Καθώς το διαδίκτυο μεγαλώνει, οι μηχανές αναζήτησης εξελίσσονται και αυτές με την σειρά τους για να καλύπτουν συνεχώς τις ανάγκες των χρηστών τους. Με το 63.9 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς να ανήκει στη Google (όπως αναφέρθηκε από την comScore τον Οκτώβριο του 2015), παραμένει η μεγαλύτερη και δυνατότερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο.
Με αυτά κατά νου, η Google δεν είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης εκεί έξω. Υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα οι οποίες έχουν εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά, παρέχουν νέα και μοναδικά χαρακτηριστικά και οι αλγόριθμοι τους έχουν τις δικές τους φιλοσοφίες.
Το να γνωρίζεις σε ποια μηχανή αναζήτησης να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις, σημαίνει και λιγότερη σπατάλη χρόνου. Είναι πολύ εύκολο να χαθείς στο απέραντο κόσμο του διαδικτύου, αλλά αν έχεις τα σωστά εργαλεία τα πράγματα γίνονται ολοένα και ευκολότερα. Σε αυτό το άρθρο έχουμε προσθέσει 15 εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης εκτός από την Google που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για διαφορετικά / μοναδικά αποτελέσματα.
15 εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης εκτός από την Google
1. Bing
Η Bing είναι αναμφισβήτητα η δεύτερη μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης, με το μερίδιο της αγοράς της να ξεπερνάει το 20 τοις εκατό. Η Bing είναι της Microsoft και μπορεί άνετα να αντικαταστήσει την Google χάρη στον εκπληκτικό και μοναδικό αλγόριθμο της.
2. DuckDuckGo
Το DuckDuckGo είναι η πρώτη επιλογή για πάρα πολλούς χρήστες, αφού υπόσχεται να τους κρατήσει ανώνυμους στο διαδίκτυο. Όταν η ασφάλεια και η μυστικότητα λαμβάνουν μεγάλο ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων χρηστών, το DuckDuckGo γίνεται η απόλυτη εναλλακτική και δεν συλλέγει το ιστορικό των περιηγητών σου, των προφίλ σου στα κοινωνικά δίκτυα και τα e-mails σου – σε αντίθεση με την Google.
Το DuckDuckGo έχει επίσης φιλικό περιβάλλον και παρέχει χαρακτηριστικά όπως το infinite scroll (απεριόριστη φόρτωση αποτελεσμάτων) και την αλλαγή του θέματος του. Επίσης, προβάλει πολύ λιγότερες διαφημίσεις από αυτές της Google.
3. Ask
Προηγούμενος ήταν γνωστή με το όνομα Ask Jeeves, τώρα όμως, το Ask.com κατέχει περίπου το 3 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς. Βασισμένη στη μορφή ερωταπαντήσεων, προσπαθεί να σου λύσει κάθε απορία ή ερώτηση που της κάνεις. Σε γενικές γραμμές, το Ask.com είναι μια μηχανή αναζήτησης που αξίζει να δοκιμάσεις έστω και μια φορά.
4. Yahoo!
Η Yahoo μέχρι και πριν λίγο καιρό είχε τον δικό της μοναδικό αλγόριθμο και τροφοδοτούσε τα δικά της αποτελέσματα. Πλέον, έχει κλειστεί συνεργασία με την Microsoft και χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα της Bing. Εκτός από τη μηχανή αναζήτησης, η εταιρεία παρέχει και την υπηρεσία Yahoo Answers απ ‘όπου μηχανές αναζήτησης όπως το Ask.com και το Chacha.com παίρνουν τα αποτελέσματα τους.
Χρησιμοποιώντας την μηχανή αναζήτησης της Yahoo, όχι μόνο λαμβάνεις εκπληκτικά αποτελέσματα χάρη στην Bing, αλλά έχεις στις παλάμες των χεριών σου όλες τις ειδήσεις (σε παγκόσμιο επίπεδο) και χαρακτηριστικά όπως οδηγοί για ταξίδια, δελτία καιρού κ.α.
5. Yandex
Η Yandex είναι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτηση στην Ρωσία και η τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1997 και η ρώσικη εταιρεία λαμβάνει περισσότερες από 150 εκατομμύρια αναζητήσεις ημερησίως. Από το e-mail στους χάρτες, η Yandex παρέχει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που παρέχει και η Google σε πολλαπλές γλώσσες και πλατφόρμες.
6. Blekko
Το Blekko είναι μια μοναδική μηχανή αναζήτησης η οποία παρέχει αποτελέσματα ανά κατηγορία. Χρησιμοποιεί μια τεχνολογία την οποία ονομάζει “slashtags” – η οποία χρησιμοποιείτε με το ‘/’ όπως και στα #hashtags του Twitter για να αναζητάει τη βάση δεδομένων της.
Το Blekko έχει δημιουργηθεί από παλιούς εργοδότες της Google και αποκαλείται ως “spam free.” Κρατάει κάποια αρχεία των χρηστών της, αλλά τα διαγράφει μετά από 48 ώρες.
7. WolframAlpha
Το WolframAplha προσδιορίζεται ως μια υπολογιστική μηχανή γνώσης, η οποία παρέχει γεγονότα και στοιχεία από όλα τα θέματα χωρίς να χρειάζεται να κάνει caching τις ιστοσελίδες. Η συγκεκριμένη μηχανή, εκτός από το περίπλοκο λογισμό της και τα στατιστικά της, τείνει να προσελκύει τους “πεινασμένους” ανθρώπους που αναζητούν συνεχώς για νέες γνώσεις.
8. DogPile
Τη δεκαετία του 90′, το DogPile απολάμβανε τις δοξασμένες του μέρες ως η πιο γρήγορη και αποτελεσματική μηχανή αναζήτησης. Σήμερα, είναι μια μηχανή αναζήτησης η οποία προσπαθεί να ξανά μπει στο “παιχνίδι” και να λάβει τη δόξα που τις “κλάπηκε” από την Google.
Παρέχει πληροφορίες, συνδέσμους, εικόνες και βίντεο από άλλες μηχανές αναζήτησης όπως την Google, την Bing, την Yahoo και το Yandex για να εμφανίζει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα γίνεται. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χαρακτηριστικά της για να κάνεις τις αναζητήσεις σου ακόμη καλύτερες, επιλέγοντας να αναζητήσεις από κατηγορίες, λέξεις, φίλτρα, πρόσφατες αναζητήσεις κ.α.
9. Yippy
Προηγούμενος γνωστή ως Clusty, το Yippy είναι μια metasearch μηχανή αναζήτησης που αναδεικνύει τη δύναμη των πολλών συμβατικών μηχανών αναζήτησης για να δώσει ένα συλλογικό αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, αν θέλεις να αναζητήσεις το deep web, το Yippy είναι το εργαλείο που ψάχνεις!
Οι σελίδες του deep web είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν δεδομένου ότι φιλοξενούνται σε ιδιωτικά δίκτυα και είναι απομονωμένες. Το Yippy παρέχει αποτελέσματα σε μορφή cloud με αποτέλεσμα να εντοπίζει τις “θαμμένες” ιστοσελίδες πολύ πιο εύκολα και με παραδοσιακούς μεθόδους αναζήτησης.
10. Mahalo
Αφοσιωμένο στα ποιοτικά αποτελέσματα του, το Mahalo στοχεύει στα μοναδικά και ποιοτικά περιεχόμενα εκατομμυρίων ιστοσελίδων. Τα περισσότερα αποτελέσματα που παρέχει η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης έχουν προστεθεί με το χέρι (χειροκίνητα) από τους συντάκτες τους.
Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνεις πολύ λίγα αποτελέσματα σε κάθε αναζήτηση που κάνεις, αλλά το Mahalo παρέχει επίσης την επιλογή να ενεργοποιήσεις τα spider-robots ώστε να ανιχνεύει αποτελέσματα και από άλλες μηχανές όπως το Ask.com.
11. Adswish
Το Adswish για να παρέχει τα πιο σχετικά αποτελέσματα με προϊόντα και υπηρεσίες προς τους χρήστες του, παρέχει αποτελέσματα βασισμένα σε συγκεκριμένα δεδομένα και λέξεις-κλειδιά. Οι χρήστες μπορούν να αναζητούν για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από τις υπάρχων κατηγορίες της μηχανής.
Το Adwish είναι η μηχανή αναζήτησης που υπόσχεται να παρέχει τα κατάλληλα αποτελέσματα για προϊόντα ή online υπηρεσίες.
12. ChaCha
Το ChaCha θυμίζει αρκετά το Ask αφού οι χρήστες του έχουν την ικανότητα να κάνουν ερωτήσεις και να λαμβάνουν απαντήσεις από άλλους χρήστες ή έτοιμους οδηγούς. Παρέχει δωρεάν και real-time απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που γίνονται και έχει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων χρηστών. Το Alexa αναφέρει πως είναι η όγδοη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης.
13. Baidu
Το Baidu είναι η Google της Κίνας. Για την ακρίβεια, είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης της Κίνας, και είναι μεταφρασμένη τόσο στα κινέζικα όσο και στα γιαπωνέζικα. Το Baidu παρέχει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο αποτελέσματα, 80 εκατομμύρια φωτογραφίες και 10 εκατομμύρια αρχεία (βίντεο, μουσική κ.τ.λ.). Όλα αυτά και πολλά ακόμα, κάνουν την συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης μια από τις μεγαλύτερες.
14. Ixquick
Το Ixquick, όπως και το DuckDuckGo, λαμβάνει την ασφάλεια και μυστικότητα των χρηστών του πάρα πολύ σοβαρά. Δεν χρησιμοποιεί cookies, δεν κρατάει ιστορικό και δεν συλλέγει κανένα στοιχείο των χρηστών του. Άλλωστε γι ‘αυτό είναι και η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Tor περιηγητή.
Για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα γίνεται, το Ixquick κάνει χρήση των προτιμήσεων που επιλέγουν οι περισσότεροι χρήστες και τα διαγράφει μετά από 90 ημέρες αδράνειας. Υποστηρίζεται σε 17 διαφορετικές γλώσσες και “εξυπηρετεί” 5,7 εκατομμύρια αναζητήσεις ανά ημέρα.
15. The Internet Archive
Το The Internet Archive σου επιτρέπει να πας μια βόλτα στο παρελθόν και δεις πως έμοιαζαν τότε οι ιστοσελίδες. Για χρόνια ολόκληρα, τραβούσε snapshots από ολόκληρο το διαδίκτυο (σε παγκόσμιο επίπεδο) και τα περνούσε σε ένα τεράστιο αρχείο από εκατομμύρια ιστοσελίδες, βιβλία, προγράμματα, ταινίες και πολλά ακόμα. Θεωρικά, το The Internet Archive δεν είναι μια μηχανή αναζήτησης. Πρακτικά, ωστόσο, είναι μια μηχανή αναζήτησης που παρέχει αποτελέσματα φωτογραφιών από το παρελθόν.
Εσύ ποια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείς και γιατί; Πες μας τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.
2 Σχόλια. Leave new
Άξιοι! Ευχαριστώ, το κρατάω και πάω παραπέρα. dockdoc
Ευχαριστούμε Κώστα, εννοείς το DuckDuckGo; 🙂