όσο το δυνατόν πιο ήρεμες τις τελευταίες μέρες της ζωής των κρατουμένων. Σύντομα, ο Έιτζκομπ βλέπει κάτι το διαφορετικό στον Τζον, κάτι που επηρεάζει τελικά την ίδια του τη ζωή…

Δείτε ακόμα: Τομ Χανκς: Οι ταινίες του κορυφαίου ηθοποιού που αγαπήσαμε

American Beauty

Ο Μπολ εμπνεύστηκε το σενάριο από τη «Λολίτα του Λονγκ Άιλαντ» την 17χρονη Έιμι Φίσερ, η οποία το 1992, πυροβόλησε τη γυναίκα του εραστή της, στο πρόσωπο….

Tο “American Beauty” είναι μία δημιουργία που ρίχνει μια ματιά πίσω από την φαινομενική ομορφιά του αμερικανικού ονείρου και μας δείχνει, με τον δικό του τρόπο, πως ο τρόπος ζωής στη σύγχρονη κοινωνία γίνεται μία φυλακή με τη μορφή της απλής καθημερινότητας. Η ταινία αυτή έδωσε στον κόσμο μία αξέχαστη ερμηνεία από τον Kevin Spacey και κέρδισε 5 Όσκαρ.

Κεντρικός χαρακτήρας ήταν ο οικογενειάρχης Λέστερ Μπέρνμαν, ο οποίος ερωτεύτηκε τη συμμαθήτρια της κόρης του, Άντζελα Χέις. …Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την πιο διάσημη σκηνή της ταινίας όπου ο Λέστερ Μπέρνμαν ονειρεύεται την Άντζελα Χέις να επιπλέει σε κόκκινα ροδοπέταλα. Η σκηνή μέχρι και σήμερα θεωρείται από τις πιο εμβληματικές σκηνές του αμερικανικού κινηματογράφου.

Έκτη αίσθηση

Η ταινία θρίλερ που έκανε μεγάλο όνομα τον Νάιτ Σάιμαλαν και προκάλεσε αίσθηση την εποχή που προβλήθηκε εξαιτίας του απρόβλεπτου φινάλε του. Ήταν υπόψήφιο για έξι Όσκαρ, η δεύτερη πιο κερδοφόρα ταινία του έτους και ένα αριστουργηματικό θρίλερ που θα μνημονεύεται για πάντα. Συγκλονιστική ερμηνεία από τον Μπρους Γουίλις και μια από τις καλύτερες ταινίες του 1999.

Ένας παιδοψυχολόγος, ο Μάλκολμ Κρόου, προσπαθεί να προσεγγίσει ένα 8χρονο αγόρι, που ισχυρίζεται πως έχει την ικανότητα να βλέπει φαντάσματα. Παρόλα αυτά, όταν ο Κρόου θα αρχίσει να παρατηρεί τις “ιδιαίτερες” ικανότητες του παιδιού οι συνέπειες θα είναι καταλυτικές και για τους δυο…Ο Κρόου για να βοηθήσει το αγόρι να ξεπεράσει τους φόβους του, θα έρθει αντιμέτωπος με τις ενοχές για μια επαγγελματική αποτυχία του παρελθόντος.

Διαβάστε εδώ: “The Walking Dead” η 11η και τελευταία σεζόν έρχεται!

Αυτόχειρες Παρθένοι

Μια από τις πιο όμορφες, πιο ακαταμάτηχες και συνάμα, πιο ‘σκληρές’ ταινίες της εφηβικής πραγματικότητας.

Μια 13χρονη αυτοκτονεί σε αμερικανικό προάστιο στη δεκαετία του ’70. Οι θρησκόληπτοι γονείς της θέτουν υπό αυστηρή επιτήρηση τις τέσσερις άλλες κόρες τους, κάτι που εντείνει ακόμα περισσότερο τις ερωτικές φαντασιώσεις των εφήβων της γειτονιάς, που θέλουν οπωσδήποτε να διεισδύσουν στα άδυτα της προσωπικότητας και του μυστηρίου των αδελφών Λίσμπον..

Η μικρότερη, η Cecilia, αυτοκτονεί πρώτη, προδιαγράφοντας τη μοίρα και των υπόλοιπων. Τα πρώτα σκιρτήματα της καρδιάς θα σταθούν η αιτία για μια αποτυχημένη απόπειρα επανάστασης ενάντια στη γονεϊκή καταπίεση, η οποία θα φέρει και το μοιραίο τέλος. Την ιστορία διηγούνται οι τέσσερεις φίλοι των κοριτσιών, μέσα από αναπολήσεις εκείνης της ηλικίας.

The Blair Witch Project

Από τις πλέον πρωτότυπες ταινίες τρόμου του 1999 και όχι μόνο, αποτελεί ένα μικρό διαμάντι της έβδομης τέχνης. Σκοτεινό και τρομακτικό αλλά συγχρόνως και τόσο απλό. Ερασιτεχνικά γυρίσματα, αληθοφανείς ερμηνίες και ενας “αόρατος” εχθρός που είναι κάτι πιο τρομακτικό από ένα ψηφιοποιημένο πλάσμα.

Τρεις νεαροί κινηματογραφιστές βρίσκονται στο Μέριλαντ κάνοντας ένα ρεπορτάζ για μια παλιά υπόθεση μαύρης μαγείας. Ξαφνικά χάνονται μέσα στο δάσος, απειλούμενοι από μια αόρατη οντότητα και εξαφανίζονται. Η ταινία ουσιαστικά είναι το ακατέργαστο υλικό που βρέθηκε στις κάμερες των αγνοούμενων.

Μανόλια

Μια αριστουργηματική ταινία γεμάτη θυμό και πόνο, με ένα απο τα ωραιότερα αλλά και επιτυχημένα cast που είδαμε τα τελευταία χρόνια στο σινεμά.

Στο πολύβουο Σαν Φρανσίσκο οι ζωές των κατοίκων του συναντιούνται και τέμνονται καθημερινά. Άνθρωποι, που απο μακριά μας φαίνονται ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι, συχνά προδίδονται από τις ιδέες και τις πράξεις τους, δίχνοντας έτσι τον πραγματικό τους εαυτό. Μια ταινία που αναφέρεται στις συμπτώσεις και τις συγκυρίες, μέσα από 10 παράλληλες ιστορίες άγνωστων μεταξύ τους ατόμων, που η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει σε ένα απόγευμα. Ένας ετοιμοθάνατος μεγιστάνας πατέρας, μια νεαρή συμφεροντολόγος σύζυγος, ένας αφελής αποκλειστικός νοσοκόμος, ένας διάσημος τηλεοπτικός γκουρου…

Fight Club

Το “Fight Club” του David Fincher μπορεί να είναι και η πιο παρεξηγημένη ταινία των τελευταίων δεκαετιών. Πρόκειται για μια ταινία σύμβολο της “αντι-συμβατικής” γενιάς των 90s. …Όταν κυκλοφόρησε το 1999 το κοινό αδιαφόρησε και οι πωλήσεις εισιτηρίων ήταν πολύ χαμηλές….

Μια ομάδα αντρών ξεκινούν ένα “Fight Club”, όπου βρίσκουν διέξοδο από τα προβλήματά τους σε μάχες σώμα με σώμα που στήνουν σε υπόγεια. Η ομάδα συνεχώς εξελίσσεται μέχρι που δημιουργείται μία άτυπη “τρομοκρατική” οργάνωση, η οποία έχει ως στόχο να καταστρέψει τα θεμέλια της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η παρουσίαση μίας κοινωνίας που φαίνεται πανέτοιμη για τη δική της, προσωπική εξέγερση.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μπραντ Πιτ, Έντουαρντ Νόρτον και Έλενα Βόναμ Κάρτερ σε συγκλονιστικές ερμηνείες.

Μάτια Ερμητικά Κλειστά

Η τελευταία ταινία του σπουδαίου Stanley Kubrick (παρέδωσε την τελική μορφή της ταινίας στην εταιρία λίγες ημέρες προτού πεθάνει), το “Eyes Wide Shut” αποτελεί ένα σημαντικότατο κινηματογραφικό γεγονός της εποχής μας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Μάσκες, όργια, Nicole Kidman και Tom Cruise σε μία ταινία που διχάζει. Μια ταινία των άκρων που και το κοινό και οι κριτικοί τοποθετήθηκαν στα άκρα για την άποψή τους.

Ο γιατρός Μπιλ Χάρφορντ, έρχεται αντιμέτωπος με μία εξομολόγηση μιας ερωτικής φαντασίωσης, της γυναίκας του Άλις. Μια έκρηξη ζήλιας του Μπιλ πυροδοτείται και τον οδηγεί στην απιστία. Έτσι βιώνει μια σειρά από παράδοξες ερωτικές περιπέτειες, που μοιάζουν να κινούνται περισσότερο στο πεδίο της φαντασίωσης παρά της πραγματικότητας.

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version