Web
3,247 προβολες

10 σύνδεσμοι για να μάθεις όλα όσα ξέρει η Google για εσένα

10 σύνδεσμοι για να μάθεις όλα όσα ξέρει η Google για εσένα

Η Google είναι πολλά περισσότερα από μια μηχανή αναζήτησης. Οι χρήστες την προτιμούν για πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, όπως το Gmail, το YouTube, το Blogger, το Chrome κ.τ.λ. Εκτός όμως από τις γνωστές υπηρεσίες της, σου παρέχει την ικανότητα να παρακολουθείς τα δεδομένα σου, τα οποία βρίσκονται «κριμένα» στη διαχείριση του λογαριασμού σου. Αυτά τα «κριμένα» δεδομένα σου παρέχουν μερικές πολύ ενδιαφέρον πληροφορίες για το πως χρησιμοποιείς κάθε μια από τις υπηρεσίες της Google.

Δημιουργήσαμε λοιπόν μια λίστα με όλους τους σημαντικούς – και κριμένους για πολλούς – συνδέσμους της Google, στους οποίους μπορείς να δεις όλες σου τις δραστηριότητες σε κάθε μια από τις υπηρεσίες της εταιρείας. Στους συνδέσμους θα βρεις κυρίως αναζητήσεις που έχεις πραγματοποιήσει.

Είσαι έτοιμος να μάθεις πόσα γνωρίζει η Google για εσένα;

1. Πίνακας Ελέγχου

Ο ‘Πίνακας Ελέγχου’ της Google παρέχει τη διαφάνεια και τον έλεγχο των αποθηκευμένων προσωπικών δεδομένων σου από όλους τους Google λογαριασμούς σου. Μπορείς να δεις και να διαχειριστείς όλα τα δεδομένα που παράγονται από τις δραστηριότητες σου με τις υπηρεσίες της Google, όπως για παράδειγμα το Google Search, το Gmail σου και τον περιηγητή σου.

2. Αποθηκευμένοι κωδικοί

Από τη σελίδα ‘Αποθηκευμένοι Κωδικοί’ μπορείς να δεις όλα τα usernames και τους κωδικούς (αποθηκευμένοι με το Google Smart Lock) που έχεις γράψει και αποθηκεύσει χρησιμοποιώντας τον Google Chrome ή την Android συσκευή σου σε διάφορες ιστοσελίδες και blogs.

Όλοι οι αποθηκευμένοι κωδικοί σου συγχρονίζονται συνεχώς και είναι προσβάσιμοι σε όλες τις συσκευές στις οποίες χρησιμοποιείς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της Google.

3. Δραστηριότητα εφαρμογών

Από τη συγκεκριμένη σελίδα μπορείς να δεις το ιστορικό των αναζητήσεων που έχεις κάνει από το Google Chrome αλλά και τις συσκευές σου. Έχεις την επιλογή να διαγράψεις συγκεκριμένες σελίδες, όλο το ιστορικό ή ακόμα και να το απενεργοποιήσεις εντελώς.

4. Δραστηριότητα Φωνητικών Εντολών/Αναζητήσεων

Αν και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα, στις ΗΠΑ οι χρήστες λατρεύουν να μιλούν με την συσκευή τους, κάτι το οποίο μας φέρνει στο ιστορικό των φωνητικών αναζητήσεων που έχεις κάνει χρησιμοποιώντας το Google Now.

Και πάλι, όμως, έχεις την ικανότητα να διαγράψεις όλο το ιστορικό ή συγκεκριμένες αναζητήσεις που έχεις πραγματοποιήσει φωνητικά.

5. Πληροφορίες συσκευών

Η σελίδα ‘Device Information’ σου παρέχει την επιλογή να ελέγξεις όλα τα δεδομένα που στέλνονται στην Google από τις Android συσκευές σου. Η υπηρεσία στέλνει δεδομένα όπως τις επαφές σου, το ιστορικό των εφαρμογών σου, της συσκευής και του λειτουργικού συστήματος σου, τις φωνητικές αναζητήσεις και τις αναζητήσεις μέσω της Google ή του Google Now.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι δεδομένα αποστέλνονται στις συσκευές σου.

6. Το ιστορικό του YouTube λογαριασμού σου

Το YouTube σου παρέχει δύο επιλογές, η μια είναι να δεις το ιστορικό όλων των βίντεο που έχεις παρακολουθήσει και η δεύτερη, να δεις το ιστορικό αναζητήσεων που έχεις κάνει στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Το ιστορικό του YouTube, ωστόσο, είναι αρκετά σημαντικό για την Google αφού η εταιρεία το χρησιμοποιεί για να σου εμφανίζει σχετικές διαφημίσεις και βίντεο τα οποία πιθανών να βρεις ενδιαφέρον.

Μπορείς να διαγράψεις το ιστορικό βίντεο ανά βίντεο ή ολόκληρο με τη μια. Μπορείς να κάνεις επίσης και παύση του ιστορικού.

7. Ιστορικό τοποθεσίας

Κάτι το οποίο εκνευρίζει ιδιέτερα τους περισσότερους χρήστες είναι η «ανάγκη» των εταιρειών να γνωρίζουν την κάθε τους κίνηση. Από τη σελίδα Location History μπορείς να δεις όλες τις τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκε η συσκευή σου (όπως επίσης και την πιο πρόσφατη τοποθεσία) και οι οποίες στάλθηκαν στους servers της Google. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το ιστορικό των τοποθεσιών σου στο Google Search, στο Google Now και για να σου εμφανίζει καλύτερες και σχετικότερες διαφημίσεις με τα μέρη τα οποία έχεις επισκεφτεί.

Μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, να διαγράψεις συγκεκριμένες τοποθεσίες ή και όλο το ιστορικό.

8. Ρυθμίσεις διαφημίσεων

Από τη σελίδα ‘Ρυθμίσεις Διαφημίσεων’ μπορείς να βρεις το διαφημιστικό σου προφίλ με όλα όσα δημιούργησε η Google για εσένα με βάση όσα ξέρει από το Google+ προφίλ σου, τις αναζητήσεις σου, τις διαφημίσεις στις οποίες έχεις κάνει κλικ αλλά και από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς. Η Google χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ιστορικό για να σου εμφανίζει όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον διαφημίσεις γίνεται. Άλλωστε, έτσι βγάζουν λεφτά οι bloggers από την Adsense και έτσι μαζεύουν κόσμο οι διαφημιζόμενες καμπάνιες μέσω της AdWords.

Μπορείς να “εξαιρεθείς” από τις διαφημίσεις βάση ενδιαφέροντος της Google και του YouTube.

9. Δικαιώματα εφαρμογών

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιες εφαρμογές απαιτούν τα πλήρη – και μη – δικαιώματα των συσκευών σου; Αν ναι, στη συγκεκριμένη σελίδα θα βρεις μια λίστα με όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σου, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών, παιχνιδιών, web apps, ιστοσελίδων, επεκτάσεων του Chrome και όλων των Google Scripts.

Έχεις το δικαίωμα να «κόψεις» τη πρόσβαση σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω υπηρεσίες επιθυμείς, αν δεν θέλεις πλέον να αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς σου.

10. Δραστηριότητα λογαριασμού

Από τη συγκεκριμένη σελίδα μπορείς να δεις μια στοίβα δραστηριοτήτων σύνδεσης που σχετίζονται με το Google λογαριασμό σου. Σου επιτρέπετε να δεις όλες τις συσκευές που έχουν συνδεθεί στους λογαριασμούς σου τις τελευταίες 28 ημέρες ή αν είσαι ήδη συνδεδεμένος σε κάποιον. Μπορείς επίσης να καταργήσεις την πρόσβαση σε Android συσκευές, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορείς να κάνεις revoke access στα sessions του περιηγητή σου.

Αν παρατηρήσεις κάποια ύποπτη σύνδεση, μπορείς πάντα να εξασφαλίσεις το λογαριασμό σου στη Google.

Μπόνους: Περισσότερα εργαλεία

Παρακάτω έχουμε προσθέσει δύο ακόμη εργαλεία. Από το ένα μπορείς να κατεβάσεις όλα τα δεδομένα σου που έχουν αποθηκευτεί στα αρχεία της Google και από το άλλο μπορείς να αποφασίσεις τι θέλεις να γίνεται όταν ένας λογαριασμός σου παραμένει αχρησιμοποίητος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εργαλεία δεδομένων

Από τα ‘Εργαλεία Δεδομένων’ μπορείς να κατεβάσεις όλα τα δεδομένα των Google λογαριασμών σου που έχουν αποθηκευτεί στα αρχεία της εταιρείας από διάφορες υπηρεσίες της, όπως τις Google Φωτογραφίες, τις Επαφές, τα emails από το Gmail, τα αρχεία του Google Drive, τα βίντεο και οι εγγραφές στο YouTube, τις σημειώσεις από το Google Keep κ.τ.λ.

Μπορείς είτε να κατεβάσεις όλα τα δεδομένα, είτε από συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Αχρησιμοποίητος λογαριασμός

Από τη διαχείριση των αχρησιμοποίητων λογαριασμών μπορείς να επιλέξεις τι θέλεις να κάνει η Google αν ο λογαριασμός σου μείνει αχρησιμοποίητος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, αν δεν μπεις για πάνω από 9 μήνες στον λογαριασμό σου, μπορείς να επιλέξεις να σταλθεί ένα email στους κοντινούς σου ανθρώπους, ή τα στοιχεία σου από τους λογαριασμούς. Μπορείς ακόμα να ειδοποιήσεις την Google να διαγράψει αυτόματα τον λογαριασμό σου από κάθε υπηρεσία της αν περάσει το χρονικό διάστημα που όρισες.

Εσύ ποιον από τους παραπάνω συνδέσμους βρήκες πιο σημαντικό; Απενεργοποίησες κάποια από τις παραπάνω υπηρεσίες; Άφησε το σχόλιο σου παρακάτω και πες μας τις γνώμες σου.

Tags: chrome, google, online, youtube, αρχεία, δεδομένα, ιστορικό, υπηρεσίες

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version